Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024
12.2 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Το κόστος του Grexit θα έφτανε τα 50 δισ. ευρώ, λέει ο Κλάους Ρέγκλινγκ

Πρέπει να διαβάσετε

Στο μισό θα είχε κοπεί το ΑΕΠ της χώρας εάν την κρίση ακολουθούσε κι ένα Grexit, το 2015, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ. Ρέγκλινγκ, ο μηχανισμός είχε κάνει υπολογισμούς, σύμφωνα με τους οποίους μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, κάτι που συζητούνταν πριν από 4 χρόνια, θα είχε συρρικνώσει το ΑΕΠ της κατά το 1/4, πλέον του 1/4 που είχε ήδη μειωθεί λόγω της κρίσης.

Αυτό σημαίνει ότι το κόστος του Grexit, σε όρους ΑΕΠ, θα ήταν περίπου 50 δισ. ευρώ.

«Αυτός δεν μπορεί να είναι ένας στόχος τον οποίο επιδιώκουμε», σχολίασε ο κ. Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στην ελβετική εφημερίδα Neue Zuercher Zeitung. Eπιπλέον, ο ίδιος τόνισε ότι κάτι τέτοιο θα είχε αλλάξει τον χαρακτήρα της νομισματικής ένωσης και κάθε φορά που θα αντιμετώπιζε πρόβλημα θα υπήρχε μαζική κερδοσκοπία.

Στη συνέντευξη, ο κ. Ρέγκλινγκ υποστήριξε, επίσης, πως η Ελλάδα αποτελεί πλέον θετικό παράδειγμα, επικαλούμενος μεταξύ άλλων την απομάκρυνση του ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία και την εκλογή μιας μεταρρυθμιστικής κυβέρνησης. Οπως είπε, η χώρα επί τρία χρόνια εμφανίζει πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, ο δείκτης της ανεργίας υποχώρησε κατά περισσότερο από 10 ποσοστιαίες μονάδες, σε σύγκριση με την κορύφωσή του, το 2013, και ακόμη ο λαός «καταψήφισε μια λαϊκιστική κυβέρνηση και επέλεξε μια μεταρρυθμιστική».

Για τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι αποτελούν ένδειξη πως η χώρα εφαρμόζει τώρα μια αξιόπιστη πολιτική. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ελλάδα κολυμπάει με το ρεύμα ξανά στις χρηματοοικονομικές αγορές», τόνισε. Εξήγησε ότι, παρά τα χαμηλά επιτόκια, η χώρα πληρώνει premium 156 μονάδες βάσης, σε σύγκριση με τη Γερμανία. Το γεγονός ότι το premium αυτό είναι χαμηλό, είπε, σημαίνει ότι «η Ελλάδα θεωρείται ανταγωνιστική από τις αγορές».

Σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, εξάλλου, ο Γερμανός επικεφαλής του μηχανισμού επισήμανε πως η ελάφρυνση του χρέους που δόθηκε στην Ελλάδα, με τα πολύ φθηνά δάνεια για 50 χρόνια, «έχει ένα αποτέλεσμα σαν «κούρεμα» χρέους». Αλλά, εξήγησε, αυτή η προσέγγιση επιτρέπεται στο πλαίσιο της νομισματικής ένωσης και δεν οδηγεί σε κόστος για τα άλλα κράτη-μέλη.

Ο κ. Ρέγκλινγκ αρνήθηκε ότι το πρόβλημα του ελληνικού χρέους συγκαλύπτεται με τον τρόπο αυτό.

«Το χρέος της Ελλάδας», είπε, «είναι βιώσιμο γιατί η χώρα επωφελείται μιας τεράστιας ελάφρυνσης. Πέρυσι, η δημοσιονομική ελάφρυνση ήταν 13 δισ. ευρώ. Αυτό αντιστοιχεί στο 7% του ΑΕΠ. Και αυτή η ελάφρυνση, σε συνδυασμό με ορθολογικές οικονομικές πολιτικές, θα φέρει πίσω την ανάπτυξη, που θα οδηγήσει σε βιωσιμότητα του χρέους. Αλλά αυτό θα διαρκέσει για μερικές δεκαετίες».

Πηγή: kathimerini.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα