Με άξονα τους αρχαιολογικούς χώρους, τους ιστορικούς τόπους και τα πολιτιστικά της μνημεία, από την μια έως την άλλη άκρη της Κρήτης, η Περιφέρεια Κρήτης για πρώτη φορά οργανώνει το «Φεστιβάλ Κρήτης».
Το Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί από τις 23 Ιουλίου έως τις 11 Σεπτεμβρίου τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, τη στήριξη δήμων και των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών.
Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και την εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος σε θέματα Πολιτισμού, Κώστας Φασουλάκης, ανέφερε ότι ήταν κάτι που το σκέφτονταν για καιρό. «Θέλαμε να δώσουμε ένα ξεχωριστό στίγμα φέτος και αυτό έγινε πράξη αυτές τις μέρες, έστω πιλοτικά, αφού τα μνημεία της Κρήτης είναι πολλά. Ήταν ευκαιρία να φτιάξουμε ένα φεστιβάλ, το οποίο θα «πατάει» στα μνημεία της Κρήτης, όχι μόνο σε αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και σε πολιτιστικά και πιο σύγχρονα μνημεία, για να δείξουμε ότι η Κρήτη έχει ένα πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα».
Σύμφωνα με τον ίδιο, γι’ αυτήν την πρώτη φορά επελέγησαν κάποια σημαντικά μνημεία, με την ελπίδα ωστόσο ότι το «Φεστιβάλ Κρήτης» θα γίνει θεσμός και μελλοντικά θα ενταχθούν και άλλοι χώροι σε αυτό. «Η φιλοσοφία είναι να γίνονται πράγματα στα μνημεία αυτά και να βάλουμε όσο το γίνεται περισσότερες τέχνες, όπως έγινε με τη μουσική, με το χορό, το θέατρο και τις εικαστικές παρεμβάσεις. Στόχος είναι να θεσμοποιήσουμε και ανθρώπους της Κρήτης που παράγουν πολιτισμού αλλά να συνεργαστούμε και με φίλους της Κρήτης, και έχουν κάτι να μας πουν και να μας μεταφέρουν. Η συμμετοχή θα είναι με προσκλήσεις και με σειρά προτεραιότητας», εξήγησε ο κ. Φασουλάκης.
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, στον αρχαιολογικό χώρο της Κάτω Ζάκρου, στην Ιερά Μονή Παναγίας Γκουβερνιώτισσας, στην προβλήτα του μικρού λιμένα απέναντι από το φρούριο Κούλε στο Ηράκλειο, στον «τόπο του βοσκού» στα Ανώγεια, στο θέατρο Φουρνί στις Αρχάνες, στο αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου, στον αρχαιολογικό χώρο Μαλίων «Μινωικό Ανάκτορο», στον αρχαιολογικό χώρο Γόρτυνας, στο Υστερομινωικό νεκροταφείο Αρμένων στο Ρέθυμνο, στο Φρούριο Κούλε, στην Άπτερα Χανίων, στο Ενετικό Φρούριο Φιρκά στα Χανιά και στα Ενετικά Τείχη Ηρακλείου στο κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης».
Δείτε το σχετικό απόσπασμα: