Στο μεγαλύτερο επίγειο συνεργατικό δίκτυο της Ευρώπης για την αστρονομία, το ORP, συμμετέχει το Ινστιτούτο Αστροφυσικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.
Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας συνάντησης του νέου διεθνούς επιστημονικού φορέα, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστροφυσικής, Βασίλης Χαρμανδάρης, εξελέγη ομόφωνα Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του δικτύου.
«Γίνεται σημαντική δουλειά στο οικοσύστημα του Πανεπιστημίου Κρήτης και του ΙΤΕ. Είμαι βέβαιος ότι αυτή η απόφαση αντανακλά την εκτίμηση της διεθνούς κοινότητας για την ποιότητα της έρευνας που πραγματοποιείται. Μας δίνεται μια μοναδική ευκαιρία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να συνεισφέρουμε ουσιαστικά στη διαμόρφωση του μέλλοντος της ευρωπαϊκής αστρονομίας», δήλωσε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του ΙΤΕ, Βασίλης Χαρμανδάρης.
Το έργο περιλαμβάνει αστρονόμους από 37 ερευνητικά ιδρύματα σε 15 ευρωπαϊκές χώρες, την Αυστραλία και τη Νότια Αφρική. Η Ελλάδα συμμετέχει στο νέο αυτό δίκτυο, με το Ινστιτούτο Αστροφυσικής του ΙΤΕ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
«Στο Αστεροσκοπείο του Σκίνακα υπάρχουν τηλεσκόπια που παρατηρούν δορυφόρους. Το αστεροσκοπείο δημιουργήθηκε πριν από 35 χρόνια και κατέγραψε τον κομήτη του Χάλει. Ο κομήτης αναμένεται να κάνει ξανά την εμφάνισή του και είμαι βέβαιος ότι θα έχουν αναπτυχθεί σύγχρονες υποδομές για την εντυπωσιακή καταγραφή του», πρόσθεσε ο κ. Χαρμανδάρης.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να ενώσει τα δίκτυα OPTICON και RadioNet, με χρηματοδότηση 15 εκ.ευρώ από το πρόγραμμα Horizon 2020, δημιουργώντας το μεγαλύτερο επίγειο δίκτυο αστρονομίας στην Ευρώπη, το οποίο συγκεντρώνει περίπου είκοσι τηλεσκόπια. Το δίκτυο ORP αποσκοπεί στην εναρμόνιση μεθόδων και εργαλείων παρατήρησης για επίγεια όργανα οπτικής και ραδιοαστρονομίας και παρέχει στους ερευνητές πρόσβαση σε ένα ευρύτερο φάσμα εγκαταστάσεων.