Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου, 2025
13.3 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Το «έξυπνο» φλιτζάνι: Φτιάχνεται από πατάτα και μετατρέπεται σε λίπασμα

Πρέπει να διαβάσετε

Στη Σιγκαπούρη ο καφές είναι πολύ σοβαρό ζήτημα. Φτιαγμένος από κόκκους καφέ ρομπούστα, καβουρδισμένοι με βούτυρο ή μαργαρίνη και μερικές φορές ζάχαρη για να αναδειχθεί η πλούσια γεύση του, ο κόπι ή καφές Νανιάνγκ, είναι το εθνικό ποτό της χώρας.

Υπολογίζεται ότι καταναλώνονται τουλάχιστον 4-6 φλιτζάνια κόπι την ημέρα, αν και πρόσφατη έρευνα της YouGov κατέγραψε πτώση εξαιτίας της ανατίμησης των προϊόντων. Παρά τον περιορισμό των δαπανών για τον καφέ τους, οι ντόπιοι σε ποσοστό 79% απολαμβάνουν τον καφέ τους τουλάχιστον μία φορά ή και περισσότερο το μήνα, με τρεις στους πέντε (58%) να μη καταφέρνουν να στερηθούν την καθημερινή τους συνήθεια. Οι millennials σε ποσοστό 79%, η Gen X σε ποσοστό 85% και οι baby boomers σε ποσοστό 83% ετοιμάζουν το αγαπημένο τους ρόφημα κάθε μέρα, επιβεβαιώνοντας ότι το κόπι είναι σημαντικό για την κουλτούρα της Σιγκαπούρης.

Η αξία του είναι τέτοια που έχει ιδρυθεί σχετικό μουσείο, ενώ το ρόφημα διαθέτει τη δική του ορολογία για να περιγραφούν οι διάφορες παραλλαγές, όπως το κλασικό κόπι με ζαχαρούχο γάλα, το κόπι Ο με ζάχαρη και χωρίς γάλα, το κόπι με ζάχαρη και γάλα εβαπορέ, το κόπι Ο κοσόνγκ χωρίς γάλα ή ζάχαρη κτλ.

Σε μία προσπάθεια η απόλαυση του καφέ να γίνει συνώνυμο βιωσιμότητας και να μην χρησιμοποιούνται συσκευασίες μίας χρήσης – στην περίπτωση του καφέ για το δρόμο – ο νεαρός Ντάνιελ Φου ερευνητής Μηχανολογίας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Nanyang με την ομάδα του από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης (NUS) κατασκεύασε ένα βιώσιμο φλιτζάνι φτιαγμένο από φλούδες πατάτας.

Η ομάδα Revital αξιοποίησε φλούδες πατάτας, κατακάθι καφέ και άλλα οργανικά υπολείμματα για την κατασκευή της κούπας, η οποία όταν δεν είναι πια χρήσιμη μπορεί να μετατραπεί σε λίπασμα.

Photo: Instagram/ Ntu_sg

Χωρίς χημικά και ασφαλές για ροφήματα, η κούπα όπως αναφέρουν οι Straits Times, διαθέτει οργανική επίστρωση από ανανεώσιμες πηγές, με αδιάβροχα και θερμομονωτικά τοιχώματα.

Για την εμπνευσμένη δημιουργία τους, οι φοιτητές βραβεύθηκαν στην πρωτοβουλία Hungry for Change του πιστωτικού ιδρύματος DBS και της Εθνικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος (NEA) με στόχο την ενίσχυση νέων για τη εύρεση καινοτόμων ιδεών που θα περιορίσουν τη σπατάλη τροφίμων στη Σιγκαπούρη.

Τώρα, η ομάδα συνεργάζεται με την εταιρία τροφίμων Koufu ώστε να προχωρήσουν στη μαζική παραγωγή φλιτζανιών, με την ελπίδα το κύπελλο τους να αντικαταστήσει 100 χάρτινα ποτήρια που χρησιμοποιούνται καθημερινά.

 

«Η ιδέα μας θα βοηθήσει τις εταιρείες να επιτύχουν μια πραγματική κυκλική οικονομία. Το κύπελλο παράγεται από υπολείμματα τροφίμων και τα χρησιμοποιημένα κύπελλα μπορούν να μετατραπούν σε λίπασμα ή τροφή για έντομα», είπε ο Φου προσθέτοντας ότι μπορεί να πεταχτεί στους κάδους με οργανικά απορρίμματα χωρίς να χρειαστεί προηγουμένως να καθαριστεί.

Η γενική διευθύντρια της Koufu, Τσούα Σερ Λιν, μιλώντας στην τοπική εφημερίδα, δήλωσε ανυπόμονη να δει πώς η λύση της Revital θα ωφελήσει τους πελάτες και τις δραστηριότητες της εταιρίας.

Την ίδια ώρα, ο Φου εξέφρασε την ελπίδα να συνεργαστεί με περισσότερους εταίρους, δηλώνοντας σίγουρος για την εμπορική βιωσιμότητα της ιδέας του.

Υπενθυμίζεται ότι η Σιγκαπούρη το 2023 παρήγαγε 755.000 τόνους οργανικών αποβλήτωνενώ τα τρόφιμα που απορρίπτονται αποτεφρώνονται. Ενθαρρυντικό είναι το στοιχείο ότι σημειώθηκε μείωση των αποβλήτων τροφίμων, καθώς το 2022 είχαν παραχθεί 813.000 τόνοι, με μόλις το 18% εξ αυτών – που αποτελούνταν ως επί το πλείστον από υποπροϊόντα από διαδικασίες παραγωγ

Πηγήnewmoney.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα