Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, πρωτοστατεί στη διάχυση των νέων τεχνολογιών και στην ενίσχυση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, συμμετέχοντας στην ίδρυση δύο νέων Κέντρων Ικανοτήτων, του Ελληνικού Κέντρου Προσθετικής Κατασκευής και του Μεσογειακού Κέντρου Ικανοτήτων Αγροδιατροφής, τα οποία εγκρίθηκαν για χρηματοδότηση από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας.
Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στον Σωτήρη Μεταξά, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας Νεκτάριος Ταβερναράκης, δήλωσε πως οι τεχνολογίες 3D printing είναι τεχνολογίες που αφορούν και την 4η Βιομηχανική Επανάσταση. «Θα χτίσουν πραγματικά το μέλλον και εξυπηρετούν με τον καλύτερο τρόπο την τεχνολογία».
Το Ελληνικό Κέντρο Προσθετικής Κατασκευής, θα αποτελέσει το πρώτο και μοναδικό Κέντρο Ικανοτήτων σε τεχνολογίες τρισδιάστατης εκτύπωσης (3D Printing) στην Ελλάδα και NA Ευρώπη. Με έδρα την Πάτρα, το ΕΚεΠεΚ φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα μοναδικό one-stop-shop για την ολοκληρωμένη υποστήριξη εταιρειών σε θέματα κατάρτισης, έρευνας και ανάπτυξης, σχετικά με τις προσθετικές κατασκευές. Πιο συγκεκριμένα, θα αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία, οι πόροι και οι υποδομές του Ινστιτούτου Επιστημών Χημικής Μηχανικής και του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής του ΙΤΕ, προς όφελος των επιχειρήσεων που επιθυμούν να εντάξουν στα αναπτυξιακά τους σχέδια τις τεχνολογίες 3D printing, αλλά δε διαθέτουν ακόμα την εξειδικευμένη γνώση, εμπειρία, προσωπικό και πόρους που απαιτούνται.
Το Μεσογειακό Κέντρο Ικανοτήτων Αγροδιατροφής αποτέλεσε μια κοινή πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας με τη συμμετοχή τεσσάρων εκ των Ινστιτούτων του: Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ, Επιστημών Χημικής Μηχανικής και Μεσογειακών Σπουδών. Η πρωτοβουλία αυτή πλαισιώθηκε και υποστηρίχθηκε από τα τοπικά επιμελητήρια, την Περιφέρεια Κρήτης, την τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και σημαντικές επιχειρήσεις από όλη τη χώρα. Αποτελεί μια σύμπραξη 30 ιδιωτικών και 10 δημόσιων φορέων από τους τομείς της έρευνας, των επιχειρήσεων, της βιομηχανίας και των υπηρεσιών, του πρωτογενούς τομέα, της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της συμβουλευτικής επιχειρήσεων. Η υλοποίηση του έργου θα συμβάλει στη διασύνδεση των φορέων αλλά και στη δημιουργία αγροδιατροφικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας και ανταγωνιστικότητας.
«Συμμετέχουν εκτός από το ΙΤΕ και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το ΕΛΜΕΠΑ, τέσσερα Ινστιτούτα του Ιδρύματος, επίσης συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια πολλές επιχειρήσεις από τον ιδιωτικό τομέα. Πρόκειται για σύμπραξη 30 ιδιωτικών οπότε βλέπουμε μεγάλη συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα και μάλιστα ιδιωτική συμμετοχή και 10 δημοσίων φορέων. Είναι μεγάλη σύμπραξη, 40 φορείς συμμετέχουν και σκοπός του κέντρου είναι να αξιοποιήσει το συγκριτικό πλεονέκτημα της αγροδιατροφής του πυλώνα της οικονομίας που αφορά το νησί ιδιαίτερα μιας και ένας σημαντικός πυλώνας είναι η αγροδιατροφή» τόνισε ο κ. Ταβερναράκης.
Τα δύο νέα Κέντρα Ικανοτήτων έχουν στόχο την προώθηση της καινοτομίας στην εγχώρια επιχειρηματικότητα, τη διάδοση νέων τεχνολογιών στις επιχειρήσεις, προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητά τους, τον προσανατολισμό των επιχειρήσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, καθώς και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των επιχειρήσεων και την ανάπτυξη εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας.
Κλείνοντας, ο κ. Ταβερναράκης σχολίασε μεταξύ άλλων, πως αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια αλλαγή κουλτούρας. «Να δούμε ότι υπάρχει υψηλή προστιθέμενη αξία, προς την αξιοποίηση της έρευνας. Να μπορούμε αυτό που κάνουμε καλά, την έρευνα, να την αξιοποιήσουμε προς όφελος της χώρας. Είναι πολύ σημαντικό γιατί έτσι θα βοηθήσουμε την οικονομία και την κοινωνία. Θα έχουμε ως παράπλευρο αποτέλεσμα να συγκρατήσουμε ερευνητικό προσωπικό εντός της χώρας. Θα δοθεί η δυνατότητα να αξιοποιηθούν άνθρωποι που θα μπορούσαν να χαθούν ή να φύγουν στο εξωτερικό. Αν έχουμε αυτό ως brain drain, με τη δημιουργία κέντρων ικανοτήτων μπορούμε να δώσουμε τέτοιες προσπάθειες ώστε να μη χαθεί για την Ελλάδα, αυτή η επένδυση που έχει γίνει στην εκπαίδευση ατόμων, ώστε να αποβεί προς όφελος της χώρας».