Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
11.1 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Το επόμενο «θύμα» της κλιματικής αλλαγής και ο κίνδυνος που έρχεται για την Κρήτη

Πρέπει να διαβάσετε

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι σαρωτικές και σε συγκεκριμένους τομείς … μετρήσιμες. Έντονες βροχοπτώσεις, ξηρασία, παγετοί, ανεμοθύελλες, είναι φαινόμενα που κάνουν όλο και συχνότερα την εμφάνισή τους και οι ειδικοί τα αποδίδουν στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως ακριβώς και τη θεομηνία που έπληξε τη δυτική Κρήτη και άφησε στο πέρασμά της βιβλικές καταστροφές.

Την ίδια ώρα ο πρωτογενής τομέας μοιάζει απροστάτευτος και με μαθηματική ακρίβεια οι μηχανισμοί των αποζημιώσεων δεν θα μπορούν τα επόμενα χρόνια να καλύψουν το μέγεθος των ζημιών διότι το πρόβλημα είναι βαθύτερο.

Η Κρήτη βρίσκεται σε κεντρικό «κάδρο» ως προς τις επιπτώσεις. Παρατεταμένη ανομβρία το 2018, βροχοπτώσεις ρεκόρ το 2019. Και στις δύο περιπτώσεις το πρόσημο είναι κοινό. Ανυπολόγιστες καταστροφές.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα τα Ιταλίας. Στη γείτονα χώρα η παραγωγή ελαιολάδου έχει μειωθεί κατά 57% και σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι ακραίες καιρικές συνθήκες αποτελούν τον κύριο λόγο μείωσης των καλλιεργειών.

Πλέον δεν συζητάμε για ένα φαινόμενο που θα το αντιμετωπίσουμε σε μερικές δεκαετίες αλλά για κάτι που είναι σε εξέλιξη και μοιραία επηρεάζει και την Κρήτη.

Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεψε πρόσφατα ότι η συγκομιδή της ελιάς στην Πορτογαλία θα μειωθεί κατά περίπου 20% το ερχόμενο έτος. Η Ελλάδα ίσως δεχτεί ένα πολύ μεγαλύτερο χτύπημα με μια πτώση της τάξεως έως και του 42%.

Η κλιματική αλλαγή είναι αναπόφευκτη οπότε οι μηχανισμοί αντιμετώπισης μέσα από συγκεκριμένες δράσεις για την αναδιάρθρωση του παραγωγικού μοντέλου του νησιού μοιάζουν με μονόδρομο.

Σωτήρης Μεταξάς

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα