Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εσπερίδα – διαβούλευση που συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Κρήτης και το ΚΕΚ – Τεχνικές Σχολές Επιμελητηρίου Ηρακλείου (ΕΒΕΗ) με θέμα: «Αναγκαιότητα τεχνικής εκπαίδευσης εργαζομένων στα συστήματα επεξεργασίας νερού και αποβλήτων, για τη σωστή λειτουργία – συντήρησή τους, για να προστατεύεται η Δημόσια Υγεία και το Περιβάλλον».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Δρ. Λάμπρος Βαμβακάς, Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής, ο οποίος αναφέρθηκε στο νερό ως αγαθό κοινωνικής προόδου, υγείας και ευημερίας, στην ανάγκη ορθής χρήσης, εξοικονόμησης και προστασίας του, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια του νερού, η οποία, η οποία όπως είπε, κρίνεται ως εξαιρετικής σημασίας για την πρόληψη υδατογενών νοσημάτων που σχετίζονται με την ύδρευση και την αποχέτευση.
Ο κ. Βαμβακάς, τόνισε μάλιστα, ότι, η προστασία της Δημόσιας Υγείας και του Περιβάλλοντος είναι αδιαπραγμάτευτη για την Περιφέρεια Κρήτης.
Ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Χωροταξίας & Περιβάλλοντος Περιφέρειας Κρήτης Νίκος Ξυλούρης, επικεντρώθηκε στις δράσεις της Περιφέρειας, στην ορθή λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών για την προστασία του περιβάλλοντος καθώς και στην ανάγκη επέκτασης και εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων βιολογικών εγκαταστάσεων αλλά και στην απαιτούμενη εκπαίδευση του προσωπικού τους.
Στόχος της εκδήλωσης ήταν να υπάρξει ενημέρωση για τις δράσεις της Περιφέρειας σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο όσον αφορά στην Προστασία της Δημόσιας Υγείας στον τομέα της ύδρευσης και της αποχέτευσης όπως επίσης η καταγραφή των εκπαιδευτικών αναγκών – προβλημάτων των εργαζομένων στις επιχειρήσεις επεξεργασίας νερού και αποβλήτων, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα σε περιφερειακό επίπεδο.
Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκαν κατά το πρώτο μέρος διαλέξεις από διακεκριμένους επιστήμονες και έγκριτους ομιλητές. Πιο συγκεκριμένα:
Ο καθηγητής Θεόδωρος Κ. Κωνσταντινίδης, Ειδικός Ιατρός Εργασίας, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής, π. Πρόεδρος Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε.) ανέλυσε τους εργασιακούς κινδύνους των εργαζομένων στις επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης, εστιάζοντας στην καρκινογόνο δράση του αμίαντου.
Από την πλευρά της η Αν. Καθηγήτρια Μικροβιολογίας – Ανθρωποζωονόσων Ιατρικής Σχολής Πανανεπιστημίου Κρήτης, Υπεύθυνη του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας Κρήτης έκανε λόγο για τους κινδύνους του νερού και τον τρόπο με τον οποίο αυτοί επηρεάζουν τη Δημόσια Υγεία καθώς και για τη συμβολή του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας Κρήτης στην προστασία της.
Επιπλέον ο Δρ. Αντώνιος Παπαδάκης, Αν. Προϊστάμενος Τμ. Δημόσιας Υγιεινής Δ/νσης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης αναφέρθηκε συνοπτικά στις απαιτούμενες γνώσεις που οφείλουν να έχουν οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης αλλά και στις νομοθετικές απαιτήσεις στον Τομέα των Υδάτων.
Καταληκτικά ο Γιώργος Διαλυνάς, Χημικός Μηχανικός, τόνισε την αναγκαιότητα εκπαίδευσης – πιστοποίησης των εργαζομένων στις επιχειρήσεις επεξεργασίας και διάθεσης νερού και αποβλήτων καθώς και τα οφέλη που θα επέλθουν στο Περιβάλλον, τη Δημόσια Υγεία, την Ποιότητα ζωής και τον Τουρισμό.
Τέλος ακολούθησε διάλογος επί των παραπάνω θεμάτων με συντονιστή τον Δρ. Μιχαήλ Καθαράκη, Διευθυντή των Τεχνικών Σχολών Επιμελητηρίου Ηρακλείου, σε συνεργασία με τους Προϊσταμένους Διευθύνσεων ή Τμημάτων των αρμοδίων Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης.