Την Πέμπτη, (9/1) στις 12:00, στη Μητρόπολη Αθηνών, δημοσία δαπάνη και με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού θα γίνει η κηδεία του Κώστα Σημίτη, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή το πρωί της Κυριακής (5/1) σε ηλικία 88 ετών.
Ο πρώην πρωθυπουργός μεταφέρθηκε χωρίς σφυγμό στο νοσοκομείο Κορίνθου, από την κατοικία του στους Αγίους Θεοδώρους, όπου, παρά τις προσπάθειες των γιατρών να τον επαναφέρουν, διαπιστώθηκε ο θάνατός του, όπως ανέφερε ο διοικητής του νοσοκομείου Γρηγόρης Καρπούζης.
Συγκεκριμένα ο πρώην πρωθυπουργός διακομίστηκε στις 07:31 χωρίς τις αισθήσεις του και ο θάνατός του διαπιστώθηκε στις 8 παρά 10, μετά από ανεπιτυχείς προσπάθειες ανάνηψης.
Σύμφωνα με το περιβάλλον του δεν αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα υγείας.
Η ανακοίνωση του νοσοκομείου Κορίνθου για τον Κώστα Σημίτη
Σήμερα και περί ώρα 7:30 περίπου διακομίστηκε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου μας, με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ χωρίς τις αισθήσεις του ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.
Έγινε προσπάθεια ανάνηψης που δυστυχώς απέβη άκαρπη και διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Η διοίκηση και το προσωπικό του Νοσοκομείου μας εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήριά μας στην οικογένεια και στους οικείους του.
H ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον Κώστα Σημίτη
«Με θλίψη και σεβασμό αποχαιρετώ τον Κώστα Σημίτη. Τον άξιο και ευγενή πολιτικό αντίπαλο. Αλλά και τον Πρωθυπουργό που συνόδευσε την Ελλάδα στα μεγάλα εθνικά της βήματα: την ένταξη στην Ευρωζώνη και στο Ευρώ και την είσοδο της Κύπρου στην Ευρώπη», ανέφερε μεταξύ άλλων σε ανάρτησή του στο Facebook.
«Μία προσωπικότητα η οποία, αναμφίβολα, αφήνει το δικό της αποτύπωμα στην εξέλιξη του τόπου, όλες τις τελευταίες δεκαετίες. Ο Κώστας Σημίτης υπήρξε συνεπής αγωνιστής κατά της δικτατορίας και, αργότερα, ιδρυτικό μέλος, ηγετικό στέλεχος και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ένας ικανός ακαδημαϊκός δάσκαλος και μετριοπαθής κοινοβουλευτικός άνδρας. Κυρίως, όμως, ένας καταλύτης της δημόσιας ζωής, που έθεσε με τόλμη στο επίκεντρό της την μεγάλη προσπάθεια του εκσυγχρονισμού της χώρας», πρόσθεσε.
«Ο εκσυγχρονισμός δεν έχει ημερομηνία λήξης», πίστευε ο ίδιος. «Είναι μια διαρκής διεργασία, έχοντας βάση τις αξίες της Δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και της διαρκούς διεύρυνσης των δυνατοτήτων του ατόμου. Αποτελεί όρο με περιεχόμενο και πολιτική αξία. Ένα εργαλείο δράσης για την αλλαγή της κοινωνίας όσο υπάρχει παρελθόν που καθορίζει το παρόν και εμποδίζει την προσαρμογή στο μέλλον», σημείωσε.
«Ανεξάρτητα από πολιτικές διαφορές, νομίζω ότι αυτή η παρακαταθήκη του διατρέχει και σήμερα, ως κοινή διεκδίκηση, τα ζητούμενα της πατρίδας. Κάτι που σηματοδοτεί το μερίδιο προσφοράς του Κώστα Σημίτη σε αυτήν. Επιτρέποντάς του, στο εξής, να διατηρεί μία ξεχωριστή θέση στη μνήμη και στην Ιστορία. Τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια στη γυναίκα του Δάφνη, τις κόρες και τους δικούς του ανθρώπους», κατέληξε.
Η δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη
«Ο Κώστας Σημίτης ήταν από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της Μεταπολίτευσης αφήνοντας σπουδαία πολιτική παρακαταθήκη και κάνοντας πράξη την ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης σε συλλυπητήρια δήλωσή του για τον θάνατο του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Σημειώνει ότι «ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν βαθιά οραματιστής και ευρωπαϊστής. Συνέδεσε την πρωθυπουργία του με κορυφαίες εθνικές επιτυχίες: την ένταξη της χώρας στον σκληρό πυρήνα του ευρώ και την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. με άλυτο το Κυπριακό.
Αλλά και με μακρόπνοα έργα υποδομών, που άλλαξαν ριζικά την εικόνα της πατρίδας μας, βελτίωσαν άρδην την καθημερινότητα των πολιτών και ενίσχυσαν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας». Τονίζει ότι «ο Κώστας Σημίτης και το έργο των κυβερνήσεών του σφράγισαν μία από τις πιο δημιουργικές περιόδους της χώρας» και πως «με σχέδιο, μεθοδικότητα και βαθιά προοδευτικό όραμα απέναντι σε κάθε είδους συντήρηση άνοιξε ως πρωθυπουργός νέους ορίζοντες στην ελληνική κοινωνία σε μια περίοδο καταιγιστικών αλλαγών στην Ευρώπη και τον κόσμο».
Υπογραμμίζει ότι ο Κώστας Σημίτης «εργάστηκε για τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας, αλλά πρώτα και καίρια για να γίνει πράξη η κοινωνική σύγκλιση με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα». «Τον χαρακτήριζε ο μετριοπαθής, ρεαλιστικός πολιτικός λόγος και η ασυμβίβαστη, ρηξικέλευθη πολιτική δράση. Αγωνίστηκε κατά της χούντας με τους συντρόφους του στη Δημοκρατική ‘Αμυνα και έπειτα στο ΠΑΚ», προσθέτει.
«Τον αποχαιρετούμε με βαθύ σεβασμό και ευγνωμοσύνη για τους πρωτοπόρους δρόμους, που άνοιξε για την πατρίδα μας και τον ελληνικό λαό», καταλήγει ο κ. Ανδρουλάκης.
Ο Γιώργος Παπανδρέου για το θάνατο του Κώστα Σημίτη
«Ο Κώστας Σημίτης, υπήρξε αγωνιστής του Αντιδικτατορικού Αγώνα, ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, μαχητής της Αλλαγής, υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός με όραμα για μια ισχυρή Ελλάδα με φωνή και ρόλο στην ΕΕ και στον κόσμο», επισημαίνει ο Γιώργος Παπανδρέου σε δήλωση του για τον θάνατο του πρώην πρωθυπουργού, εκφράζοντας τα θερμά συλλυπητήρια του στην οικογένειά του.
«Πολιτικός με προσωπική και ολοκληρωμένη άποψη, γνήσιος σοσιαλδημοκράτης, με όραμα για μια Ευρώπη δημοκρατική και προοδευτική, με δυναμικό και αποφασιστικό ρόλο στις παγκόσμιες εξελίξεις. Υπήρξε ένας από τους ηγέτες της ΕΕ που κατανοούσε απολύτως τη σημασία και την αναγκαιότητα ύπαρξης μιας ενωμένης Ευρώπης», τονίζει ο κ. Παπανδρέου.
Προσθέτει ότι «σε αυτό το πνεύμα, οικοδόμησε ως πρωθυπουργός μια συνεκτική στρατηγική εκσυγχρονισμού της Ελλάδας και δυναμικής παρουσίας της στα Βαλκάνια, στην ευρύτερη περιοχή και στην ΕΕ, η οποία απέδωσε σημαντικές επιτυχίες και την οδήγησε στη χορεία των 25 πιο σημαντικών χωρών του κόσμου».
Συνεχίζοντας, αναφέρει ότι «άλλαξε η μορφή της χώρας με μεγάλα έργα και εντάχθηκε στη ζώνη του Ευρώ, μπήκε η Κύπρος στην ΕΕ και η Τουρκία αποδέχθηκε να ακολουθήσει μια πολιτική ειρήνης και ευρωπαϊκής προσέγγισης, η Ελλάδα απέκτησε ισχυρή φωνή στην Ευρώπη και σημαίνοντα ρόλο στην ευρύτερη περιοχή μας». Ο κ. Παπανδρέου επισημαίνει ότι σε αυτήν την προσπάθεια συνεργάστηκε στενά μαζί του και είχε την τύχη να γνωρίσει από κοντά «έναν άνθρωπο συνεπή στις αρχές του, εργατικό και αποτελεσματικό».
«Η προσφορά του στην πατρίδα ήταν μεγάλη και θα αξιολογηθεί αναλόγως από την ιστορία», τονίζει.
Η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών
Σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, ο κ. Λιβάνιος σημειώνει για τον εκλιπόντα: «Ήταν ένας πολιτικός, ο οποίος τιμήθηκε δύο φορές από τον ελληνικό λαό με το αξίωμα του Πρωθυπουργού. Προσπάθησε, άλλοτε με μεγάλη επιτυχία, άλλοτε με λιγότερη, να αλλάξει τη χώρα, απαντώντας στις προκλήσεις των καιρών».
Επισημαίνει ότι ήταν καθηγητής πανεπιστημίου με πλούσιο ακαδημαϊκό έργο, κορυφαία προσωπικότητα του αντιδικτατορικού αγώνα, ενώ τονίζει ότι πορεύτηκε όλα αυτά τα χρόνια με ευγένεια και ήθος.
«Κρατάμε, κυρίως, τα δύο ιστορικά επιτεύγματα, που έχουν την προσωπική του σφραγίδα: Την ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη και την είσοδο της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση», σημειώνει ο υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος δεν παραλείπει να εκφράσει τα ειλικρινή συλλυπητήριά του στην σύζυγό του, στις κόρες του και στους οικείους του.
H ανακοίνωση του ΚΚΕ
Το ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Υπήρξε ένας πολιτικός αντίπαλος που συνέδεσε το όνομά του με σημαντικά πολιτικά γεγονότα, υπερασπιζόμενος με συνέπεια τις θέσεις και τους στόχους της αστικής πολιτικής.
Ο Στέφανος Κασσελάκης για τον Κώστα Σημίτη
«Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του εκλιπόντος πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ο οποίος ταύτισε την πολιτική του διαδρομή και την οκταετή πρωθυπουργική του θητεία με μια κρίσιμη για την χώρα ιστορική περίοδο. Την συμβολή του στην διαμόρφωση της Ελλάδας πριν και μετά την είσοδο στο ευρώ θα την κρίνει ο ιστορικός του μέλλοντος», ανέφερε σε μήνυμά του στο X o πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας.
Συλλυπητήρια για το θάνατό του
Από τους πρώτους που σχολίασαν το θάνατο του πρώην πρωθυπουργού ήταν ο Χρήστος Πρωτόπαππας ο οποίος έκανε λόγο για ένα σημαντικός πρωθυπουργό και προσωπικότητα για τη χώρα. «Σημάδεψε την ιστορία της Ελλάδας και του ΠΑΣΟΚ», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Μέγιστη εθνική απώλεια» χαρακτήρισε τον θάνατο του Κώστα Σημίτη ο Παύλος Γερουλάνος σε ανάρτηση του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης «Χ», εκφράζοντας τα ειλικρινή συλλυπητήρια του στην οικογένεια και τους οικείους του εκλιπόντος.
«Μέγιστη εθνική απώλεια ο θάνατος του Κώστα Σημίτη. Ό,τι και να πει κανείς είναι λίγο. Συνδέθηκε με την Ελλάδα στο απόγειο της διπλωματικής της ισχύος, με την Ελλάδα στην ΟΝΕ, στο επίκεντρο της Ευρώπης και την Κύπρο στην Ε.Ε., με την Ελλάδα των μεγάλων έργων και της αισιοδοξίας των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς και με το διαχρονικό αίτημα του εκσυγχρονισμού της χώρας. Ένας Πρωθυπουργός που απέδειξε ότι όταν θέλει η Ελλάδα μπορεί», ανέφερε.
«ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ. Στο κάδρο των μεγάλων Ελλήνων», σημειώνει η ‘Αννα Διαμαντοπούλου σε ανάρτηση της στο Facebook για τον θάνατο του πρώην πρωθυπουργού.
«Έβαλε την Ελλάδα στην ΟΝΕ, έβαλε την Κύπρο στην ΕΕ. ‘Αφησε την σφραγίδα του σε μεταρρυθμίσεις εκσυγχρονισμού με κοινωνικό πρόσημο και στα μεγαλύτερα έργα από εποχής Χαριλάου Τρικούπη. ‘Ασκησε λαϊκή πολιτική χωρίς λαϊκισμό. ‘Αφησε τα βιβλία του παρακαταθήκη για τον Πατριωτισμό, την Σοσιαλδημοκρατία, τον Εκσυγχρονισμό, την Ευρώπη. Δίδαξε ήθος με τον τρόπο ζωής του και την συμπεριφορά του. Δάσκαλος για εμάς που δουλέψαμε μαζί του. Μεγάλος!Αιωνία του η μνήμη», προσθέτει.
Στο θάνατο του Κώστα Σημίτη αναφέρθηκε με ανάρτησή του στο X ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.
Ποιος ήταν ο Κώστας Σημίτης
Ο Κώστας Σημίτης υπήρξε καθηγητής πανεπιστημίου και πολιτικός. Διετέλεσε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ (30 Ιουνίου 1996 – 8 Φεβρουαρίου 2004) και επίσης πρωθυπουργός (18 Ιανουαρίου 1996 – 10 Μαρτίου 2004).
Μετά την πτώση της Χούντας το 1974, υπήρξε από τους ιδρυτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ανέλαβε αρκετές υπουργικές θέσεις, όταν το κόμμα του ανέλαβε την εξουσία.
Στις 18 Ιανουαρίου του 1996 διαδέχτηκε τον Ανδρέα Παπανδρέου στην πρωθυπουργία μετά από ψηφοφορία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Στις 30 Ιουνίου 1996, λίγες μέρες μετά τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, ο Κώστας Σημίτης εξελέγη πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο 4ο Συνέδριο του κόμματος. Επανεξελέγη πρωθυπουργός μετά τη νίκη του στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 1996 και του Απριλίου 2000.
Η δεύτερη θητεία του συνοδεύτηκε από την εφαρμογή μέτρων λιτότητας, με στόχο τη μείωση του πληθωρισμού και του εθνικού χρέους, καθώς και από προσπάθειες επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών για το Κυπριακό πρόβλημα στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής.
Ο Σημίτης οδήγησε τη Ελλάδα στην ένταξη στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση το 2001.
Στις 7 Ιανουαρίου 2004 ανακοίνωσε την παραίτησή του από την προεδρία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Στη θέση αυτή τον διαδέχθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου την 8η Φεβρουαρίου 2004. Διετέλεσε πρωθυπουργός ως τις 10 Μαρτίου 2004.
Μετά το πέρας της πρωθυπουργικής θητείας και ως μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου συνέχισε να παρεμβαίνει στην δημόσια ζωή με ομιλίες και αρθογραφία.
Ο Κώστας Σημίτης σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο του Μάρμπουργκ της Δυτικής Γερμανίας και οικονομικά στο London School of Economics and Political Science. Ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία ως διδάκτωρ της Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Μάρμπουργκ το 1959. Δίδαξε ως υφηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντίας το 1971 και συνέχισε ως τακτικός καθηγητής του Εμπορικού και Αστικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Γκίσεν από το 1971 έως το 1975. Το 1977 εξελέγη τακτικός καθηγητής στην Πάντειο Σχολή
Ο Κώστας Σημίτης ήταν νυμφευμένος με τη Δάφνη Σημίτη, το γένος Αρκαδίου, την οποία γνώρισε την περίοδο που και οι δύο σπούδαζαν στο London School of Economics. Απέκτησαν μαζί δύο κόρες.