Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
13.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα φέρνει «πράσινες» επενδύσεις στις ΑΠΕ

Πρέπει να διαβάσετε

Η ενεργειακή κρίση έδωσε μία πρωτοφανή ώθηση στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το παγκόσμιο δυναμικό των οποίων αναμένεται σχεδόν να διπλασιαστεί στα επόμενα πέντε χρόνια, τόσο σε διεθνές όσο και σε εγχώριο επίπεδο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση για το 2022 του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για τις ανανεώσιμες πηγές ο κόσμος θα αναπτύξει την επόμενη πενταετία τόσο δυναμικό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όσο τα προηγούμενα είκοσι χρόνια, εκθρονίζοντας τον άνθρακα.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες του νέου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) και μαζί με την αποθήκευση και την εξοικονόμηση ενέργειας αναμένεται να φέρει μεγάλες επενδύσεις στη χώρα.

Οι επενδύσεις του ΕΣΕΚ

Η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών και αιολικών συστημάτων, καθώς και η επιτάχυνση της ανάπτυξης των υπεράκτιων αιολικών, η ανάπτυξη της απαιτούμενης αποθήκευσης και τέλος η ενίσχυση της ενεργειακής αποδοτικότητας είναι τα σημεία του σχεδιασμού που θα κινητοποιήσουν σχεδόν διπλάσιες επενδύσεις, σε όλους τους τομείς που εμπλέκονται στην επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης, συγκριτικά με το υφιστάμενο ΕΣΕΚ.

Πρόκειται για ορισμένους τους βασικούς πυλώνες που παρουσίασε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του ενεργειακού σχεδιασμού του 2019, το οποίο έχει ορίζοντα το 2030.

Πιο αναλυτικά, το νέο ΕΣΕΚ προβλέπει την αύξηση στο 45% του μεριδίου των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωσης ενέργειας και στο 80% στην ηλεκτροπαραγωγή. Για την επίτευξη αυτών των φιλόδοξων στόχων θα πρέπει να πραγματοποιηθούν έως το 2030 επενδύσεις 139 δισ. ευρώ σε όλους τους κλάδους (εκτός των μεταφορών), οι οποίες είναι σημαντικά αυξημένες (περίπου κατά 80%) συγκριτικά με το υφιστάμενο ΕΣΕΚ του 2019.

Από αυτές τις επενδύσεις, τα 30 δισ. ευρώ αφορούν στους τομείς της ηλεκτροπαραγωγής και στα δίκτυα έναντι των 21 δισ. ευρώ του υφιστάμενου ΕΣΕΚ.

Σχετικά με τις ΑΠΕ, στόχος είναι να φτάσουν στα 28,7 GW το 2030:

  • Στόχος για τα φωτοβολταϊκά τα 14,1 GW (σήμερα περίπου 5,5 με 6 GW).
  • Τα χερσαία αιολικά να φτάσουν τα 7 GW (με απώτερο στόχος τα 10 GW εώς το 2050).
  • Οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί να φτάνουν σε συνολική ισχύ τα 4 GW.
  • Αναμένεται να έχουν αναπτυχθεί και offshore αιολικά ισχύος 2,7 GW.

Η ΕΕ επενδύει στην καθαρή ενέργεια

Η Ευρώπη συνεχίζει να κινείται προς την υλοποίηση των στόχων της για την επικράτηση της καθαρής τεχνολογίας (CleanTech) αυξάνοντας τις σχετικές επενδύσεις. Σύμφωνα με τον ΣΕΠΕ, η ΕΕΕ επενδύει πάνω από 62 εκατ. ευρώ σε 17 καινοτόμα έργα καθαρής τεχνολογίας μικρής κλίμακας με έναν τέταρτο γύρο επιχορηγήσεων στο πλαίσιο του Ταμείου Καινοτομίας.

Οι επιχορηγήσεις που διατίθενται, συμβάλλουν στην εισαγωγή πρωτοποριακών τεχνολογιών στην αγορά για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το υδρογόνο και την αποθήκευση ενέργειας. Αυτό θα επιταχύνει τη μετάβαση της Ευρώπης σε καθαρές μορφές ενέργειας και την απαλλαγή της από τις ανθρακούχες εκπομπές, σε μεγάλη γεωγραφική έκταση και σε ευρύ φάσμα βιομηχανικών τομέων. Στους τομείς που καλύπτονται, περιλαμβάνονται η παραγωγή πράσινου υδρογόνου, η αιολική ενέργεια και η υαλουργία, ενώ συνολικά 17 έργα θα λάβουν επιχορήγηση μεταξύ 2,5 εκατ. ευρώ και 7,5 εκατ. ευρώ, η οποία θα χρηματοδοτηθεί από έσοδα από την εμπορία εκπομπών.

Πηγήcnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα