Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
9.4 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ καταδικάζει Apple και Google – Πόσα θα πληρώσουν οι «γίγαντες»

Πρέπει να διαβάσετε

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ECJ) αποφάνθηκε την Τρίτη ότι η Google είχε παραβιάσει τους αντιμονοπωλιακούς νόμους και ότι η Apple πρέπει να καταβάλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση 13 δισεκατομμύρια ευρώ σε αναδρομικούς φόρους. Και οι δύο περιπτώσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της προσπάθειας των Βρυξελλών να κλείσουν τα φορολογικά κενά που εκμεταλλεύονται οι αμερικανικοί τεχνολογικοί γίγαντες.

«Η Ιρλανδία χορήγησε στην Apple παράνομη βοήθεια, την οποία η Ιρλανδία καλείται να ανακτήσει», έκρινε αναφερόμενο στη συμφωνία της εταιρείας με το Δουβλίνο για τους φόρους. Η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου έρχεται λίγες ώρες αφότου η Apple παρουσίασε μια σειρά από νέες προσφορές προϊόντων, με στόχο να αναζωογονήσει τις σειρές iPhone, Apple Watch και AirPod.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να αλλάξει αναδρομικά τους κανόνες και να αγνοήσει ότι, όπως απαιτείται από το διεθνές φορολογικό δίκαιο, το εισόδημά μας υπόκειται ήδη σε φόρους στις ΗΠΑ», ανέφερε η εταιρεία, σύμφωνα με το Reuters. Οι μετοχές της Apple υποχώρησαν 1% στις προκαταρκτικές συναλλαγές.

ΕΕ εναντίον Google

Η υπόθεση κατά της Google χρονολογείται από το 2017, όταν η ΕΕ κατηγόρησε την Google ότι δίνει προτεραιότητα στους δικούς της συνδέσμους αγορών στις αναζητήσεις. Το μπλοκ υποστήριξε ότι αυτό παραβιάζει τους αντιμονοπωλιακούς κανονισμούς του.

Η Google είχε λάβει πρόστιμο 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά είχε προσφύγει στο Ευρωπαικό Δικαστήριο, το οποίο πλέον επικύρωσε το πρόστιμο. «Υπό το πρίσμα των χαρακτηριστικών της αγοράς και των ειδικών συνθηκών της υπόθεσης, η συμπεριφορά της Google ήταν μεροληπτική και δεν εμπίπτει στο πεδίο του ανταγωνισμού επί της ουσίας», ανέφεραν οι δικαστές. Σε απάντησή της, η Google είπε ότι είχαν ήδη κάνει αλλαγές το 2017 για να συμμορφωθεί με τους κανονισμούς της ΕΕ.

Η σκληρή κόντρα της Apple με την ΕΕ

Η υπόθεση της ΕΕ εναντίον της Apple ξεκίνησε το 2016, μετά από ισχυρισμούς ότι έλαβε ευνοϊκή φορολογική συμφωνία με τις αρχές της Ιρλανδίας, όπου βρίσκεται η έδρα της εταιρείας στην Ευρώπη. Η Επιτροπή είπε ότι εκείνη την εποχή η Apple είχε λάβει «παράνομα» φορολογικά οφέλη από την Ιρλανδία κατά τη διάρκεια δύο δεκαετιών.

Η ΕΕ έχει ζητήσει εδώ και καιρό από την Apple να επιστρέψει δισεκατομμύρια φόρους για δύο ιρλανδικές επιδοτήσεις που η εταιρεία υποστηρίζει ότι φορολογούνται κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες. Με το επιχείρημα ότι υπόκεινταν σε διπλή φορολογία και ότι η κατάσταση δεν απέκλειε την κρατική ενίσχυση από το Δουβλίνο, η Apple αρχικά κέρδισε μια απόφαση κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ακυρώσει την εντολή πληρωμής.

Η Επιτροπή άσκησε για πρώτη φορά έφεση κατά αυτής της απόφασης το 2020, προκαλώντας άλλα τέσσερα χρόνια νομικής διαμάχης πριν από τη σημερινή απόφαση του δικαστηρίου υπέρ τους. Τόσο οι αποφάσεις κατά της Google όσο και κατά της Apple είναι οριστικές και δεν μπορούν να ανατραπούν.

Η υπόθεση, η οποία ξεκίνησε για πρώτη φορά υπό την απερχόμενη εκτελεστική αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για θέματα ανταγωνιστικότητας Μαργκρέτε Βεστάγκερ, υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών και της ΕΕ, η οποία έχει προσπαθήσει να αντιμετωπίσει ζητήματα από την προστασία δεδομένων έως τη φορολογία και την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία.

Αυτή δεν ήταν η τελευταία φορά που η Apple βρέθηκε στο στόχαστρο της ΕΕ. Πιο πρόσφατα, η Επιτροπή επέβαλε στην Apple αντιμονοπωλιακό πρόστιμο ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά διανομής εφαρμογών ροής μουσικής.

Ξεχωριστά, ο σαρωτικός νόμος της ΕΕ για τις ψηφιακές αγορές έχει αναγκάσει τις εταιρείες να αλλάξουν ορισμένες από τις πρακτικές τους στην Ευρώπη. Η Επιτροπή έχει ξεκινήσει διάφορες έρευνες για τεχνολογικούς γίγαντες, συμπεριλαμβανομένων των Apple, Alphabet και Meta.

Πηγήnewsbomb.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα