Και ξαφνικά, περίπου από το πουθενά, μια νέα κόντρα προέκυψε στην πόλη. Η κίνηση του Δήμου Ηρακλείου να υλοποιήσει την απόφαση της Αρχαιολογίας και να τοποθετήσει κολωνάκια στην Λ. Πλαστήρα, στα σημεία ανόδου και καθόδου προς το Μαρτινέγκο, έφερε “στα κάγκελα” τον Εργοτέλη που έσπευσε να εκδώσει μια πολύ σκληρή ανακοίνωση, στην οποία κάνει λόγο για “σχέδιο εξόντωσης”!
Από την δημοτική αρχή έσπευσαν να απαντήσουν με non – paper όπου επισημαίνεται ότι “Δεν επιτρέπεται η στάθμευση οχημάτων επάνω στα Τείχη, αφενός διότι πρόκειται για ένα μνημείο και αφετέρου διότι είναι ενεργό εργοτάξιο, γεγονός που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για ατυχήματα ή/και δυστύχημα από τα μηχανήματα, καθώς και κίνδυνο για φθορές σε ΙΧ.”
Επί της ουσίας, στον Δήμο λένε ότι είχαν προειδοποιήσει αρκετές φορές ότι θα έμπαιναν κολωνάκια αν συνεχιζόταν το -παράνομο – παρκάρισμα μπροστά στο “Μαρτινέγκο”.
Μάλιστα, τα κολωνάκια είναι βυθιζόμενα, ώστε να μπορούν να ανέβουν τα οχήματα έκτακτης ανάγκης.
Παρά τους υψηλούς τόνους πάντως, και οι δυο πλευρές έχουν διάθεση να καθίσουν εκ νέου στο ίδιο τραπέζι ώστε να βρεθεί μια λύση που και είναι και νόμιμη και να εξυπηρετεί τους αθλούμενους, χωρίς να δημιουργεί προβλήματα στο μνημείο.
Η ανακοίνωση του ΓΣ Εργοτέλης:
“Το σχέδιο εξόντωσης του Εργοτέλη, του μεγαλύτερου αθλητικού πνεύμονα της πόλης, εντός των τειχών, δεν πρέπει να περάσει.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΓΣ ΕΡΓΟΤΕΛΗ διαμαρτύρεται έντονα για την από κοινού απόφαση του Δήμου Ηρακλείου, του Εργολάβου και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, να κλείσουν ετσιθελικά την πρόσβαση οχημάτων και από τις δύο πλευρές, ανόδου και καθόδου, στις εγκαταστάσεις “Νίκος Καζαντζάκης”, στο όνομα παραβάσεων των ήδη σκληρών και μη λειτουργικών όρων που μας έθεσαν και για τις οποίες δεν ευθυνόμαστε απόλυτα, ούτε έχουμε τη δυνατότητα σαν σωματείο να αντικαταστήσουμε την Ελληνική Αστυνομία και να νουθετούμε τους Ηρακλειώτες. Έχουμε περιοριστεί μόνο στο ρόλο του να παράγουμε ψυχαγωγία, αθλητικό πολιτισμό και συμβάλουμε καθημερινά ώστε ο Προμαχώνας να μη γίνει σκουπιδότοπος και στέκι διακινητών ουσιών.
Με αυτή τη μονομερή και πρόχειρη απόφαση, οι αρμόδιοι φορείς βάζουν σε κίνδυνο την ασφάλεια εκατοντάδων μικρών αθλητών, περιπατητών, επισκεπτών/τουριστών του Τάφου Καζαντζάκη. Κάνουν την πρόσβασή τους δυσκολότερη, ενώ ταυτόχρονα, εμποδίζονται σημαντικές λειτουργικές ανάγκες του αθλητικού κέντρου με τεράστιες συνέπειες, που θα οδηγήσουν τον Εργοτέλη σε δύσκολες καταστάσεις.
Δεν θέλουμε να σκεφτούμε τι θα γίνει κύριοι, αν ΣΗΜΕΡΑ χτυπήσει ένα παιδί κατά τη διάρκεια της προπόνησης, αν ΣΗΜΕΡΑ υπάρξει η ανάγκη για επιδιόρθωση κάποιας έκτακτης βλάβης, αν ΣΗΜΕΡΑ δημιουργηθεί μία έκτακτη ανάγκη στις αθλητικές εγκαταστάσεις. Και όλα αυτά, ενώ τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα την τελευταία περίοδο, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΓΣ Εργοτέλη, με αλλεπάλληλες συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που αναφέρονται παραπάνω, έχει συζητήσει και προτείνει πιθανές λύσεις, χωρίς να έχει πάρει καμία απάντηση για το ζήτημα της πρόσβασης.
Ουδέποτε έως τώρα είχαμε τόσο εχθρική αντιμετώπιση από τους τοπικούς άρχοντες της πόλης και η έλλειψη σεβασμού απέναντι στο ιστορικό μας σωματείο, μας λυπεί ιδιαίτερα, καθότι εμείς έχουμε δείξει έμπρακτα τη διάθεσή μας, για να βρεθεί μια λύση, που να ικανοποιεί όλες τις πλευρές και να συμβαδίζει με το πλάνο, ώστε τα Ενετικά Τείχη να γίνουν κομμάτι της καθημερινότητας των Ηρακλειωτών.
Ο Εργοτέλης υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει πάντα πάνω στον Προμαχώνα Μαρτινέγκο. Καλούμε το Δήμο να υπερασπιστεί την βιώσιμη ύπαρξή μας εκεί, απέναντι σε κάθε εμπόδιο”.
Η απάντηση του Δήμου Ηρακλείου:
“Ο Εργοτέλης παραμένει στο Μαρτινένγκο εξαιτίας της Δημοτικής Αρχής
Με αφορμή ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εργοτέλη για το θέμα της πρόσβασης στο Μαρτινένγκο και για να μην δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε τα εξής:
Όπως είναι γνωστό, το Υπουργείο Πολιτισμού είχε ζητήσει από τον Δήμο Ηρακλείου χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης των γηπέδων του Εργοτέλη, όπως και του ΟΑΑΗ, από τα Ενετικά Τείχη. Η επιχειρηματολογία όμως του Αλέξη Καλοκαιρινού κατά τις διαδοχικές επαφές του με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, στηριζόμενη στο ότι πρόκειται για Σωματεία που σχετίζονται με τη ζωντανή ιστορία της πόλης, άλλαξε το κλίμα και επετεύχθη η σύμφωνη γνώμη για την παραμονή τους στα Ενετικά Τείχη. Γεγονός για το οποίο η Διοίκηση του Εργοτέλη εξέφρασε ευχαριστίες προς τη Δημοτική Αρχή σε συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στη Λότζια, στις 18 Φεβρουαρίου 2025, παρουσία του Δημάρχου Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινού και των Αντιδημάρχων Γιώργου Σισαμάκη, Νίκου Γιαλιτάκη και Στέλας Αρχοντάκη – Καλογεράκη.
Στην ίδια συνάντηση, είχε επισημανθεί στους εκπροσώπους του Δ.Σ. Εργοτέλη το αυτονόητο: Ότι δηλαδή δεν επιτρέπεται η στάθμευση οχημάτων επάνω στα Τείχη, αφενός διότι πρόκειται για ένα μνημείο και αφετέρου διότι είναι ενεργό εργοτάξιο, γεγονός που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για ατυχήματα ή/και δυστύχημα από τα μηχανήματα, καθώς και κίνδυνο για φθορές σε ΙΧ.
Είχε επίσης επισημανθεί ότι μπορεί να παραμείνει ελεγχόμενη πρόσβαση για οχήματα αποκλειστικά και μόνο για την χρήση αποβίβασης – επιβίβασης ατόμων που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα και για την τροφοδοσία των εγκαταστάσεων. Κάτι που δυστυχώς δεν κατέστη εφικτό, με αποτέλεσμα το σημείο να μετατραπεί σε υπαίθριο χώρο στάθμευσης και να δοθεί εντολή από την Αρχαιολογική Υπηρεσία να απαγορευτεί η πρόσβαση.
Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Σε κάθε περίπτωση, τονίζεται ότι η Δημοτική Αρχή παραμένοντας σταθερά και έμπρακτα στο πλευρό του Εργοτέλη, είναι πρόθυμη να συμμετάσχει στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, εάν φυσικά κάτι τέτοιο είναι αποδεκτό από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη”.