Προβληματισμό προκαλεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που επιτρέπει τη διάθεση προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος ή των Ενόπλων Δυνάμεων ή με απόσπαση προσωπικού των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις δομές του Ε.Κ.Α.Β., των Κέντρων Υγείας και των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων των νησιωτικών δήμων της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των δήμων της Περιφέρειας Κρήτης, στις οποίες δεν υπάρχει ή δεν επαρκεί το προσωπικό, για την εκτέλεση υπηρεσίας οδηγού στα ασθενοφόρα οχήματα, μέχρι την 31η.12.2023.
Μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι το «διατιθέμενο ή αποσπώμενο προσωπικό απαιτείται να διαθέτει άδεια οδήγησης κατηγορίας Β’ και να έχει εκπαιδευτεί σε βασικές γνώσεις παροχής πρώτων βοηθειών. Η διακομιδή των ασθενών διενεργείται: α) στην περίπτωση περιοχών αρμοδιότητας του Ε.Κ.Α.Β., με τη συνοδεία προσωπικού ειδικότητας διασώστη – πληρώματος ασθενοφόρου, β) στην περίπτωση περιοχών αρμοδιότητας των Κέντρων Υγείας και των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων, με τη συνοδεία υγειονομικού προσωπικού πάσης φύσεως».
Την πράξη νομοθετικού περιεχομένου σχολίασαν στην εκπομπή ΣΚΑΪ Τώρα και τη Φαίη Σφακιωτάκη, εκπρόσωποι των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ και την Πυροσβεστική, καθώς και των στρατιωτικών.
Οι αντιδράσεις από το ΕΚΑΒ
Για υποβάθμιση του ΕΚΑΒ, έκανε λόγο ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Κρήτης, Νίκος Καλογιαννάκης, σημειώνοντας πως ακόμη και το δίπλωμα οδήγησης που ζητείται από τους εργαζόμενους που εκτάκτως θα βοηθήσουν, είναι κατώτερο αυτού που κανονικά απαιτείται ως προσόν για τους διασώστες του ΕΚΑΒ.
Ο κ. Καλογιαννάκης ξεκαθάρισε πως σε κάθε περίπτωση, ο οδηγός του ασθενοφόρου έχει λάβει εκπαίδευση διασώστη, έχει άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος και συμμετέχει κανονικά στην αντιμετώπιση των περιστατικών, επομένως δεν πρόκειται για μια θέση για την οποία αρκούν η κατοχή διπλώματος κι η βασική γνώση πρώτων βοηθειών.
«Όλοι είμαστε απόφοιτοι ΙΕΚ, με δύο έτη φοίτησης, με συνεχιζόμενες εκπαιδεύσεις, γιατί τα πρωτόκολλα αλλάζουν συνεχώς, συν τα σεμινάρια. Δεν μπορεί να θεωρηθεί ένας οδηγός που θα έρθει στην υπηρεσία, ειδικευμένος, επειδή θα κάνει τρεις μέρες εκπαίδευση. Ακόμη, κι η ίδια η οδήγηση είναι απαιτητική. Δεν είναι τόσο απλό όσο θέλουμε να το παρουσιάζουμε, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά. Ο μόνος λόγος που γίνεται αυτό, είναι για να μην παίζουν τα μέσα ότι δεν υπάρχει ασθενοφόρο. Το θέμα είναι αν πάμε σε έναν ασθενή για να του προσφέρουμε ιατρική βοήθεια ή απλώς για να τον μεταφέρουμε κι ότι θέλει ας γίνει.»
Ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΚΑΒ Κρήτης υπενθύμισε πως το 2016, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ., είχε βγει τροπολογία που έλεγε ότι μπορούν να επανδρωθούν τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ με πυροσβέστες ή άτομα από τους ΟΤΑ. Αυτό που προστίθεται τώρα είναι η διάθεση ατόμων από τις ένοπλες δυνάμεις.
«Η τροπολογία του 2016 δεν προχώρησε, διότι υπήρχαν τα προβλήματα που συζητάμε και τώρα. Και η σημερινή κυβέρνηση που τότε φώναζε ότι πάμε 100 χρόνια πίσω, πατάει στον ίδιο νόμο. Μάλιστα, στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου αναφέρεται ‘’συνοδεία υγειονομικού προσωπικού πάσης φύσεως’’. Δε γίνεται να έχουμε τροχαίο για παράδειγμα και το ασθενοφόρο να πηγαίνει με οποιαδήποτε ιατρική ειδικότητα είναι εκείνη την ώρα διαθέσιμη. Η υποβάθμιση είναι τεράστια.»
