Την οικονομική στήριξη της παράκτιας αλιείας μικρής κλίμακας ζητάει ο Χάρης Μαμουλάκης

Πρέπει να διαβάσετε

Την ανάγκη οικονομικής στήριξης και ενίσχυσης των προοπτικών βιώσιμης ανάπτυξης για την παράκτια αλιεία μικρής κλίμακας, αναδεικνύει με την κατάθεση Ερώτησης προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης, με την συνυπογραφή του αρμόδιου Τομεάρχη Σταύρου Αραχωβίτη και 32 ακόμη Βουλευτών.

«Ο τομέας της παράκτιας αλιείας μικρής κλίμακας στη χώρα μας, οι αλιευτικές δραστηριότητες που διεξάγονται από σκάφη συνολικού μήκους μικρότερου των 12 μέτρων, απειλείται με αφανισμό» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Η Ε.Ε. έχει προνοήσει για την στήριξη των παράκτιων αλιέων, αλλά δυστυχώς, το «επιτελικό κράτος» του κ. Μητσοτάκη αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ανεπαρκές. Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να αναλάβει δράσεις ενίσχυσης του εν λόγω τομέα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση ο εθνικός στρατηγικός στόχος της ανάπτυξης βιώσιμης παράκτιας αλιείας θα μείνει μόνο στα χαρτιά.».

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παράκτιοι αλιείς περιλαμβάνουν εμπόδια και κινδύνους για την είσοδο νέων ψαράδων στο επάγγελμα, μεταβολές του θαλάσσιου οικοσυστήματος, δραματική μείωση του αριθμού των αλιευμάτων, παράνομη υπεραλίευση και αυξημένο κόστος ως απόρροια της ενεργειακής κρίσης αλλά και των πληθωριστικών πιέσεων λόγω ελλείψεων πρώτων υλών. Παρά δε το γεγονός ότι η Ε.Ε. ενεργοποίησε το προσωρινό μέτρο του μηχανισμού κρίσης του ΕΤΘΑΥ και επιτρέπει στα κράτη μέλη να χορηγήσουν οικονομική αποζημίωση στους φορείς εκμετάλλευσης των τομέων αλιείας, υδατοκαλλιέργειας και μεταποίησης για το διαφυγόν τους εισόδημα καθώς και «ενίσχυση αποθήκευσης» στις οργανώσεις παραγωγών, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ενεργοποίησε το σχετικό μέτρο με καθυστέρηση σχεδόν ενός έτους!

Οι Βουλευτές ζητούν απαντήσεις από τον αρμόδιο Υπουργό, σχετικά με το εάν προτίθεται να αυξήσει το ύψος της χρηματοδότησης του συγκεκριμένου μέτρου και της οικονομικής ενίσχυσης προς τους παράκτιους αλιείς έναντι του αυξημένου κόστους καυσίμων, καθώς και εάν θα στηρίξει η Πολιτεία την αντικατάσταση ή και τον εκσυγχρονισμό κύριου ή βοηθητικού κινητήρα αλιευτικών σκαφών παράκτιας αλιείας. Παράλληλα, ζητούν απαντήσεις για το εάν θα θεσμοθετηθεί συγκεκριμένος μηχανισμός καταγραφής και αποζημίωσης των ζημιών που προκαλούνται στα αλιευτικά εργαλεία από θαλάσσια είδη όπως του λαγοκέφαλου, ποια συγκεκριμένα διαχειριστικά μέτρα θα λάβει προκειμένου να αντιμετωπιστεί η τεράστια απειλή που δέχονται τα παράκτια οικοσυστήματα της Κρήτης λόγω του αυξημένου πληθυσμού του εισβολικού είδους του λαγοκέφαλου, καθώς και εάν υπάρχει σχεδιασμός ενίσχυσης της εισόδου νέων αλιέων, στον κλάδο παράκτιας αλιείας.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα