Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024
19.2 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Το κύμα ανατιμήσεων «χτυπά» τους αργοτοκτηνοτρόφους – Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για τα προϊόντα της Κρήτης

Πρέπει να διαβάσετε

Για το κύμα ανατιμήσεων και το πως αυτό έχει επηρεάσει τον πρωτογενή τομέα της Κρήτης μίλησε στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και την Μαρία Μπινιχάκη το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ, περιφερειακός σύμβουλος και πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κρήτης Σταύρος Τζεδάκης.

«Αυτή τη στιγμή οι πολίτες της χώρας μας αντιμετωπίζουν μια πραγματικότητα πέρα από κάθε όριο», ανέφερε ο κ. Τζεδάκης σημειώνοντας πως η αγοραστική δύναμη των πολιτών είναι τόσο μικρή που είναι αδύνατο να ανταποκριθούν στο κύμα ανατιμήσεων. «Η κοινωνία μας περνάει το τέταρτο και πιο δυσβάσταχτο μνημόνιο», συμπλήρωσε και τόνισε πως η κυβέρνηση πρέπει να πάρει μέτρα και «να μην παρακολουθεί με ατολμία όλη αυτή την κατάσταση».

Ο κ. Τζεδάκης στάθηκε κυρίως στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του νησιού, οι οποίοι τόνισε πως πρέπει να στηριχθούν άμεσα αφού «ο πρωτογενής, ο αγροδιατροφικός τομέας, εκτός του ότι είναι βασικός πυλώνας οικονομίας και ανάπτυξης για το νησί μας είναι και αυτός που κρατάει τη χώρα ζωντανή απέναντι σε οποιαδήποτε κρίση».

Οι παραγωγοί του νησιού βρίσκονται σε δεινή θέση λόγω του τεράστιου κόστους παραγωγής το οποίο προκύπτει από τις αυξήσεις στην ενέργεια αλλά και τα λιπάσματα και τις ζωοτροφές. «Οι ζωοτροφές αυτή τη στιγμή είναι στα 21 ευρώ το τσουβάλι όταν πέρυσι ήταν 13-14 ευρώ. Το καλαμπόκι έχει φτάσει στα 19 ευρώ, όταν πέρυσι ήταν στα 9-10 ευρώ. Τα λιπάσματα είναι σε διπλάσια τιμή, το ίδιο τα φυτοφάρμακα», ανέφερε ο κ. Τζεδάκης και συμπλήρωσε πως αυτό ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα επάρκειας στο νησί αλλά και να χαθούν όσα με τόσο κόπο έχτιζαν παραγωγοί και φορείς για τα Κρητικά προϊόντα.

«Δεν μπορεί ο παραγωγός να τα βγάλει πέρα αυτή τη στιγμή. Θα επιλέξει λοιπόν να μην παράγει γιατί η ζημιά είναι πάρα πολύ μεγάλη με κίνδυνο να χαθούν κάποια προϊόντα δικά μας από τις αγορές ή και κάποια άλλα προϊόντα να φτάνουν στο ράφι σε τιμές τέτοιες που να μην μπορεί να τα αγοράσει και να στρέφεται σε άλλα προϊόντα υποδεέστερης ποιότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζεδάκης και συνέχισε αναφορικά με τις ελλείψεις:

«Δεν έχω ακριβή εικόνα ως προς τα αποθέματα, όμως αν δεν παρθούν μέτρα, αν δεν δοθούν κίνητρα ώστε να ολοκληρωθεί ομαλά η νέα καλλιεργητική περίοδος, αν οι κτηνοτρόφοι μας δεν μπορούν να στηρίξουν τα ζώα τους να παράξουν γάλα το σίγουρο είναι ότι θα έχουμε αυτή την εξέλιξη».

Ο κ, Τζεδάκης επανέλαβε ότι χρειάζονται άμεσα μέτρα στήριξης των αγροτοκτηνοτρόφων τόσο βραχυπρόθεσμα, ώστε να υπάρξει μια ανακούφιση των παραγωγών απέναντι στο κύμα ακρίβειας, αλλά και μακροπρόθεσμα.

«Πρέπει να φορολογηθούν τα υπερκέρδη των παρόχων ενέργειας και τα χρήματα αυτά να γυρίσουν στους παραγωγούς, να μπει ένα πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής, δεν μπορεί τα τιμολόγια του ρεύματος που όλοι γνωρίζουμε ότι το καθαρό κόστος του ρεύματος είναι το 25%, να είναι τρεις και τέσσερις φορές πάνω», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος τόνισε παράλληλα πως η κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση θα πρέπει να ισχύσει όλο το 2022.

Ο κ. Τζεδάκης σημείωσε πως οι αγροτοκτηνοτρόφοι πρέπει να στηριχθούν επιπλέον με την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2022.

Αναφορικά με το μέτρο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση σύμφωνα με το οποίο εντάχθηκε στο Μεταφορικό Ισοδύναμο η μεταφορά ζωοτροφών στην Κρήτη για το έτος 2022, ο κ. Τζεδάκης επεσήμανε ότι «η έκπτωση που προκύπτει πρέπει να περάσει στους παραγωγούς, μην μείνει στους εμπόρους».

Ελλιπές χαρακτήρισε και το μέτρο επιδότησης των κτηνοτρόφων για τις ζωοτροφές στο 4% επί του κύκλου εργασιών, από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2022. «Νομίζω ότι επειδή οι παραγωγοί μας το λάδι μπορεί να το πουλήσουν τον Δεκέμβριο ή τα αρνιά τους μπορεί να τα σφάξουν το Πάσχα και να μην καλυφθούν από αυτό το τρίμηνο, θα ήταν πιο σωστό να δοθεί μια γενναία επιδότηση επί των τιμολογίων δαπανών. Γιατί αυτή τη στιγμή ο παραγωγός δεν έχει δει τίποτα στην τσέπη του απέναντι σε αυτή την ακρίβεια και οι επιδοτήσεις δόθηκαν σε ένα άναρχο πλαίσιο», ανέφερε ο κ. Τζεδάκης.

Τέλος ο πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, τόνισε πως η πολιτεία πρέπει να θωρακίσει όλους τους πολίτες απέναντι στο κύμα ακρίβειας και κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά και τη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα, αφού όπως εξήγησε «υπάρχει μια υπεραπόδοση εσόδων για το κράτος και όλο αυτό πρέπει να επιστραφεί στην κοινωνία».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα