Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
12.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

«Τίτλοι τέλους» για τα χημικά γεωργικά φάρμακα… δίχως όμως εξασφαλισμένες εναλλακτικές

Πρέπει να διαβάσετε

Απαγορευτικό σε ένα ακόμη οργανοφωσφορικό εντομοκτόνο έχει μπει από τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Ελλάδα, με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου να ενημερώνει τους παραγωγούς σχετικά, προς αποφυγήν δυσφήμησης του κρητικού ελαιολάδου ή προβλημάτων στις εξαγωγές.

“Η δραστική ουσία phosmet είναι ένα οργανοφωσφορικό εντομοκτόνο ευρύ φάσματος που δρα και στο στομάχι και κατά την επαφή. Ήταν μια αποτελεσματική δραστική ουσία για το δάκο της ελιάς, αλλά βάσει επιστημονικών δεδομένων επιβαρύνεται σωρευτικά ο οργανισμός όταν συγκεντρώνεται αυτή η ουσία. Κι επειδή έχουν χαρακτηριστεί όλα τα οργανοφωσφορικά επιβλαβή, γι’αυτό φαίνεται ότι σταδιακά όλα θα πάψουν να χρησιμοποιούνται” εξήγησε στην Τηλεόραση CRETA, ο Χημικός Μανόλης Μιχελινάκης, ο οποίος ασχολείται με την ποιότητα του ελαιολάδου 35 χρόνια.

Ειδικότερα σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση:

“Για το ελαιόλαδο, το Ανώτατο Όριο Υπολλειμμάτων της δραστικής ουσίας phosmet, βάσει του συντελεστή μεταποίησης 4,8 που έχει καθοριστεί στη χώρα μας, είναι 0,048mg/kg. Δεδομένης όμως της απαγόρευσης χρήσης της δραστικής ουσίας phosmet εντός της Ε.Ε. από 01/11/2022, διευκρινίζεται ότι το όριο 0,048mg/kg, στην πράξη, αφορά τα παλαιότερης εσοδείας ελαιόλαδα και όχι τα ελαιόλαδα της τρέχουσας εσοδείας, καθώς από 15 Σεπτεμβρίου 2023 και μετά, ανίχνευση της δραστικής αυτής ουσίας, πάνω από 0,01*mg/kg στα τρέχουσας εσοδείας ελαιόλαδα, εμπίπτει στη χρήση απαγορευμένης δραστικής ουσίας.”

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στις περιπτώσεις διακίνησης εκτός Ελλάδος, ως προς τη διαδικασία ελέγχου και τους συντελεστές μεταποίησης που εφαρμόζονται στη χώρα προορισμού. Άλλωστε ήδη στις εξαγωγές με προορισμό την Αμερική υπήρχε πρόβλημα, καθώς εκεί η απαγόρευση έχει τεθεί σε ισχύ εδώ και καιρό.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει της Πράσινης Συμφωνίας στην Ε.Ε. επιβάλλεται η κατακόρυφη μείωση των χημικών γεωργικών φαρμάκων, έως το 2030.

“Παλιά διαθέταμε δραστικές ουσίες που μπορούσαν να καταπολεμήσουν το δάκο απόλυτα. Ως εκ τούτου, βγάζαμε ελαιόλαδα 3/3,5 γραμμές. Οργανοληπτικά λοιπόν έβγαιναν καλύτερα λάδια, όμως ήταν επιβαρυμένα από αυτά τα φυτοφάρμακα. Τώρα τα ελαιόλαδα είναι απαλλαγμένα από αυτά τα φυτοφάρμακα, σε περίπτωση όμως προσβολής του ελαιοκάρπου από έντομα ή καθυστερημένου αλέσματος, αυτοί οι παράγοντες σωρευτικά μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα του ελαιολάδου. Εδώ θέλω να αναφέρω ότι η Διεύθυνση Γεωργίας φέτος χρησιμοποίησε κατά βάση ένα φυτοφάρμακο που επιτρέπεται και σε βιολογικές καλλιέργειες, γιατί η δράση του είναι δέκα μέρες. Όμως αυτό σημαίνει ότι απαιτούνται περισσότεροι ψεκασμοί, άρα αυξάνεται το κόστος” εξήγησε ο κ. Μιχελινάκης.

Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ, Γιάννης Βόντας, μιλώντας στη συχνότητα του ΣΚΑΪ Κρήτης και την Ελένη Βακεθειανάκη τόνισε πως βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο, χωρίς όμως εξασφαλισμένες εναλλακτικές.

“Στη Νότια Ευρώπη τα προβλήματα φυτοπροστασίας είναι πολύ σοβαρά και δισεπίλυτα. Είναι τελείως διαφορετικές οι συνθήκες στη Γερμανία και στην Κρήτη. Οι μεγάλες θερμοκρασίες ευνοούν τους εχθρούς. Και βέβαια η Ε.Ε. στηρίζεται πολύ και στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, που σημαίνει ότι κάποια προϊόντα δεν την ενδιαφέρει να τα παράγει. Το περιβάλλον μπαίνει σε προτεραιότητα” δήλωσε σχετικά.

Πρόσφατα, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, χρηματοδοτήθηκε η ερευνητική πρόταση «Καινοτόμος φυτοπροστασία και περιβάλλον», με επιστημονικό υπεύθυνο τον κ. Βόντα κι επικεφαλής φορέα το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα