Τηλεδιάσκεψη, διάρκειας 90 λεπτών, με τα υψηλόβαθμα στελέχη του WADA, Emiliano Simonelli, υπεύθυνο για θέματα συμμόρφωσης, Florence Rangeon, υπεύθυνη για την Ευρώπη στις σχέσεις κυβερνήσεων με οργανισμούς αντιντόπινγκ και Kevin Heynes, αναπληρωτή διευθυντή στα θέματα κανονισμών και εναρμόνισης, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 7 Απριλίου.
Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, χαιρέτησε την τηλεδιάσκεψη με το εξής μήνυμα:
«Κυρίες και κύριοι,
Ελπίζω εσείς και οι οικογένειές σας να είστε καλά σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργήσει η πανδημία.
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για όλη την εποικοδομητική συνεργασία και την υποστήριξη που μας έχετε προσφέρει.
Από την πρώτη μέρα της θητείας μου στο Υπουργείο, έχοντας την πλήρη υποστήριξη του Πρωθυπουργού, θέσαμε ως βασική προτεραιότητα τη μεταρρύθμιση του ΕΣΚΑΝ.
Έχουμε συζητήσει με μερικούς από εσάς και γνωρίζετε καλά τις προσπάθειες που κάναμε για να επιτύχουμε τους στόχους μας, σύμφωνα με τις προτάσεις σας.
Γνωρίζω πολύ καλά το θέμα της σημερινής συνάντησης. Το συζητήσαμε με τον Γενικό Γραμματέα και καλό μου φίλο, Γιώργο Μαυρωτά. Έχει αναλάβει το καθήκον να επιβάλει την αποτελεσματική εφαρμογή του νέου οργανισμού, βάσει των ελληνικών νόμων και του Συντάγματος.
Δημιουργούμε έναν ανεξάρτητο οργανισμό, ακολουθώντας τις συμβουλές σας, που βοηθά στην εξυπηρέτηση των αξιών του αθλητισμού. Η οικονομική ανεξαρτησία αυτού του οργανισμού είναι επίσης ζωτικής σημασίας, ωστόσο είναι δύσκολο να επιτευχθεί υπό τις παρούσες συνθήκες.
Όσον αφορά τις προτάσεις και τα σχόλια που μας έχετε στείλει, συμφωνούμε σχεδόν σε όλα. Πιστεύω ακράδαντα ότι, με την καλή συνεργασία που έχουμε ήδη, θα επιτύχουμε να τα ενσωματώσουμε.
Για άλλη μια φορά, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για το ενδιαφέρον σας και την παραγωγική συνεργασία»
Στη συνέχεια, εξελίχθηκε μια παραγωγικότατη συζήτηση με την ελληνική πλευρά να εκπροσωπείται από τον γγΑ, Γιώργος Μαυρωτάς, τον πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης του Ντόπινγκ, Παναγιώτη Σκανδαλάκη και τον επικεφαλής του επιστημονικού τμήματος του ΕΣΚΑΝ, Στάθη Κουκέα.
Αφού ανταλλάχθηκαν απόψεις για το πως η πανδημία του κορωνοϊού έχει επηρεάσει το αντι-ντόπινγκ τόσο στην Ελλάδα, όσο και παγκοσμίως, η θεματολογία εστιάστηκε στην τρέχουσα κατάσταση της χώρας μας αναφορικά με την πρόοδό της στα θέματα συμμόρφωσης με τον Κώδικα του WADA.
Αναλύθηκε το Προεδρικό Διάταγμα που μετατρέπει το ΕΣΚΑΝ σε Εθνικό Οργανισμό Καταπολέμησης του Ντόπινγκ. Μια ενέργεια που υλοποιεί το Υφυπουργείο Αθλητισμού και η Κυβέρνηση έπειτα από οκτώ χρόνια που το συγκεκριμένο προαπαιτούμενο του WADA βάλτωνε.
Διευκρινίστηκαν πολλές από τις 40 ερωτήσεις που ήδη ο WADA είχε αποστείλει σχετικά με το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα, εστιάζοντας στον σαφή διαχωρισμό του Στρατηγικού από τον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό του ΕΟΚΑΝ και στην ανεξαρτησία από το κράτος και τους αθλητικούς φορείς, όπως προβλέπει ο Κώδικας. Οι συγκεκριμένες διευκρινήσεις θα αποσταλούν και γραπτώς και εντός τριών εβδομάδων ο Παγκόσμιος Οργανισμός θα απαντήσει, ολοκληρώνοντας τον κύκλο συζητήσεων για το Προεδρικό Διάταγμα.
Αναφορά έγινε και στην υπογραφή «Μνημονίου Συνεργασίας» με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την εφαρμογή των όρων συνεργασίας της ΓΓΑ και του «Δημόκριτου» όπου έχει πλέον ενταχθεί το Εργαστήριο αντί-ντόπινγκ του ΟΑΚΑ.
Τα στελέχη του WADA χαρακτήρισαν ως θετικές όλες αυτές τις κινήσεις των τελευταίων μηνών και συμφώνησαν ότι είναι φανερή η πολιτική βούληση της Κυβέρνησης προκειμένου να ανακτηθεί άμεσα η χαμένη αξιοπιστία της Ελλάδας και η συνδρομή της στον παγκόσμιο αγώνα εναντίον του ντόπινγκ και υπέρ του αθλητισμού.
Με την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης ο γγΑ, Γιώργος Μαυρωτάς, δήλωσε:
«Ήταν μια εποικοδομητική και αναλυτική συζήτηση. Οι αξιωματούχοι του WADA έχουν αντιληφθεί ότι έχουμε την πολιτική βούληση για να ανακτηθεί η αξιοπιστία του ελληνικού αντι-ντόπινγκ και σε συνεργασία με τον WADA είμαστε έτοιμοι για το επόμενο σπουδαίο βήμα, τη δημιουργία του ανεξάρτητου Οργασνιμού, πλέον, στη χώρα μας».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΣΚΑ, Παναγιώτης Σκανδαλάκης, τόνισε: «Ήταν πολύ χρήσιμα όσα συζητήθηκαν. Αναλύθηκαν και οι όποιες διαφορές υπάρχουν μεταξύ των ρυθμίσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού, της ελληνικής νομοθεσίας και των προβλέψεων για τον ΕΟΚΑΝ και είμαι βέβαιος ότι συντομότατα η χώρα μας θα υλοποιήσει αυτό που τόσα χρόνια καθυστερούσε και μας δημιουργούσε προβλήματα στη θέση μας στη διεθνή κοινότητα».