Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024
13.6 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Τι θα γίνει με τους φόρους που πήραν… παράταση λόγω κορωνοϊού

Πρέπει να διαβάσετε

Με την επέκταση της «ομπρέλας» των μέτρων στήριξης και στο Μάιο, οι αναστολές φόρων και εισφορών πάνε ένα μήνα ακόμα πιο πίσω, δηλαδή ως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει… ξεγράψει για φέτος αυτά τα έσοδα… Από τους αναλυτικούς πίνακες του Προγράμματος Σταθερότητας, προκύπτει ότι στο βασικό σενάριο έχει προβλεφθεί πως από το τέλος Αυγούστου και μετά, όσοι «κορωνοϊόπληκτοι» έκαναν χρήση του δικαιώματος της τετράμηνης αναστολής των φορολογικών τους υποχρεώσεων, θα αρχίσουν σιγά- σιγά να πληρώνουν αυτούς τους φόρους. Συνολικά, στο ΓΛΚ προσδοκούν ότι ως το τέλος του έτους θα έχουν εισπραχθεί τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ από αυτούς τους «παγωμένους» φόρους και εισφορές. Επιχειρηματολογώντας, δε, γι’ αυτήν την πρόβλεψη, επικαλούνται την ανταπόκριση που είχε το κίνητρο της έκπτωσης του 25%, για όσους πλήρωσαν εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις τους.

Πώς θα αξιοποιηθούν τα 800 εκατ. ευρώ

Ένα από τα θέματα που «καίνε», πάντως, την αγορά είναι εάν θα υπάρξουν ειδικού τύπου ρυθμίσεις γι’ αυτές τις «παγωμένες» υποχρεώσεις, έτσι ώστε να μπορέσουν επιχειρήσεις- και νοικοκυριά- να αντεπεξέλθουν και στο βάρος των τρεχουσών υποχρεώσεων του φόρου εισοδήματος, του ΕΝΦΙΑ κ.λ.π.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το βασικό σενάριο, πάνω στο οποίο «χτίστηκε» το Πρόγραμμα Σταθερότητας και ενημερώθηκαν οι Θεσμοί, προβλέπει ότι αυτά τα 800 εκατ. Ευρώ θα μπουν στα κρατικά ταμεία μέσω της… προβλεπόμενης οδού, δηλαδή με την αξιοποίηση των 24 δόσεων της πάγιας ρύθμισης φορολογικών οφειλών και των 4 δόσεων που έχει θεσμοθετήσει το υπουργείο Εργασίας για τις ασφαλιστικές οφειλές.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, όταν θα πλησιάζει η ώρα «μηδέν», δηλαδή μπαίνοντας στο φθινόπωρο, θα εξεταστούν όλα τα δημοσιονομικά και ταμειακά δεδομένα, προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες πιο «γενναίων» διευκολύνσεων.

Αυτό που τονίζουν με κάθε ευκαιρία από το υπουργείο Οικονομικών, είναι ότι βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή και η συνέχεια μπορεί να κρύβει παγίδες και ανατροπές. Με τα έως τώρα δεδομένα, το σύνολο των μέτρων στήριξης που ήδη «τρέχουν» υπολογίζονται σε 17,35 δισ ευρώ, εκ των οποίων τα 5 δισ ευρώ είναι η μόχλευση των τραπεζών στις κρατικές εγγυήσεις των 2 δισ ευρώ. Επί της ουσίας, τα κρατικά ταμεία ως το τέλος του Ιουνίου θα έχουν ένα κόστος 12,35 δισ ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζονται οι κλαδικές παρεμβάσεις π.χ. για τον Τουρισμό, οι οποίες αναμένονται πριν τελειώσει ο μήνας.

Η δυσφορία του οικονομικού επιτελείου με το Eurogroup

Στο οικονομικό επιτελείο δεν κρύβουν, δε, τη δυσφορία τους για τις καθυστερήσεις στις ευρωπαϊκές διαδικασίες ενεργοποίησης των μέτρων που αποφάσισε κακήν κακώς το Eurogroup, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ανάλογο είναι το κλίμα και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Στο ΓΛΚ θεωρούν δεδομένο ότι ειδικά για το πρόγραμμα επιδότησης της απασχόλησης, θα χρησιμοποιηθούν περί τα 500 εκατ. Ευρώ από τα κρατικά ταμεία για το δίμηνο Ιουνίου- Ιουλίου, αφού η δράση SURE φαίνεται να καθυστερεί. Όσον αφορά, δε, στα δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αρμόδιες πηγές διευκρινίζουν ότι τα περίπου 3 δισ ευρώ που αντιστοιχούν στην Ελλάδα είναι μοχλευμένα και όχι αρχικό κεφάλαιο. Όσο για τις πιστωτικές γραμμές του ESM, μόνο τυχαίο δεν είναι ότι απουσιάζει και η παραμικρή αναφορά στα κείμενα που εστάλησαν στις Βρυξέλλες, καθώς από το οικονομικό επιτελείο τονίζουν πως πρόκειται για την τελευταία επιλογή που θα κάνει η Αθήνα.

Πηγή: iefimerida.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα