Στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης και κατά το διάστημα 6-12 Ιουλίου 2025, διοργανώθηκε με απόλυτη επιτυχία για δωδέκατη χρονιά το Διεθνές Συνέδριο Βιολογίας και Γενετικής των Λεπιδόπτερων, στο οποίο συμμετείχαν Καθηγητές και Ερευνητές από κορυφαία Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα της Γερμανίας, της Ολλανδίας, των ΗΠΑ, του Καναδά, της Ιαπωνίας, της Κίνας, της Σιγκαπούρης, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Τσεχίας.
Τα Λεπιδόπτερα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και οι πεταλούδες, αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες τάξεις εντόμων. Για τον λόγο αυτό η μελέτη τους παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον σε παγκόσμιο επίπεδο. Στόχος του Συνεδρίου ήταν η ενημέρωση και ανταλλαγή γνώσεων και απόψεων μεταξύ κορυφαίων επιστημόνων Μοριακής και Κυτταρικής Βιολογίας στον χώρο των Λεπιδόπτερων, καθώς και η γνώση για την κατανόησή τους για μία πιο στοχευόμενη προσέγγιση των σύγχρονων ασθενειών. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο θέμα της κλιματικής αλλαγής και τις συνέπειες που θα έχει σε θέματα νέων ασθενειών, αλλά και την εξεύρεση λύσεων και θεραπειών των προβλημάτων που θα προκληθούν στον αγροτικό χώρο.
Ο Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς έθεσε στους συμμετέχοντες ερωτήματα σχετικά με την πορεία της επιστημονικής έρευνας, τη σημασία της Βιοηθικής στην έρευνα, ενώ παράλληλα τους εισήγαγε στον πολιτισμό και στη γαστρονομική κουλτούρα της Κρήτης. Υπεύθυνος του Συνεδρίου εκ μέρους της ΟΑΚ ήταν ο Επιστημονικός Συνεργάτης της ΟΑΚ Αντώνης Καλογεράκης, ο οποίος στην εναρκτήριο ομιλία του, παρουσίασε τις δράσεις του Ερευνητικού Κέντρου της ΟΑΚ και τις διεθνείς συνεργασίες του Ιδρύματος με την επιστημονική κοινότητα.
Οι συμμετέχοντες κατά τη διαμονή τους στην Κρήτη είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν Μουσεία, Ιερές Μονές και να θαυμάσουν τις ομορφιές της περιοχής.