Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
15.5 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Το Κίεβο ζήτησε επιπλέον όπλα, πυρομαχικά και μαχητικά αεροσκάφη για να επιταχύνει την αντεπίθεσή του

Πρέπει να διαβάσετε

Μπροστά στις μεγάλες απώλειες που υφίσταται η Ουκρανία στην αντεπίθεσή της εναντίον των ρωσικών στρατευμάτων, το Κίεβο ζήτησε από τη Γερμανία και άλλες χώρες της ΕΕ περισσότερα όπλα και πυρομαχικά.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα αναφέρθηκε στην παροχή βλημάτων για το πυροβολικό, τεθωρακισμένων οχημάτων και αρμάτων μάχης στις συνομιλίες που είχε με τους ομολόγους του της ΕΕ στο Τολέδο της Ισπανίας χθες Πέμπτη.  Ο Κουλέμπα ζήτησε επίσης να ενταθούν οι προσπάθειες να καταπολεμηθεί η παράκαμψη των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, με στόχο η Μόσχα να δυσκολευθεί στην παραγωγή πυραύλων και drones.

Παράλληλα ο Ουκρανός υπουργός κάλεσε τη Γερμανία να προσφέρει στο Κίεβο πυραύλους κρουζ Taurus. Στο μεταξύ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες ότι η χώρα του χρειάζεται περίπου 160 μαχητικά αεροσκάφη. «Για μια αποτελεσματική αεροπορία χρειαζόμαστε συνολικά 160 μαχητικά αεροσκάφη», δήλωσε ο Ζελένσκι σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο της Πορτογαλίας. Αυτό θα αποτρέψει αποτελεσματικά την κυριαρχία της Ρωσίας στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας.

Ο Ζελένσκι είπε ότι η Ουκρανία έχει λάβει υποσχέσεις για 50 ή 60 αμερικανικά αεροσκάφη F-16 από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Ο εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας Γιούριι Ιχνάτ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η χώρα χρειάζεται περίπου 128 F-16. Η Δανία, η Ολλανδία και η Νορβηγία έχουν υποσχεθεί να δώσουν στην Ουκρανία F-16.

Εξάλλου σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την παραγωγή της σε στρατιωτικό εξοπλισμό, η Ουκρανία υπέγραψε συμβόλαιο για κοινή παραγωγή όπλων με την BAE Systems, τη μεγαλύτερη βρετανική αμυντική βιομηχανία. Ο Ουκρανός πρόεδρος επεσήμανε σε συνάντηση που είχε με στελέχη της εταιρείας ότι υπάρχουν σχέδια για την παραγωγή στην Ουκρανία ελαφρών πυροβόλων L119.

Από την πλευρά της η BAE ανακοίνωσε σήμερα ότι θα εγκατασταθεί στην Ουκρανία. Η εταιρεία επεσήμανε ότι «συνέστησε νομική οντότητα στη χώρα και υπέγραψε συμφωνίες με την ουκρανική κυβέρνηση με στόχο να ενισχύσει τη στήριξη που παρέχει στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και να εξετάσει την παροχή ελαφρών όπλων στην Ουκρανία». Η εταιρεία διευκρίνισε ότι μια συμφωνία με την ουκρανική κυβέρνηση θα μπορούσε να «διευκολύνει την παραγωγή ελαφρών πυροβόλων 105 χιλιοστών στη χώρα».

Η γερμανική αμυντική βιομηχανία Rheinmetall ήδη δραστηριοποιείται στην Ουκρανία.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα