Ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ. Η δημογραφική αλλαγή γίνεται ολοένα και περισσότερο απειλητική.
Δεν μειώνεται μόνο ο αριθμός των Ελλήνων, αλλά αυξάνεται και η μέση ηλικία. Κατά μέσο όρο, οι κάτοικοι της Ελλάδας είναι πλέον σχεδόν 46 ετών. Η Ελλάδα γίνεται μια χώρα ηλικιωμένων…
Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η Ελλάδα θα έχει μόλις 9,9 εκατομμύρια ανθρώπους το 2030, των οποίων η μέση ηλικία θα είναι 49,7 έτη – περίπου τέσσερα χρόνια περισσότερο από ότι σήμερα.
Χειρότερα τα στατιστικά στοιχεία για το 2050, όταν η Ελλάδα θα έχει πιθανώς μόνο εννέα εκατομμύρια κατοίκους, των οποίων η μέση ηλικία θα είναι τα 53,4 έτη – επτάμιση χρόνια μεγαλύτεροι από ότι σήμερα.
Συμπέρασμα όλο και λιγότεροι άνθρωποι, όλο και περισσότεροι οι ηλικιωμένοι.
Το δημογραφικό ζήτημα είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες, αλλά τώρα ήλθε η ώρα που πρέπει το πολιτικό σύστημα να ασχοληθεί πολύ σοβαρά με το θέμα!
Το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα δεν είναι το συνεχώς αυξανόμενο χρέος, αλλά η επιταχυνόμενη δημογραφική κατάρρευση.
Η ευθύνη βαραίνει όλες τις Ελληνικές κυβερνήσεις γι’ αυτήν την τραγική δημογραφική εξέλιξη.
Θα ανέμενε κανείς ότι τα στοιχεία αυτά θα προκαλούσαν συναγερμό στο πολιτικό σύστημα, αντίθετα στο δημόσιο διάλογο κυριαρχεί το θέμα της κατάθεσης του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομοφυλόφιλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία.
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αναδεικνύουν το μέγιστο των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα μας και το οποίο χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, όσο ακόμη η κατάσταση είναι αναστρέψιμη.
Για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας θα έπρεπε να καταρτισθεί ένα διακομματικό σχέδιο δράσης.
Το απαιτεί η σημερινή πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα.