Παρεμβάσεις δημιουργίας χώρων αστικού πρασίνου συνολικής έκτασης είκοσι στρεμμάτων πρόκειται να αλλάξουν τη φυσιογνωμία γνωστών τοπόσημων του Ηρακλείου αλλά και χώρων χωρίς φυτοκάλυψη έως το τέλος του 2022 στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου και του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου που βρίσκεται σε εξέλιξη. Στόχος είναι μια ολιστική προσέγγιση για την αύξηση και ποιοτική αναβάθμιση του αστικού πρασίνου του Δήμου η οποία θα βασίζεται στην ορθή διαχείρισή του και στις αρχές της αρχιτεκτονικής τοπίου.
«Κατά την πρώτη φάση του έργου έχουμε σχεδιάσει να ενισχύσουμε ποσοτικά και ποιοτικά ορισμένα εμβληματικά σημεία: Το Πάρκο Θεοτοκόπουλου, τον Τάφο του Καζαντζάκη, το ρέμα Χρυσοπηγής, το Πάρκο Πουλή που είναι «Πάρκο τσέπης» και τον Πευκώνα Δειλινών» ανέφερε στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και την Ελένη Βακεθιανάκη ο καθηγητής Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Παναγιώτης Νεκτάριος.
Επιλέχθηκαν διαφορετικές μορφές χαρακτηριστικών τοπίων του Ηρακλείου ώστε να γίνει γρήγορα γνωστή η αισθητική και λειτουργική τους αναβάθμιση και να διαπιστωθεί αν ο προτεινόμενος σχεδιασμός αρέσει στους πολίτες και τους επισκέπτες ώστε να επεκταθεί και αλλού.
«Δεν θα πρέπει να αποπροσανατολιστούμε στην προσπάθειά μας απλώς να αυξήσουμε σε έκταση ή ποσότητα τα φυτά. Θα χρειαστεί ανάλυση και εκτίμηση της υφιστάμενης κατάστασης που θα λαμβάνουν υπόψιν τους κριτήρια οικονομικά, κοινωνικά, πολιτισμικά, εξασφαλίζοντας παράλληλα τη βιώσιμη ανάπτυξη του αστικού πρασίνου. Την άνοιξη του 2022 θα αρχίσει η υλοποίηση από τον Δήμο ενώ εντός της ίδιας χρονιάς θα προχωρήσει και η ανάπλαση χώρων που είναι μεν ελεύθεροι αλλά στερούνται φυτοκάλυψης ώστε να μετατραπούν σε αστικές πράσινες νησίδες-οάσεις» τόνισε ο κ. Νεκτάριος επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι η επέκταση του πρασίνου στην πόλη τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να προχωρήσει με βάση επιστημονικά κριτήρια, ώστε να μην γίνουν τυχαίες αναπλάσεις αλλά σε σημεία όπου είναι απαραίτητες. Δηλαδή σημεία θερμικά, περιβαντολλογικά ή ηχητικά επιβαρυμένα ώστε σταδιακά, σε πιο μακρόχρονο σχεδιασμό η φυτοκάλυψη να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές του Ηρακλείου όπου, σε συνεργασία με τους δημότες και τοπικούς Συλλόγους που θα αναφέρουν πώς φαντάζονται τους χώρους αυτούς, να λειτουργήσουν ως αστικοί πράσινοι θύλακες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο αναμένεται μελλοντικά να προωθήσει και καινοτόμες μεθοδολογίες εγκατάστασης αστικού πρασίνου όπως τα φυτεμένα δώματα και οι κάθετοι κήποι. «Παρόλο που το νησί σείεται από τον Εγκέλαδο έχουμε την τεχνογνωσία να τα εφαρμόσουμε. Παράλληλα ασχολούμαστε ιδιαίτερα με την πιθανότητα εφαρμογής μεθόδων αστικής γεωργίας με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής. Δηλαδή την παραγωγή αστικής τροφής η οποία θα μπορεί να είναι ασφαλής για βρώση από τους κατοίκους», πρόσθεσε ο κ. Νεκτάριος.