Δευτέρα, 19 Μαΐου, 2025
21.1 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Τι σημαίνει η υποβάθμιση του αμερικανικού αξιόχρεου – Η επιστροφή του «Sell America»

Πρέπει να διαβάσετε

Το βράδυ της Παρασκευής 16/5 ο οίκος Moody’s υποβάθμισε το αξιόχρεο της Αμερικής από την προηγουμένως τέλεια πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ και προκάλεσε ένα σημαντικό πλήγμα στην εικόνα της αμερικανικής οικονομίας.

Εξηγώντας το σκεπτικό του για την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των Ηνωμένων Πολιτειών για πρώτη φορά από το 1917, ο οίκος Moody’s επικαλέστηκε τα διογκωμένα επίπεδα του αμερικανικού χρέους και την αδιαλλαξία της Ουάσινγκτον όσον αφορά τις λύσεις για το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Υπενθυμίζεται ως ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ της Αμερικής ήταν 92% το δεύτερο τρίμηνο του 2011, όταν η S&P έγινε ο πρώτος, από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης που υποβάθμισαν το αμερικανικό αξιόχρεο.

Τώρα είναι 123%, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

«Οι εκτιμήσεις για τα έσοδα του προϋπολογισμού που καταρρέουν για το μεγάλο, όμορφο νομοσχέδιο στην Ουάσινγκτον φαίνεται να είναι το πρόβλημα», δήλωσε ο Chris Rupkey, επικεφαλής οικονομολόγος της FwdBonds.

«Όταν η S&P δοκίμασε για πρώτη φορά αυτή την υποβάθμιση των ΗΠΑ επίσης αργά μια Παρασκευή, στις 5 Αυγούστου 2011, ήταν ένα μεγάλο σοκ», σύμφωνα με το CNNi.

Αυτό το ενδεχόμενο «σοκ» είναι που ανησυχεί τους αναλυτές της αγοράς.

Η επιστροφή του «sell America»

Αν η Wall Street επιστρέψει στο «sell America», μπορεί να μην είναι όμορφο.

Στα τέλη του χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης, οι επενδυτές έβγαλαν χρήματα από τις αμερικανικές μετοχές, ακόμη και από παραδοσιακά ασφαλή καταφύγια όπως τα κρατικά ομόλογα, ρίχνοντάς τα σε χρυσό και ξένες μετοχές.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, οι οποίες διαπραγματεύονται προς την αντίθετη κατεύθυνση από τις τιμές, εκτινάχθηκαν. Και οι τιμές του χρυσού spot αυξήθηκαν πάνω από τα 3.000 δολάρια ανά ουγγιά τροίας για πρώτη φορά στην ιστορία τον Μάρτιο.

Οι έμποροι ανησυχούσαν όλο και περισσότερο ότι οι πολιτικές του Τραμπ θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά στην οικονομία.

Παρά την επιμονή του Τραμπ ότι οι μετοχές έπεφταν εξαιτίας των πληθωριστικών προβλημάτων που κληρονόμησε από τον πρώην πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, η αγορά είχε ανθήσει μετά τις εκλογές του Τραμπ τον Νοέμβριο με την ελπίδα ότι οι υποσχόμενες περικοπές φόρων και η απορρύθμιση θα τροφοδοτούσαν μια νέα οικονομική άνθηση.

Αλλά ο Τραμπ τους μήνες πριν αναλάβει τα καθήκοντά του άρχισε να απειλεί με μαζικούς δασμούς τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Αμερικής.

Ο Dow, ο οποίος βρισκόταν κοντά στο υψηλό ρεκόρ του όταν ο Τραμπ άρχισε να αναρτά μηνύματα στο Truth Social σχετικά με τους δασμούς στις 25 Νοεμβρίου, σημείωσε ένα ακόμη υψηλό ρεκόρ μια εβδομάδα αργότερα και στη συνέχεια κατέρρευσε. Ο S&P 500 έπεσε σχεδόν 20% μεταξύ του ιστορικού του υψηλού στα μέσα Φεβρουαρίου και της παύσης του Τραμπ στις 9 Απριλίου για τους δασμούς της «Ημέρας Απελευθέρωσης» της 2ας Απριλίου.

Τώρα, οι επενδυτές έχουν τουλάχιστον ένα ακόμη πράγμα για να ανησυχούν: Το ανεξέλεγκτο χρέος της Αμερικής.

Τα «γεράκια» του χρέους υποστηρίζουν ότι η υποβάθμιση της Moody’s θα πρέπει να χρησιμεύσει ως προειδοποίηση για το μη βιώσιμο φορτίο χρέους της Αμερικής.

«Για όσους αναζητούν έναν οδοδείκτη που θα μας πει πότε θα σταματήσουμε να προσθέτουμε στο εθνικό μας χρέος, δεν θα πρέπει να κοιτάξουν περισσότερο από την υποβάθμιση της Moody’s», δήλωσε ο Michael Peterson, διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος Peter Peterson, το οποίο υποστηρίζει τη δημοσιονομική σταθερότητα της Αμερικής.

«Είναι απαράδεκτο για μια σπουδαία χώρα όπως η Αμερική να βλάπτει την ίδια της την πιστοληπτική ικανότητα».

Η αντίδραση της Wall Street

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των αμερικανικών μετοχών υποχώρησαν απότομα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Dow υποχώρησαν κατά 350 μονάδες ή 0,8%. Τα ευρύτερα futures του S&P 500 σημείωσαν πτώση 1% και τα futures του Nasdaq σημείωσαν πτώση 1,4%.

Οι επενδυτές πούλησαν τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς, η οποία διαπραγματεύεται σε αντίθετη κατεύθυνση από την τιμή του, αυξήθηκε στο 4,5%.

Εν τω μεταξύ, ο χρυσός, ένα παραδοσιακό ασφαλές καταφύγιο, σημείωσε άνοδο 1,4% στα 3.232 δολάρια ανά ουγγιά.

Ο Μπέσεντ προσπαθεί να καθησυχάσει

Ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ προσπάθησε να καθησυχάσει τους συμμετέχοντες στην αγορά ότι η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας στηρίχθηκε σε ξεπερασμένες πληροφορίες, επαναλαμβάνοντας τη ρήση της πρώην υπουργού Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, η οποία είπε κάτι παρόμοιο όταν η Fitch Ratings υποβάθμισε την αξιολόγηση του χρέους της Αμερικής το 2023.

Ο Μπέσεντ δήλωσε την Κυριακή στο CNNi ότι «δεν πιστεύει πολύ στην υποβάθμιση της Moody’s».

Όταν ρωτήθηκε από τον Τζέικ Τάπερ του CNNi σχετικά με το αν η πρόταση του Τραμπ για τη μείωση των φόρων «με ένα, μεγάλο, όμορφο νομοσχέδιο» θα επιδεινώσει περαιτέρω την κρίση χρέους της Αμερικής μειώνοντας τα έσοδα, ο Μπέσεντ είπε ότι το νομοσχέδιο θα αναπτύξει την οικονομία της Αμερικής για να μειώσει την εκρηκτική αναλογία χρέους προς ακαθάριστο εγχώριο προϊόν.

Πηγήcnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα