Οι κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στη Ρωσία λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, αναγκάζει τις χώρες να αναζητήσουν εναλλακτικά νομίσματα για τις εμπορικές τους συναλλαγές.
Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει η Κίνα.
Σύμφωνα με το oilprice.com, φέτος το 1/5 του παγκόσμιου εμπορίου πετρελαίου διακανονίστηκε σε νομίσματα διαφορετικά από το δολάριο ΗΠΑ, καθώς χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα απομακρύνονται από το πετροδολάριο.
«Αυτό είναι ένα σημαντικό κίνητρο για τη Ρωσία και το Ιράν να αρχίσουν να κάνουν τις πετρελαϊκές τους δραστηριότητες σε νομίσματα εκτός δολαρίου» όπως υποστήριξε μέσω δηλώσεών της στη Wall Street Journal η Νατάσα Κανέβα (επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής εμπορευμάτων της JP Morgan).
«Το δολάριο ΗΠΑ αποκτά κάποιο ανταγωνισμό στις αγορές εμπορευμάτων», είπε ο Κανέβα, μόλις μια ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης ότι η Ρωσία και το Ιράν συμφώνησαν να σταματήσουν εντελώς τη χρήση του δολαρίου ΗΠΑ στο διμερές εμπόριο.
Ορισμένοι αναλυτές υποστήριξαν ότι το μπαράζ κυρώσεων που επέβαλαν οι Αμερικάνοι στους Ρώσους αναγκάζει άλλες χώρες να εξετάσουν το ενδεχόμενο να παραιτηθούν από το δολάριο ως τρόπο απομόνωσης από τις επιπτώσεις των πιθανών κυρώσεων.
«Αυτό είναι κάτι για το οποίο ανησυχούν όλο και περισσότερο οι άλλες χώρες. Κάποιοι επιδιώκουν να μειώσουν τον κίνδυνο πιθανών κυρώσεων για τη χρήση δολαρίων στο εμπόριο. Η Κίνα προσπαθεί να λειτουργήσει ως γεωπολιτικό αντίβαρο», δήλωσε στο WSJ ο William Jackson (επικεφαλής οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών στην Capital Economics).
Η άνοδος του κινέζικου γουάν
Οι παραγωγοί πετρελαίου που υπόκεινται σε κυρώσεις δεν είναι οι μόνοι που θέλουν να χάσουν το δολάριο.
Η Κίνα έχει επίσης δραστηριοποιηθεί στην αντικατάσταση των δολαρίων στο διεθνές εμπόριο με δικό της νόμισμα το οποίο επιδιώκει να κάνει πιο παγκόσμιο.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα η Nikkei Asia (εβδομαδιαίο ειδησεογραφικό περιοδικό με έδρα την Ιαπωνία που επικεντρώνεται στην ασιατική ήπειρο και καλύπτει ακόμα ευρύτερες διεθνείς εξελίξεις) ανέφερε ότι το κινεζικό γουάν έγινε το 4ο πιο δημοφιλές νόμισμα σε διεθνείς διακανονισμούς τον Νοέμβριο, ξεπερνώντας το γεν Ιαπωνίας. Η έκθεση εξήγησε την εξέλιξη με το πιο ενεργό εμπόριο μεταξύ Ρωσίας και Κίνας.
Ένα μήνα νωρίτερα, τον Οκτώβριο, η Κίνα ολοκλήρωσε επίσης την πρώτη διασυνοριακή πληρωμή για πετρέλαιο σε ψηφιακό γουάν. Πριν από αυτό, κρατικές εταιρείες πετρελαίου πραγματοποίησαν αρκετές αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου πληρώνοντάς τα σε κινεζικό νόμισμα και όχι σε δολάρια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της JP Morgan, υπήρχαν 12 μεγάλα συμβόλαια εμπορευμάτων που διακανονίστηκαν σε νομίσματα διαφορετικά από το δολάριο φέτος, ανέφερε η WSJ, προσθέτοντας ότι αυτό έγινε σε σύγκριση με 7 τέτοιες συμφωνίες το 2022 και 2 την περίοδο μεταξύ 2015 και 2021.