Διανύοντας την πλέον κρίσιμη εβδομάδα για τους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων φαίνεται πως το «κλειδί» των εξελίξεων είναι η «ευελιξία» ως προς τον τελικό αριθμό των ΦΟΔΣΑ που θα λειτουργήσουν στην Κρήτη.
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση καλείται να βρει λύση στον «γόρδιο δεσμό» ωστόσο η πρόταση που θα κυρωθεί μέσω διαπιστωτικής πράξης δεν είναι απαραίτητο ότι θα είναι δεσμευτική εσαεί.
Αυτό σημαίνει ότι στην πορεία του χρόνου και αν οι συνθήκες και το πλαίσιο το επιτρέψουν, μπορεί ο αριθμός των ΦΟΔΣΑ να αλλάξει.
Με αυτά τα δεδομένα, και παρά το γεγονός ότι οι υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, προκρίνεται το σενάριο της λειτουργίας δύο Φορέων με την προοπτική στο μέλλον να γίνουν τρεις.
Η ΔΕΔΙΣΑ στα Χανιά θα παραμείνει ως έχει σήμερα με τη διαχείριση των απορριμμάτων του συνόλου του νομού Χανίων. Για την υπόλοιπη Κρήτη θα συγκροτηθεί ένας Φορέας που θα λειτουργήσει υπό την αιγίδα του ΕΣΔΑΚ και θα έχει έδρα το Ηράκλειο.
Αστερίσκος μπαίνει για τον ΦΟΔΣΑ Βορείου Πεδιάδας καθώς σε πρώτη φάση φαίνεται να μένει εκτός, χωρίς όμως, να βγαίνει οριστικά εκτός «κάδρου».
«Ακόμα τα πράγματα είναι ρευστά» δήλωσε στην τηλεόραση Creta η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Μαρία Κοζυράκη και συμπλήρωσε «είναι μικρότερη η πιθανότητα να καταλήξουμε σε έναν φορέα. Πιο πιθανό είναι το ενδεχόμενο να υπάρξουν δύο ή τρία σχήματα».
Η Αποκεντρωμένη διοίκηση αναζητάει συμβιβαστική λύση μεταξύ των προτάσεων που έχουν κατατεθεί από τους αιρετούς της αυτοδιοίκησης και είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα υπάρχουν δήμοι που δεν έχουν ξεκαθαρίσει τη θέση τους.
«Οποιαδήποτε απόφαση λάβουμε, υπάρχει η δυνατότητα ανατροπής σε επόμενο στάδιο. Αυτό σημαίνει πως αν καταλήξουμε σε δύο ΦΟΔΣΑ μπορεί μεταγενέστερα να δημιουργηθεί και ένας τρίτος», σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Κοζυράκη.
Σωτήρης Μεταξάς