Το Ιράν εξετάζει το ενδεχόμενο να καταργήσει τις απαιτήσεις βίζας για κατόχους διαβατηρίων από 68 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Ρουμανίας, της Ιαπωνίας, της Σαουδικής Αραβίας ή της Ρωσίας, γράφουν οι Tehran Times.
Το πρόγραμμα χαλάρωσης των συνόρων προτάθηκε για πρώτη φορά στα τέλη του περασμένου έτους από το Υπουργείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Τουρισμού και Χειροτεχνίας και είχε στόχο την ενίσχυση του τουρισμού.
Για πρώτη φορά δημοσιεύεται ο κατάλογος των πιθανών χωρών-δικαιούχες, αν και δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί οι έρευνες από αρμόδιους φορείς, ενημέρωσε το υπουργείο.
Το πρόγραμμα στοχεύει στην αύξηση του αριθμού των τουριστών και στη διευκόλυνση των μετακινήσεων. Ωστόσο, τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι δεν θα ολοκληρωθεί σύντομα, ανέφερε η έκθεση.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Τουρισμού Ali-Asghar Shalbafian, ο κατάλογος περιλαμβάνει ορισμένες γειτονικές χώρες καθώς και εκείνες που θεωρούνται αναδυόμενες αγορές με σημαντικό πληθυσμό και καλό κατά κεφαλήν εισόδημα.
Η λίστα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, Αργεντινή, Νότια Αφρική, Ινδονησία, Ιορδανία, Ουρουγουάη, Ουζμπεκιστάν, Εσθονία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισημερινός, Αλγερία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν, Βολιβία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Βραζιλία, Λευκορωσία, Βουλγαρία, Μπουρκίνα Φάσο , Παραγουάη, Περού, Τανζανία, Τατζικιστάν, Ταϊλάνδη και Τουρκμενιστάν Τυνησία, Τσεχία, Ρωσία, Ρουμανία, Ιαπωνία, Ακτή Ελεφαντοστού, Σιγκαπούρη, Σενεγάλη, Σουδάν, Σεϋχέλλες, Χιλή, Σερβία, Σαουδική Αραβία, Γκάνα και Φινλανδία.
Κύπρος, Κιργιστάν, Καζακστάν, Κατάρ, Καμερούν, Κροατία, Νότια Κορέα, Κολομβία, Κομόρες, Κουβέιτ, Γουινέα, Πολωνία, Λουξεμβούργο, Λιβύη, Λιθουανία, Μαλαισία, Μαλδίβες, Ουγγαρία, Μακεδονία, Μεξικό, Μαυρίκιος, Μάλι, Μαδαγασκάρη, Νίγηρας, Βιετνάμ , η Υεμένη, η Ελλάδα και η Ινδία είναι άλλα κράτη των οποίων οι πολίτες θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση.
Τους τελευταίους δύο μήνες, το υπουργείο παρέθεσε διαφορετικά στοιχεία για τις χώρες-στόχους άλλες φορές 50, μετά 60 και αργότερα περισσότερες από 60 χώρες ανακοινώθηκαν, ανέφερε η έκθεση.
Έτσι, ο Σαλμπαφιάν είπε τον Ιούλιο ότι «η πρόταση του υπουργείου για άρση των απαιτήσεων βίζας για 60 χώρες βρίσκεται επί του παρόντος υπό εξέταση από το Υπουργείο Εξωτερικών και τις αρμόδιες αρχές» και ανέφερε ότι η πρόταση υποβλήθηκε στο γραφείο του προέδρου μετά την επίσκεψη του προέδρου Ebrahim Raisi στο Υπουργείο Τουρισμού. Ο αριθμός των τουριστών αναμένεται να φτάσει τα έξι εκατομμύρια μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους (19 Μαρτίου 2024), είπε ο Shalbafian τον περασμένο μήνα.
«Με τη [σταθερή] αύξηση των αφίξεων ξένων τουριστών, ο αριθμός των διεθνών αφίξεων αναμένεται να φτάσει περίπου τα 6 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του έτους».
«Το Υπουργείο Τουρισμού έχει καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για τη διευκόλυνση των αφίξεων στη χώρα. «Επιπλέον, έχουμε απλοποιήσει τα χερσαία ταξίδια για τουρίστες από γειτονικές χώρες που θέλουν να επισκεφθούν το Ιράν με τα αυτοκίνητά τους».
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, ο τουρισμός του Ιράν αυξήθηκε σταθερά πριν από την πανδημία COVID-19, φτάνοντας περισσότερους από οκτώ εκατομμύρια επισκέπτες το ιρανικό ημερολογιακό έτος 1398 (ξεκινώντας στις 21 Μαρτίου 2019).
Αν και οι επιδόσεις της χώρας ως τουριστικός προορισμός εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλότερες από ό,τι ήταν το 2019, πριν από την έναρξη της πανδημίας, βελτιώνονται ελαφρώς σε σύγκριση με τα περσινά στατιστικά στοιχεία.
Με βάση το πιο πρόσφατο Παγκόσμιο Βαρόμετρο Τουρισμού του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO), οι αφίξεις ξένων τουριστών στο Ιράν έφτασαν περίπου τα 2,93 εκατομμύρια μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου 2023.
Τα στατιστικά στοιχεία για τον τουρισμό του Ιράν από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 2023 είναι 50% χαμηλότερα από την ίδια περίοδο του 2019, με βάση το βαρόμετρο που παρακολουθεί την ανάκαμψη του κλάδου μετά την πανδημία, από το 2023 έως το τέλος Ιουλίου.
Ένα άλλο στατιστικό στοιχείο που δημοσίευσε το Υπουργείο Τουρισμού του Ιράν δείχνει ότι η χώρα κατέγραψε 3,35 εκατομμύρια αφίξεις τουριστών το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος ιρανικού ημερολογιακού έτους (που ξεκίνησε στις 21 Μαρτίου), οι οποίες αυξήθηκαν κατά 38% από έτος σε έτος.
Η Ισλαμική Δημοκρατία αναμένεται να αποκομίσει οφέλη από τις πολλές τουριστικές τοποθεσίες της, όπως παζάρια, μουσεία, τζαμιά, γέφυρες, λουτρά, μεντρεσέ, μαυσωλεία, εκκλησίες, πύργους και παλάτια, 27 από τα οποία έχουν καταχωρηθεί ως Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.