Ορισμένοι κατηγορούν τη Γερμανία για τις υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε άλλα μέρη της Ευρώπης. Πάντως, όπως αναφέρεται σε άρθρο της DeutscheWelle, ο χειμώνας έχει αντίκτυπο στην παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι εταιρείες δεν είναι σε θέση ακόμη να αποθηκεύσουν τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας, οπότε η ισχύς πρέπει να χρησιμοποιείται όταν παράγεται.
Στο παρελθόν, η ευρωπαϊκή αγορά σταθεροποιήθηκε από την παραγόμενη από τα ορυκτά καύσιμα ή τους πυρηνικούς σταθμούς ενέργεια. Η εισαγωγή περισσότερων ΑΠΕ στο σύστημα επιτείνει την αστάθεια, διότι αυξάνεται και η εξάρτηση από τον ήλιο και τον άνεμο. Οι Γερμανοί έχουν μια λέξη για μια περίοδο όπου λίγη ή καθόλου ενέργεια μπορεί να παραχθεί, επειδή υπάρχει περιορισμένος άνεμος ή ηλιοφάνεια, και είναι η «Dunkelflaute» ή «σκοτεινή ύφεση».
Με χαμηλότερη παραγωγή ΑΠΕ πρέπει να αξιοποιηθούν και άλλες πηγές, πιθανώς αυξάνοντας τις τιμές βραχυπρόθεσμα, όπως αναφέρει η DW. Μερικές φορές αυτό σημαίνει την εισαγωγή από άλλες χώρες. Αυτή τη στιγμή, το φαινόμενο της «σκοτεινής ύφεσης» είναι πολύ σοβαρός παράγοντας για τις τιμές, αν και όχι για τους ετήσιους μέσους όρους, όπως δήλωσε ο Ματίας Μίερ, οικονομολόγος στο Κέντρο Ενέργειας, Κλίματος και Πόρων του Ινστιτούτου Ifo. Αν και οι περισσότεροι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία έχουν μακροπρόθεσμες συμβάσεις με εγγύηση τιμών, άλλοι είναι πιο ευπρόσβλητοι, όπως οι βιομηχανικοί όμιλοι, οι οποίοι καταβάλλουν κυμαινόμενες ημερήσιες τιμές για την ηλεκτρική ενέργεια. Πάντως, σε γενικές γραμμές, οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος καθορίζονται από τον τύπο της προμήθειας, το κόστος συντήρησης και επένδυσης στο δίκτυο, τους φόρους και το κόστος των καθαρών και εφεδρικών τεχνολογιών, λέει ο Κόναλ Χοϊζαφ, ερευνητής και αναλυτής στη δεξαμενή σκέψης Μπρίγκελ με έδρα τις Βρυξέλλες. Ενα σύστημα καθαρής ενέργειας, όπως έχει η Ε.Ε., θα οδηγήσει σε χαμηλότερες μέσες τιμές στις περισσότερες περιόδους, με μικρά διαστήματα πολύ υψηλών τιμών στην αγορά σποτ.
Φέτος, η Γερμανία χρειάστηκε περισσότερη εισαγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από ό,τι συνήθως. Παρατηρήθηκε προσωρινά μια άνοδος τιμών εντός και εκτός συνόρων, διότι η ηλεκτρική ενέργεια πηγαίνει εκεί όπου η ζήτηση και η τιμή είναι οι υψηλότερες. Τα ξημερώματα της 12ης Δεκεμβρίου, μία μεγαβατώρα κόστιζε 107 ευρώ, αλλά γρήγορα έφτασε στα 936 ευρώ, σύμφωνα με την Agora Energiewende, μια δεξαμενή σκέψης ενέργειας, και την επόμενη ημέρα στο χαμηλό των 115 ευρώ. Αν και οι τιμές εξομαλύνθηκαν γρήγορα, οι αντιδράσεις ήταν άμεσες. Η Νορβηγία εξετάζει το ενδεχόμενο να διακόψει τις συνδέσεις κοινής ενέργειας με τη Δανία, ενώ άλλοι θέλουν να επαναδιαπραγματευθούν τις συνδέσεις με τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφεραν οι Financial Times. Η έκκληση για περισσότερο εθνικισμό ηλεκτρικής ενέργειας αντιβαίνει στο σκεπτικό της ενιαίας αγοράς της Ε.Ε., ενώ εάν οι χώρες εξασφαλίσουν χαμηλές τιμές στην ενέργεια στο εσωτερικό, πριν την εξάγουν, δυσχεραίνεται η επίτευξη των κλιματικών στόχων.