Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου, 2025
8.3 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Μετά τις φωτιές φόβοι για τις πλημμύρες

Πρέπει να διαβάσετε

Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος για πλημμυρικά φαινόμενα με την έναρξη της φθινοπωρινής περιόδου, σύμφωνα με τον καθηγητή Ευθύμη Λέκκα, έπειτα από τις καταστροφικές μεγαπυρκαγιές που κατέκαψαν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους σε αρκετά σημεία της χώρας τις προηγούμενες μέρες.

Μεγαλύτερες πιθανότητες να εκδηλωθούν επί τους εδάφους τους πλημμυρικά φαινόμενα συγκεντρώνουν οι πληγείσες από τα πύρινα μέτωπα περιοχές σε Ρόδο, Κέρκυρα, Μαγνησία, Μάνδρα, Λουτράκι και Κορινθία.

Ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, μιλώντας στα «ΝΕΑ», κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σημειώνοντας πως ο χρόνος που κυλά είναι πολύτιμος καθώς, αναφορικά με το ζήτημα της πρόληψης και θωράκισης των εν λόγω περιοχών από πλημμυρικό κίνδυνο, ίσως και να είναι ήδη αργά.

Ο ίδιος προτείνει άμεση ενεργοποίηση της επιστημονικής κοινότητας για την επανεκτίμηση του πλημμυρικού κινδύνου και τη διάχυση στοχευμένων και εφαρμοσμένων λύσεων στο πεδίο, τις οποίες θα πρέπει στη συνέχεια να υλοποιήσουν τάχιστα οι αρμόδιοι κατά τόπους φορείς.

Από τη Ρόδο όπου βρέθηκε χθες για αυτοψία, στα περίπου 135.000 στρέμματα δάσους που έγιναν στάχτη, ο Ευθύμης Λέκκας αναφέρει: «Στη Ρόδο υπάρχει πράγματι κίνδυνος, και για διάβρωση εδάφους και για κατολισθήσεις και για πλημμυρικά φαινόμενα και για επιδράσεις στα υπόγεια και τα επιφανειακά νερά και για ερημοποίηση. Λέγοντας «ερημοποίηση» εννοούμε μια περιοχή η οποία χάνει τη δυνατότητα που έχει να αναγεννηθεί.

Και είναι πολλαπλός ο κίνδυνος στη Ρόδο γιατί είναι τέτοιο το γεωδυναμικό της πλαίσιο.

Μετά, στη Μαγνησία, στις περιοχές που κάηκαν έχουμε κίνδυνο ερημοποίησης, διάβρωσης εδαφών και μικρών πλημμυρικών φαινομένων. Η Κέρκυρα επίσης αντιμετωπίζει κίνδυνο για πλημμυρικά φαινόμενα. Και σε Μάνδρα, Λουτράκι, Κορινθία, όπου έχουν εκδηλωθεί πυρκαγιές, υπάρχει κίνδυνος για πλημμυρικά φαινόμενα και διάβρωση εδαφών».

Ο ίδιος, σε δηλώσεις του το πρωί της Τετάρτης, με φόντο τις καμένες εκτάσεις στη Ρόδο τόνιζε: «Η έκθεση της Ρόδου στα έντονα καιρικά φαινόμενα είναι φοβερή.

Εκείνο που θα πρέπει να γίνει άμεσα είναι η επανεκτίμηση του πλημμυρικού κινδύνου. Στο Μάκαρη ποταμό είχαμε την απώλεια 5 αυστριακών τουριστών το 1993, σε τουριστική περίοδο. Κάνω έκκληση να γίνει αμέσως.

Δυστυχώς, πολλές φορές μπλεκόμαστε στη γραφειοκρατία, η οποία παραπέμπει σε χρονικές περιόδους πάρα πολύ μεγάλες, μέσα στις οποίες μπορούν να εκδηλωθούν ιδιαίτερα φαινόμενα».

«Επικρατεί ένα χάος»

Εχοντας υποδείξει τις περιοχές που αξιολογούνται, έπειτα από τον πύρινο όλεθρο, ως ευάλωτες για καταστροφές από πλημμυρικά φαινόμενα, ο καθηγητής απαντά στα «ΝΕΑ» και στο κομβικό ερώτημα ποιους θεωρεί αρμόδιους να δώσουν τη συγκεκριμένη μάχη με τον χρόνο για την επανεκτίμηση του πλημμυρικού κινδύνου και τη λήψη των αναγκαίων μέτρων που θα προκύψουν από την διαδικασία της επανεκτίμησης.

«Ως προς το ποιοι είναι οι αρμόδιοι, θα έλεγα ότι επικρατεί ένα χάος. Γιατί οι αρμόδιοι είναι παντού και τελικά κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη. Κι όταν την αναλαμβάνει, την αναλαμβάνει μέσα από πλήθος γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Θα μπορούσαν να είναι αρμόδιοι οι Δήμοι και οι Περιφέρειες αλλά δεν έχουν αρμοδιότητες, δεν έχουν κονδύλια, δεν έχουν στελεχικό δυναμικό, δεν έχουν τίποτα. Τα Πανεπιστήμια γνωρίζουν πολύ καλά τι συμβαίνει.

Χρειάζεται, θεωρώ, επιστημονική γνώση η οποία όμως να εφαρμόζεται άμεσα στο πεδίο, όχι να μπαίνει σε επίπεδο θεωρίας. Θα πρέπει να είναι πολύ στοχευμένη και, κυρίως, εφαρμοσμένη», σημειώνει ο Ευθύμης Λέκκας και προσθέτει: «Ο χρόνος που κυλά είναι πολύτιμος.

Για τις πλημμύρες ειδικά μπορεί και να είναι πολύ αργά. Εκείνο που μπορεί να γίνει είναι ένα μοντέλο όπως εκείνο των 20 ημερών που είχαμε τρέξει προ ετών μετά τις πυρκαγιές σε Νεάπολη Βοιών, Μαστιχοχώρια Χίου και το 2017 στα Κύθηρα».

Πηγήin.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα