Διανύοντας ήδη τις πρώτες μέρες του νέου έτους, εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να στραφούν σε δίαιτες, άσκηση ή και φαρμακευτική αγωγή για να μπορέσουν να ελέγξουν το βάρος τους, μετά τα πλούσια εορταστικά τραπέζια. Και ενώ κάποιες από τις συμβατικές μεθόδους, όπως οι παραπάνω, ενδεχομένως να μην φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, μια νεότερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Brain, Behavior, and Immunity, δείχνει ένα άλλο αποτελεσματικότερο εργαλείο: την έκθεση σε ωφέλιμα βακτήρια μέσω του εμβολιασμού.
Στα πειράματά τους στο εργαστήριο, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο Μπόλντερ παρατήρησαν ότι τα ζώα στα οποία χορηγήθηκε εβδομαδιαία ένεση με έναν μικροοργανισμό που βρίσκεται στο αγελαδινό γάλα και στο έδαφος είχαν ουσιαστικά ανοσία στην αύξηση του σωματικού βάρους από μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και σάκχαρα.
«Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι είδαμε μια πλήρη πρόληψη της αύξησης βάρους που σχετίζεται με τη διατροφή σε αυτά τα ζώα» τόνισε ο κύριος συγγραφέας, Δρ. Christopher Lowry, καθηγητής ολοκληρωμένης φυσιολογίας. «Αυτό υποδηλώνει ότι η έκθεση σε ωφέλιμα βακτήρια θα μπορούσε να μας προστατεύσει από ορισμένα από τα αρνητικά αποτελέσματα της τυπικής δυτικής διατροφής για την υγεία» συμπλήρωσε.
Οι «φίλοι» από τα παλιά
Η μελέτη είναι η τελευταία που αναφέρει τα οφέλη των υγιεινών μορφών βακτηρίων, από την «υπόθεση των παλιών φίλων» (Old Friends Hypothesis), που υποστηρίζει ότι αυτά τα βακτήρια ήταν καθοριστικά για τη σωστή ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος των προγόνων μας. Μετακομίζοντας, όμως, από τα αγροκτήματα σε πιο αποστειρωμένα, αστικά περιβάλλοντα, χάσαμε αυτή την πολύτιμη επαφή.
«Χάνοντας αυτούς τους παλιούς φίλους που χρησίμευαν στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και την καταστολή της ακατάλληλης φλεγμονής, αυτό μας έχει θέσει σε υψηλότερο κίνδυνο για φλεγμονώδεις ασθένειες», εξήγησε ο Δρ. Lowry. Σε προηγούμενη έρευνα, ο ίδιος διαπίστωσε ότι ο εμβολιασμός με ένα βακτήριο που ονομάζεται Mycobacterium vaccae (M. vaccae), ο οποίος υπάρχει στο αγελαδινό γάλα και στο έδαφος, μπορεί να αποτρέψει τη φλεγμονή που προκαλείται από το στρες και τα συναφή προβλήματα υγείας σε ποντίκια. Τα θετικά αυτά ευρήματα τον ώθησαν να διερευνήσει την ιδέα της ανάπτυξης ενός «εμβολίου κατά του στρες» που θα προέρχεται από μικρόβια που κατοικούν στο έδαφος.
Για τη νέα μελέτη, ο ίδιος και ο πρώτος συγγραφέας Δρ. Luke Desmond, υποψήφιος διδάκτορας στο εργαστήριό του, έθεσαν ως στόχο να προσδιορίσουν αν το βακτήριο M. vaccae θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της φλεγμονής του εγκεφάλου και του συνακόλουθου άγχους που μπορεί να συνοδεύεται από τη μη ισορροπημένη διατροφή. Γι’ αυτό, τάισαν διαφορετικά δύο ομάδες εφήβων ποντικών: η μία ομάδα έτρωγε υγιεινά, ενώ η άλλη κατανάλωνε τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και σάκχαρα, όπως fast food. Κάποια ποντίκια από κάθε ομάδα λάμβαναν επίσης ενέσεις με το βακτήριο, αλλά τελικά όλα τα ποντίκια έτρωγαν την ίδια ποσότητα θερμίδων και πήραν βάρος κατά την ενηλικίωσή τους.
Όπως ήταν αναμενόμενο, τα ποντίκια που έτρωγαν ανθυγιεινά και δεν εμβολιάστηκαν άρχισαν να παίρνουν σημαντικά περισσότερο βάρος σε περίπου έξι εβδομάδες. Μέχρι το τέλος της μελέτης, ζύγιζαν περίπου 16% περισσότερο από τα ποντίκια που ακολουθούσαν μια υγιεινή διατροφή, ενώ είχαν σημαντικά περισσότερο σπλαχνικό λίπος. Προς έκπληξη των ερευνητών, δεν παρατηρήθηκε καμία διαφορά στο βάρος των πειραματόζωων που τράφηκαν με πρόχειρο φαγητό αλλά εμβολιαστήκαν με τα ποντίκια που τράφηκαν πιο υγιεινά. Παρόλα αυτά, όσα ποντίκια εμβολιάστηκαν, είχαν λιγότερο «κακό λίπος» στο τέλος της μελέτης, υποδηλώνοντας ότι «το M. vaccae αποτρέπει αποτελεσματικά την υπερβολική αύξηση του βάρους που προκαλείται από μια δυτικού τύπου διατροφή», δήλωσε ο Δρ. Desmond.
Πιθανές προεκτάσεις στον άνθρωπο
Αν και θα χρειαστούν και περαιτέρω μελέτες για να καθοριστεί πώς ακριβώς η έκθεση σε ένα βακτήριο που βρίσκεται στο χώμα θα μπορούσε να αποτρέψει την αύξηση του σωματικού βάρους, ο Δρ. Lowry εκτιμά ότι το M. vaccae ενδεχομένως να δρα άμεσα στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος για να περιορίσει τη φλεγμονή, να κάνει το λίπος πιο υγιές και να ενισχύσει το μεταβολισμό.
Μέχρι να φτάσουμε τελικά σε ένα τέτοιο εμβόλιο, ο ίδιος συνιστά να βγαίνουμε περισσότερο στη φύση, να ερχόμαστε σε επαφή με το χώμα μέσω των εργασιών στον κήπο και να καταναλώνουμε άφθονα φρέσκα φρούτα και λαχανικά. «Αν μπορούμε απλώς να αποκαταστήσουμε τη ”σχέση” μας με αυτούς τους παλιούς φίλους, θα μπορούσαμε ενδεχομένως να αποτρέψουμε την αύξηση του βάρους και άλλες επιπτώσεις στην υγεία, ακόμη και με την παρουσία της δυτικής διατροφής» καταλήγει.