Η δημοσιοποίηση της επικείμενης πρωτοβουλίας του υπουργείου Υγείας να ενεργοποιήσει την πρόβλεψη του νόμου για την Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας αναπόδραστα τροφοδοτεί μια ανοιχτή συζήτηση που αφορά στον ρόλο του συμβουλευτικού οργάνου των ειδικών με το οποίο η κυβέρνηση συνεργάστηκε σε όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης.
Κυρίως για τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει σε αυτήν τη φάση της πανδημίας η Εθνική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας που δημιουργήθηκε με τον νόμο του Φεβρουαρίου του 2020.
«Δεν καταργείται»
Από την οδό Αριστοτέλους επιχείρησαν να σβήσουν εν τη γενέσει της, τη φωτιά περί κατάργησης της «Επιτροπής Τσιόδρα», όπως επικράτησε να λέγεται στα πρώτα στάδια της πανδημίας.
Μέσω κύκλων της η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αποσύνδεε τη λειτουργία της από εκείνη της νεοσυσταθείσας επιτροπής. Την ίδια στιγμή όμως οι πληροφορίες για το μικρό σχήμα της Εθνική Επιτροπής Δημόσιας Υγείας, που φέρεται ότι θα στελεχωθεί από τους επικεφαλής των Ιατρικών Σχολών της χώρας, επαναφέρει την πρόταση και για ένα λίφτινγκ στην ολομέλεια της επιτροπής των λοιμωξιολόγων από τους 33 που απαριθμεί σήμερα, σε ένα σαφώς πιο ολιγομελές σχήμα.
Μια τέτοια εξέλιξη δεν θα άρει την εμπιστοσύνη σε αυτήν. Άλλωστε κατά τη διάρκεια των τελευταίων 19 μηνών έχει αναγνωριστεί από την κυβέρνηση το έργο αλλά και η συμβολή της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Στο ημερολόγιο της υγειονομικής κρίσης άλλωστε έχουν καταγραφεί οι επικρίσεις από κυβερνητικά στελέχη για τη δημόσια στάση κάποιων μελών της επιτροπής, μεμονωμένα ή συνδυαστικά.
Η πολυφωνία
Ακόμη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πολλάκις έχει αναδείξει τα επιτυχημένα χαρακτηριστικά στη συνεργασία κυβέρνησης και ειδικών, δεν έχει κρύψει τον προβληματισμό του για την εικόνα που έχουν δημιουργήσει τα εκ διαμέτρου αντίθετα μηνύματα που εκπέμπονται από τις τάξεις των ειδικών.
«Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και μέσα στους ειδικούς. Και αυτό μερικές φορές, θα σας το πω ειλικρινά, όπως το αισθάνομαι κι εγώ και πιστεύω όπως το αισθάνονται και οι πολίτες, δημιουργεί μερικές φορές την αίσθηση μιας πολυφωνίας», είχε πει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός σε τηλεοπτική συνέντευξή του, τον περασμένο Απρίλιο.
Σε κάθε περίπτωση η βούληση της κυβέρνησης να βάλει απαγορευτικό…στην επιλογή του lockdown, έχει ήδη βάλει τη συνεργασία της με τους ειδικούς σε έναν διαφορετικό διάδρομο. «Η οικονομία δεν θα ξανακλείσει και η κοινωνία θα μείνει ανοιχτή», είναι το μήνυμα που έχει εκπεμφθεί κατ’επανάληψη από τον πρωθυπουργό και αναμεταδίδεται σταθερά και συντονισμένα από τα κυβερνητικά και τα κομματικά στελέχη.
Το επιχειρησιακό πλάνο που πλαισιώνει αυτά τα κυβερνητικά σήματα στηρίζεται σε τρεις πυλώνες. Καταρχάς στη συστηματική παρακολούθηση των επιδημιολογικών δεδομένων και εν συνεχεία αντίστοιχη προσαρμογή των μέτρων πάντα τοπικού χαρακτήρα ενώ για περιορισμένη χρονική διάρκεια μπορεί να επεκτείνεται η περίμετρος τους.
Μήνυμα για την υποχρεωτικότητα
Τρίτος πυλώνας είναι οι εμβολιασμοί και διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης είναι να επιταχυνθεί το εμβολιαστικό ρεύμα ενισχύοντας το τείχος προστασίας από το τέταρτο κύμα της πανδημίας. Για την υλοποίηση πάντως αυτού του στόχου στα κυβερνητκά σχέδια δεν περιλαμβάνουν την επέκταση της υποχρεωτικότητας, όπως επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum. «Δεν θα επιβάλλουμε επιπλέον υποχρεωτικούς εμβολιασμούς. Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτό δεν θα ήταν χρήσιμο», ήταν χαρακτηριστική αποστροφή του πρωθυπουργού.
Πηγή: cnn.gr