Τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στο εργατικό δυναμικό της χώρας εξαιτίας της πανδημίας και οι προτάσεις για την αντιμετώπισή τους, βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης μεταξύ των προέδρων των Εργατικών Κέντρων Κρήτης και Ρόδου, κ.κ. Βοργιά Στέλιου, Μανωλικάκη Γιάννη, Λιολάκη Γιώργου, Πεπόνη Μανόλη και Εγγλέζου Παναγιώτη, των τομεαρχών ΣΥΡΙΖΑ Εργασίας κας Αχτσιόγλου Έφης και Οικονομίας – Ανάπτυξης κ. Παππά Νίκου και των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ Κρήτης και Ρόδου, κ.κ. Σαντορινιού Νεκτάριου, Βαρδάκη Σωκράτη, Μαμουλάκη Χάρη, Ηγουμενίδη Νίκου, Θραψανιώτη Μανόλη, ενώ τον συντονισμό της τηλεδιάσκεψης είχε το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης κ. Δουλουμπέκης Θοδωρής.
Αρχικά τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, περιγράφοντας τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στους εργαζόμενους το τελευταίο διάστημα λόγω της υγειονομικής κρίσης, αλλά και σχολίασαν τα μέτρα που έχει ανακοινώσει μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση, τα οποία αφήνουν εκτός της ομπρέλας προστασίας χιλιάδες από αυτούς, αλλά και τους μακροχρόνια άνεργους, επηρεάζοντας δραματικά από την κρίση, όχι μόνο τους ίδιους αλλά και τις οικογένειές τους. Επίσης ζήτησαν τη μείωση του ποσοστού μαθητείας στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, που έχουν πληγεί σε υπερβολικά μεγάλο βαθμό. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, συμφώνησαν τέλος, ότι τα μέτρα που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ, μπορούν να ενισχύσουν οικονομικά τους εργαζόμενους αλλά και να προστατέψουν τις εργασιακές σχέσεις που αυτή τη περίοδο είναι σε κίνδυνο περισσότερο από ποτέ.
Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου, Σωκράτης Βαρδάκης από την πλευρά του τόνισε: «Δυστυχώς τα μέτρα στήριξης της Κυβέρνησης στον Ιδιωτικό τομέα, είναι άτολμα, ημιτελή και μακρυά από τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται εκτός των μέτρων στήριξης, να αντιμετωπίζουν ακόμα και βιοποριστικό πρόβλημα. Η λογική της Κυβέρνησης «βλέποντας και κάνοντας», είναι εντελώς εσφαλμένη, όταν η υπάρχουσα ύφεση, φτωχοποιεί την κοινωνία.
Τα κοστολογημένα μέτρα στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ, που δυστυχώς η Κυβέρνηση απορρίπτει, θα έδιναν ανάσα στο σύνολο των εργαζομένων αλλά και προοπτική για την επόμενη ημέρα. Τα 530 ευρώ το μήνα που εκβιαστικά συνδέονται με αναστολές συμβάσεων εργασίας και εκ περιτροπής απασχόληση, προδιαγράφουν την υποβάθμιση της εργασίας και εδραιώνονται έτσι πολιτικές εργασιακής ζούγκλας. Χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, μακροχρόνια άνεργοι, επισφαλώς εργαζόμενοι, οικοδόμοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, αλιείς, κτηνοτρόφοι, μη επιδοτούμενοι άνεργοι, παραμένουν αόρατοι για την Κυβέρνηση.
Το κράτος έχει υποχρέωση, γι’ αυτό εμείς και εσείς τα συνδικάτα πρέπει να αγωνιστούμε, ώστε να καλυφθούν πλήρως οι μισθοί και οι ασφαλιστικές εισφορές, όλων ανεξαρτήτως των εργαζομένων που πλήττονται.
Στήριξη του πρωτογενή τομέα και της οικοδομής με εμπροσθοβαρή μέτρα.
Με την στήριξη των επιχειρήσεων και του κόσμου της εργασίας, μπορούμε να ξεκινήσουμε την επόμενη μέρα, από εκεί που σταματήσαμε πριν την υγειονομική κρίση.»
Από την πλευρά της, η τομεάρχης Εργασίας κα Αχτσιόγλου ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επεξεργαστεί ένα οικονομικό σχέδιο που ανταποκρίνεται στις συνθήκες της πανδημίας, καλύπτει τα πεδία της οικονομίας και της εργασίας, είναι απολύτως κοστολογημένο, με συγκεκριμένα μέτρα και με πλήρη περιγραφή των πηγών χρηματοδότησης. Συγκεκριμένα για τους εργαζόμενους, τα μέτρα περιλαμβάνουν: Κάλυψη από το κράτος του μισθολογικού κόστους για όλους τους εργαζόμενους και των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων και των ελευθέρων επαγγελματιών. Επέκταση του επιδόματος ανεργίας σε όλους τους εποχικά εργαζόμενους και ακύρωση των απολύσεων που πραγματοποιήθηκαν τον τελευταίο μήνα. Παράταση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, καθώς πολλές συμβάσεις λήγουν αυτή τη περίοδο και διατήρηση συμβάσεων εργασίας για έξι μήνες μετά το τέλος της υγειονομικής κρίσης.
Τέλος, ο τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παππάς, υποστήριξε πως η Κυβέρνηση θα πρέπει να εκμεταλλευτεί την ύπαρξη μέρος του «μαξιλαριού» ΣΥΡΙΖΑ και τη δυνατότητα αναπροσανατολισμού των ευρωπαϊκών κονδυλίων, όπως προέκυψε από πρόσφατη απόφαση της Ε.Ε. Απαραίτητη η δημιουργία ενός προγράμματος εγγυήσεων και ενισχύσεων των επιχειρήσεων, ώστε να στηριχθεί συνολικά η οικονομία και η απασχόληση. Επίσης, όπως ανέφερε ο κ. Παππάς υπάρχουν τρία χαρακτηριστικά της χώρας που μπορούν να μας οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ύφεση αν δεν ληφθούν άμεσα τα κατάλληλα μέτρα: η υψηλή ανεργία, οι εκατοντάδες χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που ως πέρυσι είχαν μηδενικά κέρδη ή ζημίες και δυσκολία πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα και ως εκ τούτο και στα χρηματοδοτικά προγράμματα, καθώς και το υψηλό ποσοστό στο ΑΕΠ του τουρισμού, ο οποίος θα πληγεί σε μεγάλο βαθμό φέτος.
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, οι τομεάρχες και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ομονόησαν ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη, η άμεση και συνεχής επικοινωνία μεταξύ τους, ώστε με αγαστή συνεργασία και αλληλοενημέρωση, να ολοκληρωθεί μία κοινή προσπάθεια αντιμετώπισης των μεγάλων προβλημάτων που υπάρχουν και παρουσιάζονται καθημερινά εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης.