Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
16.6 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Το Ηράκλειο τιμάει τον προστάτη του Άγιο Μηνά

Πρέπει να διαβάσετε

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το Ηράκλειο τιμάει τον πολιούχο και προστάτη του Άγιο Μηνά.

Το βράδυ της Κυριακής 10 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε ο μέγας πανηγυρικός εσπερινός, ενώ σήμερα Δευτέρα 11 Νοεμβρίου, ανήμερα της εορτής, θα γίνει η μεγάλη λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Μηνά και των ιερών λειψάνων του στους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου.

Ο εσπερινός πραγματοποιήθηκε παρουσία πλήθους κόσμου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ευγενίου.

Το πρόγραμμα για σήμερα Δευτέρα:

Ώρα 7.00 π.μ.: Ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία εις τον Ιερόν Μητροπολιτικόν Ναόν του Αγίου Μηνά, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ευγενίου

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, θα ακολουθήσει η λιτάνευσις του Ιερού Λειψάνου και της Σεπτής Εικόνος του Αγίου, μέσω των οδών: Κυρίλλου Λουκάρεως, Πλατείας Αρκαδίου, 1821, Πλατείας Νικηφόρου Φωκά, Λεωφόρου Καλοκαιρινού και Αγίου Μηνά.

Ώρα 6.00 μ.μ.: Ο Πανηγυρικός Μεθέορτος Εσπερινός, εις τον Ιερόν μητροπολιτικόν Ναόν χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κνωσού κ. Μεθοδίου.

Ποιος ήταν ο Άγιος Μηνάς

Ο Άγιος Μηνάς είναι ο προστάτης άγιος (πολιούχος) του Ηρακλείου Κρήτης και η μνήμη του γιορτάζεται στις 11 Νοεμβρίου, μέρα αργίας στο Ηράκλειο. Καθιερώθηκε πολιούχος του Ηρακλείου την περίοδο της Τουρκοκρατίας.  Η παράδοση μας λέει ότι το Πάσχα του 1826 ενώ οι χριστιανοί ήταν μαζεμένοι στο ναό και παρακολουθούσαν τη λειτουργία της Ανάστασης, όχλος μουσουλμάνων προετοίμαζε σφαγή εναντίον τους, η οποία αποφεύχθηκε με την επέμβαση ενός ηλικιωμένου αξιωματικού καβαλάρη. Ο καβαλάρης αυτός έμοιαζε με το πρωτοπαλίκαρο των Τούρκων, τον Αγιάν Αγά, που τους ηρέμησε και τους απέτρεψε από τη σφαγή των χριστιανών. Την επέμβαση αυτή του μυστηριώδη καβαλάρη, οι χριστιανοί την απέδωσαν σε θαύμα του Αγίου Μηνά, πιστεύοντας ότι ήταν αυτός που παρουσιάστηκε στους Τούρκους και όχι ο Αγιάν Αγάς. Ομως, ακόμη κι αν οι Τούρκοι είχαν δίκιο και δεν ήταν ο Άγιος Μηνάς ο έφιππος αξιωματικός, ήταν θαύμα ο Τούρκος διώκτης των χριστιανών (Αγιάν Αγάς) να λειτουργήσει σαν προστάτης τους την τελευταία στιγμή.Από τότε ο Αγιος Μηνάς απεικονίζεται έφιππος ως Ρωμαίος στρατηγός και τιμάται ως προστάτης της πόλης του Ηρακλείου. Αναφέρει ο Γεώργιος Συλλαμιανάκης, στο βιβλίο του “Αγιος Μηνάς” το 1939, πως όχι μόνο οι Χριστιανοί θεωρούσαν προστάτη της πόλης τον Αγιο Μηνά αλλά και οι Τούρκοι, οι οποίοι αντίκριζαν τον Αγιο με φόβο και σεβασμό. Θαύματα του αγίου αναφέρονται και σε πιο πρόσφατες εποχές, όπως το ότι ο Αγιος Μηνάς προστάτευσε το ναό του από τον σφοδρό βομβαρδισμό του Ηρακλείου στις 23 Μαΐου 1941. Σήμερα έξω από το ναό εκτίθεται η βόμβα που έπεσε στο ναό αλλά δεν εξερράγη.

Το όνομα Μηνάς είναι σπάνιο στο Ηράκλειο, και αυτό ακούγεται περίεργο για μια πόλη που έχει τον Αγιο Μηνά σαν προστάτη της. Η αιτία βρίσκεται σε μια παλιά ιστορία: Τον καιρό του τούρκικου ζυγού ήταν συνηθισμένο να αφήνουν τα νόθα παιδιά στα σκαλιά της εκκλησίας του Αγίου Μηνά. Η εκκλησία φρόντιζε τα παιδιά αυτά, και στα αγόρια έδινε το όνομα Μηνάς, μια και βρέθηκαν μπροστά στην εκκλησία του αγίου. Ετσι για πολλά χρόνια, το όνομα Μηνάς στο Ηράκλειο δήλωνε ότι αυτός που το έφερε ήταν νόθος, οπότε όλοι απέφευγαν να δώσουν στο παιδί τους το όνομα αυτό.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα