Κυριακή, 12 Ιανουαρίου, 2025
12.2 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Το Ηράκλειο στα χέρια σου

Πρέπει να διαβάσετε

Οι εθνικές εκλογές και η συζήτηση για αυτές μόλις ξεκίνησε και θα είναι μακρά και εντονότερη όσο πλησιάζουμε σε αυτές.

Ωστόσο αυτή τη στιγμή, άμεσα, άλλη είναι η προτεραιότητα. Σε δύο μέρες είναι ο δεύτερος γύρος των δημοτικών (και αυτοδιοικητικών) εκλογών σε όλη την Ελλάδα και πάντως έφτασε η μέρα να αποφασίσουμε ποιον δήμαρχο θέλουμε για την πόλη μας, και εν προκειμένω το Ηράκλειο.

Ο δήμος Ηρακλείου δεν είναι ένας τυχαίος δήμος. Είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος στην Ελλάδα και η πρωτεύουσα της Κρήτης. Η μακρά ιστορία, η παράδοση, ο πυκνός και μεγάλος αστικός ιστός από τη μία, αλλά και η πλούσια αγροτική ενδοχώρα από την άλλη, δίνουν στην πόλη ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και κάνουν την διακυβέρνησή της μια πολύπλοκη υπόθεση.

Ο Δήμος Ηρακλείου έχει ιστορικά και ένα ακόμα χαρακτηριστικό που δεν το είχε κανένας άλλος μεγάλος δήμος της χώρας. Επί 40 χρόνια, από το 1974 έως το 2014 ΟΛΟΙ οι δήμαρχοι που διοίκησαν την πόλη ήταν κομματικές επιλογές του ηγεμονεύοντος πόλη και νομό ΠΑΣΟΚ.

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου λέγαμε παλαιότερα «διορίζεται» δεν εκλέγεται. Όποια και αν ήταν η κομματική επιλογή ήταν βέβαιο πως θα επικρατήσει. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις αρνητικό για την πόλη. Όχι μόνο γιατί κάποια πρόσωπα αποδείχτηκαν κατώτερα των περιστάσεων και της θέσης που κατέλαβαν, όσο γιατί το Ηράκλειο ήταν για όλες τις κυβερνήσεις μια δεδομένη υπόθεση (κερδισμένη για το ΠΑΣΟΚ ή χαμένη για την ΝΔ) και για αυτό δεν έδιναν ιδιαίτερη σημασία.

Για πρώτη φορά στην μεταπολίτευση εξελέγη δήμαρχος Ηρακλείου ανεξάρτητος από κομματικές δεσμεύσεις το 2014, μεσούσης τότε της οικονομικής κρίσης. Αυτός ήταν ο νυν δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός, με ένα πραγματικά πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο όπου αριστεροί , δεξιοί και κεντρώοι δημοτικοί σύμβουλοι συνεργάστηκαν με κοινό στόχο και όραμα για την πόλη .

Ο τότε δήμαρχος, Γιάννης Κουράκης θεωρούσε την επανεκλογή του βεβαία, αν και μετρούσε ήδη 3 θητείες στον δήμο. Στον πρώτο γύρο πήρε 40% και είχε μαζί του τοπικά συμφέροντα και τον μεγαλύτερο δημοσιογραφικό οργανισμό του νησιού να τον υποστηρίζει. Αναμενόμενο ως έναν βαθμό, δεδομένου ότι η διοίκησή του είχε αποκτήσει καθεστωτικά χαρακτηριστικά.

Παρά ταύτα, στον δεύτερο γύρο ο Γιάννης Κουράκης πήρε ακριβώς το ίδιο ποσοστό με τον πρώτο και ο Βασίλης Λαμπρινός έγινε δήμαρχος με 60%. 

Αυτό που έκανε τον Λαμπρινό να κερδίσει τότε ήταν, πέρα από τον χαρακτήρα του ψηφοδελτίου του που προανέφερα, το ήθος και η ποιότητα του προσώπου του σε συνδυασμό με το νέο όραμα που έδωσε με το πρόγραμμά του για την πόλη . Εχέγγυο επιτυχίας η εξαιρετικά επιτυχημένη μακρά θητεία του ως Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου.

Στα χρόνια που ακολούθησαν η δημοτική αρχή έκανε πολλά και έφερε ένα νέο ήθος και ύφος στην διοίκηση της πόλης. Η επιτυχία του έργου της δημαρχίας Λαμπρινού είναι μεγάλη, αν αναλογιστεί κανείς τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε.

Εξηγούμαι:

Ο προκάτοχός του (και νυν 2κ νέου υποψήφιος δήμαρχος Γιάννης Κουράκης ) είχε τους πακτωλούς χρημάτων από ευρωπαικά προγράμματα και ήδη πολλές μελέτες σε στάδιο ωρίμανσης και ανάθεσης λόγω των ολυμπιακών, αλλά και άλλων έργων, που τότε έτρεχαν.

Σημειώνω για την ιστορία πως ένα μεγάλο μέρος από όλα αυτά τα έργα έγιναν εφικτά χάρη στην εξαιρετική δουλεία που είχε κάνει ο προκάτοχός του Κώστας Ασλάνης.

Ο κύριος Κουράκης διένυσε το μεγαλύτερο μέρος της δημαρχίας του σε εποχές ανάπτυξης, εύκολων χρημάτων, γεμάτων ταμείων και εν γένει παχέων αγελάδων. Είχε βεβαίως την ικανότητα να αντλεί χρήματα και να κάνει έργα, αλλά τα πράγματα ήταν τότε αρκετά πιο απλά.

Ο κύριος Λαμπρινός πάλι ανέλαβε έναν χρεωμένο, από τα ανοίγματα και την ξαφνική ανατροπή των οικονομικών δεδομένων στην χώρα, δήμο και μάλιστα σε μία εποχή που η χώρα ήταν στο πιο κρίσιμο σημείο της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που γνώρισε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Κατάφερε ωστόσο αυτό που έμοιαζε ακατόρθωτο. Να συνεφέρει τα οικονομικά του δήμου, καθιστώντας τον έναν από τους υγιέστερους δήμους της χώρας, και να κάνει όσα περισσότερα έργα του επέτρεπαν οι συνθήκες και η συνέπεια στις αρχές του. Πολλά από τα έργα αυτά είναι σε εξέλιξη ενώ για άλλα , όπως το σημαντικότατο έργο της ύδρευσης της πόλης, έχουν εξασφαλισθεί μεγάλα κονδύλια.

Γιατί όμως το έργο αυτό δεν φαίνεται, σε βαθμό μάλιστα που κάποιοι να τον κατηγορούν συλλήβδην ότι « δεν έκανε τίποτε»; Δύο είναι οι κύριοι λόγοι, δύο χαρακτηριστικά της διοίκησής του που είναι προσόν και αδυναμία μαζί.

Το ένα είναι πως λειτούργησε εξαιρετικά αποκεντρωτικά. Έδωσε δύναμη και δυνατότητα δράσης στους αντιδημάρχους του. Πολλοί έκαναν πολλή δουλειά, κάποιοι άλλοι λιγότερη, το έργο του καθέ αντιδημάρχου αναδείχθηκε ως έργο της μίας ή της άλλης αντιδημαρχίας και καλώς έγινε αυτό, αλλά έλειψε η γενική εικόνα.

Καλοί οι αντιδήμαρχοι και μπράβο τους, αλλά ποιος είναι πίσω από όλα αυτά στην πραγματικότητα. Ο Δήμαρχος. Αυτό δεν αναδείχθηκε επαρκώς παρά μόνο προεκλογικά.

Επιπλεόν ο ίδιος ο Δήμαρχος είναι άνθρωπος χαμηλών τόνων που αποφεύγει την προβολή, τις δημόσιες σχέσεις και προτιμά το έργο και την ουσία. Στην εποχή της επικοινωνίας και των ΜΚΔ ωστόσο αυτό στοιχίζει.

Αντίθετα ο αντίπαλος συνδυασμός έχει ως βασικό του ατού την επικοινωνία την οποία έχει αναγάγει σε κεντρικό στοιχείο της πολιτικής τους. Σε αυτό βοηθά βεβαίως και η απροκάλυπτη υποστήριξη που έχει από το μεγαλύτερο συγκρότημα τύπου της Κρήτης, τόσο απροκάλυπτη και υπερβολική που γίνεται σχεδόν γκροτέσκ. 

Παράλληλα ο Δήμαρχος έχει ένα ακόμα χαρακτηριστικό που κάποιοι του προσάπτουν ως «ελάττωμα» είναι ωστόσο πιστεύω το βασικό ατού του χαρακτήρα και δομικό στοιχείο της προσωπικότητάς του. Δεν λαϊκίζει, δεν ερίζει, δεν προκαλεί.

Ξέρει όμως να πείθει, χρησιμοποιώντας λόγο ορθό και μεστό, να κάνει έργα ουσίας, να είναι μεθοδικός, να διατηρεί ζωντανό το όραμά του, στοχεύοντας στο αύριο της πόλης μας.

Ο κύριος Κουράκης με την σειρά του υπήρξε ένας αποτελεσματικός δήμαρχος για την δωδεκαετία που διοίκησε τον Δήμο, ωστόσο έδειξε μετά από τρεις θητείες και 12 χρόνια πως είχε φτάσει στα όριά του. Τώρα ζητά και πάλι να εκλεγεί Δήμαρχος, δηλώνοντας πως έχει να φέρει κάτι νέο στο Ηράκλειο, κάτι που δεν είχε φέρει κατά τις προηγούμενες τρεις θητείες του.

Αυτός λοιπόν είναι ο κύριος Λαμπρινός και αυτός ο κύριος Κουράκης, υποψήφιοι δήμαρχοι Ηρακλείου για την επόμενη τετραετία. Αντίπαλοι στις μεθαυριανές εκλογές της Κυριακής.

Δεν ξέρω ποιος σας πείθει περισσότερο, ποιος σας ταιριάζει καλύτερα. Αποφασίστε τι θέλετε για την πόλη μας και ψηφίστε. Μόνο να το κάνετε, μην καθίσετε στο σπίτι και αδιαφορήσετε. Μετά θα είναι αργά για να το μετανιώσετε.

Να πάτε να ψηφίσετε λοιπόν. Το σύστημα εδώ και χρόνια, καλώς ή κακώς, οδηγεί πάντα σε δύο μονομάχους και ο ένας θα βγει δήμαρχος. Και το ποιος είναι δήμαρχος δεν είναι κάτι μακρινό. Επηρεάζει ουσιαστικά και άμεσα την καθημερινή μας ζωή.

Το ποιος θα είναι και πως θα πορευθεί το Ηράκλειο στην συνέχεια, θα εξαρτηθεί από την δική μας, από την δική σας ψήφο.

Και για να το συνοψίσω σε μία φράση:

Δημότη του Ηρακλείου την Κυριακή ψήφισε και κάνε την επιλογή σου.

Το Ηράκλειο στα χέρια σου.

Άλλα Πρόσφατα