Τη μεγαλύτερη φυσική πηγή υδρογόνου στον πλανήτη φαίνεται πως ανακάλυψαν δύο ερευνητές, την ώρα που πραγματοποιούνταν γεωτρήσεις για μεθάνιο.
Ως μια «καθαρή» ενεργειακή λύση που μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην «πράσινη» μετάβαση προωθείται το «πράσινο» υδρογόνο, δηλαδή αυτό που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και όχι μέσω της χρήσης ορυκτών καυσίμων.
Το πράσινο υδρογόνο μπορεί να έχει ένα εύρος χρήσεων, συμπεριλαμβανομένου του τομέα των μεταφορών όπου αποδεικνύεται χρήσιμο τόσο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω κυψελών καυσίμων, αλλά και ως καύσιμο σε κινητήρες εσωτερικής καύσης – τομείς όπου πρωτοστατεί μέχρι στιγμής η Toyota.
Ακόμα πιο πολύτιμο, ωστόσο, από το υδρογόνο που παράγεται από ΑΠΕ είναι και το λεγόμενο φυσικό (ή λευκό) υδρογόνο, ένα καθαρό αέριο που εξορύσσεται από το έδαφος, όπως το αργό πετρέλαιο ή το μεθάνιο.
Μια τέτοια πηγή υδρογόνου -ίσως η μεγαλύτερη σε παγκόσμιο επίπεδο- εντοπίστηκε από δύο γεωλόγους πρόσφατα στη Λωρραίνη της ανατολικής Γαλλίας, σε βάθος άνω του ενός χιλιομέτρου, και ενώ διενεργούνταν γεωτρήσεις με σκοπό τη διερεύνηση των προοπτικών εξόρυξης μεθανίου.
Οι συγκεντρώσεις υδρογόνου ήταν περίπου 15% στα 1.093 μέτρα βάθος, μετά 20% στα 1.250 μέτρα, ενώ σύμφωνα με τους υπολογισμούς, οι συγκεντρώσεις θα μπορούσαν να φτάσουν έως και το 98 % σε βάθος 3.000 μέτρων, αν και οι ερευνητές δεν έχουν καταφέρει ακόμα να φτάσουν τόσο μακριά.
«Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι το έδαφος κάτω από τη λεκάνη εξόρυξης της Λωρραίνης είναι πολύ πλούσιο σε λευκό υδρογόνο. Εάν επιβεβαιωθεί, αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός στη μετάβαση προς καθαρές, φιλικές προς το κλίμα πηγές ενέργειας», δήλωσε ο Philippe de Donato, διευθυντής έρευνας στο CNRS και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Λωρραίνης.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η λεκάνη της Λωρραίνης θα μπορούσε να περιέχει 46 εκατομμύρια τόνους φυσικού υδρογόνου, οι οποίοι ισοδυναμούν με το ήμισυ της τρέχουσας παραγωγής υδρογόνου στον κόσμο- και είναι αρκετοί για να συμβάλουν αποφασιστικά στους στόχους της ΕΕ για την απαλλαγή από τις εκπομπές αεριών.
Σύμφωνα με την Isabelle Moretti, ερευνήτρια στο University of Pau and Pays de l’Adour, φυσικό υδρογόνο υπάρχει με φυσικό τρόπο στον φλοιό και τον μανδύα της Γης. Μπορεί να βρεθεί σε πολλά μέρη, μεταξύ των οποίων «σε κορυφογραμμές των ωκεανών, στα βουνά με οφιόλιθους, υπολείμματα αρχαίων ωκεάνιων πετρωμάτων, αλλά και σε πετρώματα πλούσια σε σίδηρο».