Την Τρίτη, 11 Ιουλίου, όλα τα σωματεία θα συναντηθούν στην Αθήνα, προκειμένου να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις. Στο Υπουργείο Υγείας έχει σταλεί επιστολή, πριν από την έκδοση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου κι έχει ζητηθεί συνάντηση με τον κ. Χρυσοχοϊδη, ωστόσο δεν έχει δοθεί απάντηση.
«Και φυσικά θα κινηθούμε και νομικά κατά παντός υπευθύνου σε περίπτωση πειθαρχικού, διότι ποιος θα αναλάβει την ευθύνη εάν ένα περιστατικό δεν πάει καλά κι έχουμε μηνύσεις; Πρέπει να ξέρει κάποιος πυροσβέστης που έρχεται, ότι παίρνει τεράστια ευθύνη» τόνισε ο κ. Καλογιαννάκης.
Στο μεταξύ, στις 31/12/2023 λήγουν οι συμβάσεις των περισσότερων επικουρικών εργαζομένων στο ΕΚΑΒ. «Εμείς κινούμαστε ημερησίως με 22-24 αυτοκίνητα σε όλη την Κρήτη ως ΕΚΑΒ. Για να πούμε ότι είμαστε σε μια καλή κατάσταση χρειαζόμαστε 10 αυτοκίνητα ακόμη. Άρα συν 100 και πλέον άτομα με την υπάρχουσα κατάσταση. Μετά τις 31/12, εφόσον αποχωρήσουν οι επικουρικοί, θα μιλάμε για άλλα νούμερα.»
Οι αντιδράσεις από την Πυροσβεστική
«Ένας διασώστης σπουδάζει 2 χρόνια. Πως μπορεί ο πυροσβέστης μέσα σε δύο μέρες να ανταποκριθεί; Σαφώς έχει περάσει ένα τεστ για να μπορεί να ανταποκριθεί σε ένα έκτακτο γεγονός. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι μέσα σε δύο μέρες μπορεί να γίνει και διασώστης σε ένα ασθενοφόρο» σχολίασε από την πλευρά του ο Πρόεδρος Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Κρήτης, Μανόλης Αντωνακάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92.1.
Την ώρα μάλιστα που πυροσβέστες καλούνται να καλύψουν τα κενά του ΕΚΑΒ, ο κ. Αντωνακάκης τονίζει: «Ο πυροσβέστης να ξέρετε αυτήν τη στιγμή λειτουργεί με το φιλότιμο. Δεν υπάρχει προσωπικό στο πυροσβεστικό σώμα. Μιλάμε για 4.000 πλέον επίσημα κενά. Είναι πολύ σοβαρό το πρόβλημα.»
Οι αντιδράσεις από τους στρατιωτικούς
«Έχουμε βοηθήσει πάρα πολλές φορές άλλα Υπουργεία, όταν παραστεί ανάγκη. Όπως ξέρετε, το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων εκτελεί τα καθήκοντά του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Όμως αυτό δεν πρέπει να αποτελεί κι άλλοθι ότι δηλαδή οποιαδήποτε αδυναμία, σε οποιοδήποτε Υπουργείο, θα καλύπτεται από το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων» ανέφερε χαρακτηριστικά από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών, Δημήτρης Ρώτας κι υπενθύμισε πως την ίδια ώρα, κατά τη θερινή περίοδο, το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων ασχολείται και με ζητήματα πυρασφάλειας.
Ο κ. Ρώτας τόνισε πως για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στρατιωτικοί στο ΕΚΑΒ, θα πρέπει να υπάρχει η νομική τους κάλυψη, καθώς επίσης και η κατάλληλη εκπαίδευση. «Δεν είναι μόνο θέμα οδήγησης. Θα πρέπει να παρέχουν κάποια ιατρική φροντίδα, εξειδικευμένη. Ως ένοπλες δυνάμεις και ως προσωπικό, επειδή είμαστε δίπλα στον πολίτη, θα παράσχουμε οποιαδήποτε βοήθεια χρειάζεται, αρκεί γίνουν οι διευθετήσεις των θεμάτων, για να είναι καλυμμένοι οι συνάδελφοι που θα εμπλακούν στο ΕΚΑΒ.»