Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
16.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Το επιχειρησιακό σχέδιο για την αποϊδρυματοποίηση στην Κρήτη – Αυξάνονται οι αιτήσεις για ανάδοχες οικογένειες

Πρέπει να διαβάσετε

Υπό συζήτηση με το αρμόδιο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, βρίσκεται το επιχειρησιακό σχέδιο για την αποϊδρυματοποίηση στην Κρήτη που έχει καταθέσει το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε μιλώντας στην Τηλεόραση CRETA και την εκπομπή Live με την Αντιγόνη με την Αντιγόνη Ανδρειάκη, η Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης Μαρία Δαμανάκη, το master plan αφορά την αποϊδρυματοποίηση 39 ατόμων,  ως επί το πλείστον ενήλικες που βρέθηκαν σε ιδρύματα, είτε γιατί δεν υπήρχε υποστηρικτικό περιβάλλον που να βοηθήσει σε μια χρόνια πάθησή τους, είτε γιατί υπήρξαν προβλήματα κακοποίησή τους στο οικογενειακό περιβάλλον ή ήταν άστεγοι με χρόνια προβλήματα υγείας.

Η πρόταση κατατέθηκε το Νοέμβριο και αφορά στην ίδρυση και λειτουργία 10 στεγών υποστηριζόμενης διαβίωσης σε κάθε νομό της Κρήτης: Τρεις στέγες στα Χανιά, άλλες τρεις στο Ηράκλειο, τρεις στο Λασίθι και μία στο Ρέθυμνο.

«Το σχέδιο περιλαμβάνει μια πρόβλεψη για ενοικίαση κατάλληλων χώρων για διαμόρφωση 10 κατοικιών σε όλο το νησί για προετοιμασία των περιθαλπόμενων μέχρι σήμερα στις κλειστές δομές για την μετάβασή τους στην κοινότητα, πρόσληψη προσωπικού, εποπτεία προσωπικού και των ενοίκων μετέπειτα από ειδικούς επαγγελματίες για να δούμε πως εξελίσσεται το πλάνο της αποϊδρυματοποίησης. Και φυσικά η απαραίτητη δικτύωση στην κοινότητα, με δράσεις εξωστρέφειας αλλά και επαγγελματική κατάρτιση των ενοίκων, ώστε να αποκτήσουν την αναγκαία αυτονόμηση με την υποστήριξη των επαγγελματιών». 

Το επιχειρησιακό σχέδιο είναι προϋπολογισμού 6.800.000 ευρώ περίπου και αφορά πλάνο πενταετίας.

Αυξημένο ενδιαφέρον για ανάδοχες οικογένειες και υιοθεσίες παιδιών στην Κρήτη

Όσον αφορά στα παιδιά που ζουν σε ιδρύματα στην Κρήτη,  η αναδοχή που υπάρχει αυτή τη στιγμή ως εργαλείο αποϊδρυματοποίησης παιδιών, δειλά – δειλά κάνει βήματα με ανοδική πορεία και βαθμιαία αύξηση, τόσο στις αιτήσεις που υποβάλλονται στην Κρήτη όσο και πανελλαδικά. Παρόλα αυτά η συντριπτική πλειονότητα των αιτήσεων αφορά την υιοθεσία, για παιδιά όμως που προορίζονται μόνο για αναδοχή, καθώς έχουν απομακρυνθεί προσωρινά από το οικογενειακό τους περιβάλλον.

«Δε θα δημιουργούσε πρόβλημα αν το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού αυτού ήταν παιδιά προς υιοθεσία, δεν είναι όμως. Το 80% των παιδιών που φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή σε μονάδες παιδικής προστασίας ανά την Ελλάδα είναι για αναδοχή κι αυτό συμβαίνει, γιατί είναι παιδιά που είτε προσωρινώς έχουν απομακρυνθεί από τις οικογένειες, είτε απλώς έχει αφαιρεθεί η επιμέλεια και όχι η γονική μέριμνα ή λόγω οικονομικών συγκυριών η οικογένεια εκείνη τη στιγμή δεν μπορεί να περιθάλψει τα παιδιά και καταφεύγουν στην ιδρυματική φροντίδα».

Σε επίπεδο Κρήτης, περιστατικά κακοποίησης και παραμέλησης, είναι οι βασικότερες αιτίες που οδηγούν τα παιδιά σε ιδρύματα.

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα