Στη «μάχη» για την ανίχνευση και επιτήρηση των γυναικών με HPV (ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων) στην Κρήτη ρίχνεται το Ιολογικό Εργαστήριο Κρήτης, καθώς όπως ανακοίνωσε για πρώτη φορά μιλώντας στην Τηλεόραση CRETA και την εκπομπή Live Επικαιρότητα με την Αντιγόνη Ανδρεάκη ο επικεφαλής του εργαστηρίου Γιώργος Σουρβίνος, είναι το μοναδικό πανεπιστημιακό εργαστήριο στη χώρα που έλαβε τις απαραίτητες εγκρίσεις και θα ενταχθεί στη λίστα για την διενέργεια HPV DNA τεστ.
«Σκοπός είναι να συμβάλει στο πρόγραμμα εξάλειψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σουρβίνος.
Υπό επιτήρηση στην Κρήτη και οι ασθενείς με HIV
Από τον Ιούνιο του 2023 και μετά από τέσσερα χρόνια συζητήσεων με το Υπουργείο Υγείας, η Κρήτη έχει αποκτήσει και εργαστήριο αναφοράς για τους ασθενείς με HIV όπου στόχος, σύμφωνα με τον κ. Σουρβίνο, είναι η επιτήρηση των συγκεκριμένων ασθενών για την πορεία της υγείας τους, την δράση των θεραπειών τους, ακόμη και για τον εντοπισμό νέων μεταλλάξεων του ιού.
Η τεράστια συμβολή του Ιολογικού Εργαστηρίου Κρήτης στην πανδημία και η δυσαρέσκεια για την «απουσία» του στην έξαρση της γαστρεντερίτιδας στα Χανιά
Ο κ. Σουρβίνος επεσήμανε πως την περίοδο έξαρσης της γαστρεντερίτιδας που παρατηρήθηκε στην Κρήτη και κυρίως στη Γαύδο και τα Χανιά το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, έπρεπε να είχε ζητηθεί η εξέταση και ανάλυση των δειγμάτων, προκειμένου να διαπιστωθεί για ποιο λόγο υπήρξε αυτή η εκτεταμένη διασπορά κι αν ενδεχομένως οφειλόταν σε κάποια νέα μετάλλαξη.
«Από το καλοκαίρι μέχρι τον Οκτώβριο υπήρξε στα Χανιά έξαρση της γαστρεντερίτιδας και δεν μάθαμε ποτέ ποιο ήταν το στέλεχος του νοροϊού που ανιχνεύθηκε. Ήταν εισαγόμενο; Είχε νέα μετάλλαξη; Θα έπρεπε να έχει ζητηθεί στο εργαστήριο να κάνει αναλύσεις, για να δώσει απαντήσεις για το πως προήλθε και εξελίχθηκε».
Αναμφίβολα, ο ρόλος του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας Κρήτης ήταν καθοριστικός στην διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, με την γρήγορη εξέταση και ανίχνευση νέων κρουσμάτων, μεταλλάξεων και υποπαραλλαγών.
«Τα εργαστήρια πρέπει να είναι σε διαρκή επαγρύπνηση ακόμα και όταν δεν έχουμε πανδημία, γιατί πρέπει να συλλέγουμε στοιχεία για το τι συμβαίνει σε μια περιοχή, όπως για παράδειγμα στην Κρήτη, για να ανιχνεύουμε γρήγορα κάτι που μπορεί να συμβεί και να το περιορίσουμε γρήγορα», ανέφερε ο κ. Σουρβίνος.