Το «φλεγμονώδες σύνδρομο» που σχετίζεται με την Covid-19 εμφανίστηκε σε παιδιά στην Ελλάδα

Πρέπει να διαβάσετε

Την εμφάνισή του και σε παιδιά στην Ελλάδα έχει κάνει το σπάνιο φλεγμονώδες σύνδρομο, που συνδέεται με τον κορωνοϊό και έχει κοινά συμπτώματα με την νόσο Καβασάκι.

Mιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA o πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, αποκάλυψε πως το τελευταίο διάστημα 19 παιδιά έχουν νοσηλευτεί με το συγκεκριμένο σύνδρομο.

Μάλιστα ανέφερε πως πέραν του περιορισμού μετακίνησης των γονέων, που ήταν και ο λόγος που αποφασίστηκε τα σχολεία να κλείσουν για δύο εβδομάδες, ίσως έχει ληφθεί υπόψη και η εμφάνιση του σπάνιου συνδρόμου σε παιδιά μιας και συνέπεσε χρονικά.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ωστόσο πως οι αριθμοί στη χώρα μας δεν είναι ανησυχητικοί, όπως συνέβη στις ΗΠΑ, ωστόσο ανέφερε πως «μιλάμε για παιδιά και είμαστε πιο ευαίσθητοι και οφείλουμε να τα προστατεύσουμε». 

Πιο αναλυτικά ο κ. Κωνσταντόπουλος ανέφερε πως τα παιδιά μπορεί να μην νοσούν εύκολα από τον κορωνοϊό, ή όταν νοσούν να μην έχουν βαριά συμπτώματα με τη θνητότητα να φτάνει στο 0,06% ωστόσο «κάποια από παιδιά που νοσούν, αρρωσταίνουν,  κάνουν αντισώματα και 20 με 30 μέρες μετά κάνουν μεταλοιμώδες σύνδρομο αυτό που λέμε ότι μοιάζει με Καβασάκι».

Όπως εξήγησε πρόκειται για ένα φλεγμονώδες σύνδρομο που προσβάλει όλα τα όργανα και είναι πολύπλοκο στην αντιμετώπισή του. Από τα 19 παιδιά, από 16 μηνών έως 18 ετών, που νοσηλεύτηκαν με το συγκεκριμένο σύνδρομο τα δύο χρειάστηκε να διασωληνωθούν. «Το ένα παιδάκι το ξεπέρασε, το άλλο δυστυχώς χάθηκε», ανέφερε ο κ. Κωνσταντόπουλος και τόνισε πως τα παιδιά δεν έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα.

«Είναι γνωστό από την Αμερική, γιατί εμείς εδώ δεν έχουμε πολλά περιστατικά ώστε να μπορούμε να εξάγουμε συμπεράσματα, ότι 1 στα 160 παιδιά που έχει νοσήσει από κορωνοϊό μπορεί αν κάνει φλεγμονώδες σύνδρομο και το 2-3% καταλήγει. Δηλαδή για κάθε 150 παιδιά που νοσούν χάνουμε 3 έως 5», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος εξήγησε πως το 90% των παιδιών με κορωνοϊό νοσεί από ενδοοικογενειακή μετάδοση και μόλις το 10% από ενδοσχολική. «Από τις 10 περιπτώσεις παιδιών με κορωνοϊό τα 9 έχουν νοσήσει από την οικογένεια ή το ευρύτερο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον. Δεν είναι τα σχολεία πηγή μόλυνσης για τα παιδιά», ανέφερε.

Ωστόσο τόνισε πως αν και πέρυσι έγινε η σχετική «πρόβα» όταν τα σχολεία άνοιξαν τον Μάιο και ο μηχανισμός ήταν προετοιμασμένος η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί αν οι χώροι σταματήσουν να αερίζονται σωστά κατά τους χειμερινούς μήνες. 

Στα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία η κατάσταση ήταν ελεγχόμενη, ενώ προβλήματα παρουσιάστηκαν κυρίως σε γυμνάσια και λύκεια, ανέφερε ο κ. Κωνσταντόπουλος. «Η μάσκα έχει αποδώσει, είναι το μοναδικό μας όπλο και φυσικά ο καλός αερισμός των αιθουσών», τόνισε ο ίδιος συμπληρώνοντας πως ακόμα και στις τάξεις του δημοτικού και του νηπιαγωγείου που τα παιδιά δεν μολύνουν πολύ την ατμόσφαιρα, σε μια τάξη 25 παιδιών με κλειστά παράθυρα το ιικό φορτίο μπορεί να αυξηθεί.

Παράλληλα ανέφερε πως οι μάσκες προστατεύουν και από την μετάδοση γρίπης και άλλων ιογενών λοιμώξεων. Άλλωστε ο κ. Κωνσταντόπουλος έχει ταχθεί υπέρ του εμβολιασμού κατά της γρίπης και για τα υγιή παιδιά καθώς όπως τονίζει «το πρόβλημα την δεδομένη στιγμή δεν είναι αν θα νοσήσει κάποιο παιδί αλλά πως θα «αναγνωρίσει» ο παιδίατρος τη νόσο, ώστε να μην το στέλνει κάθε φορά για τεστ».

«Αν υπάρξουν επιπλέον αντιγριπικά εμβόλια θα ήταν χρήσιμο να το κάνουν και τα υγιή παιδιά», σημείωσε ο κ. Κωνσταντόπουλος και τόνισε πως είναι επικίνδυνο για ένα παιδί να νοσήσει ταυτόχρονα από κορωνοϊό και γρίπη.

Τέλος ανέφερε πως θεωρεί πως είναι εφικτό αν ελαττωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων τα δημοτικά και νηπιαγωγεία να ανοίξουν και πάλι με ασφάλεια και σημείωσε πως αυτό πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό καθώς οι επιπτώσεις στη κοινωνικοποίηση και την ψυχολογία των παιδιών είναι μεγάλες.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα