Σάββατο, 26 Ιουλίου, 2025
29.4 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Τι σημαίνει η αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης από τη Γαλλία – Το «ρήγμα» με τις ΗΠΑ

Πρέπει να διαβάσετε

Διπλωματική πίεση στο Ισραήλ προσπαθεί να ασκήσει η Γαλλία, με την απόφαση να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης, την οποία θα ανακοινώσει και επίσημα κατά την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο, αλλάζοντας το σκηνικό, την ώρα που η Γάζα έχει πλέον ισοπεδωθεί από τα ισραηλινά πυρά και ο παλαιστίνιος πληθυσμός βρίσκεται αντιμέτωπος με λιμό.

Την απόφαση αυτή έκανε γνωστή την Πέμπτη (24/7) ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με ανακοίνωσή του, με σκοπό «για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη στη Μέση Ανατολή».

Όπως τόνισε μεταξύ άλλων στη σχετική ανάρτησή του ο πρόεδρος της Γαλλίας, «η επείγουσα ανάγκη σήμερα είναι να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα και να διασωθεί ο άμαχος πληθυσμός. Η ειρήνη είναι δυνατή. Πρέπει να εφαρμόσουμε αμέσως κατάπαυση του πυρός, να απελευθερώσουμε όλους τους ομήρους και να παράσχουμε μαζική ανθρωπιστική βοήθεια στον λαό της Γάζας».

Μιλώντας για το Κράτος της Παλαιστίνης, επεσήμανε πως «πρέπει να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητά του και να διασφαλίσουμε ότι, αποδεχόμενοι την αποστρατιωτικοποίησή του και αναγνωρίζοντας πλήρως το Ισραήλ, θα συμβάλει στην ασφάλεια όλων στη Μέση Ανατολή. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Οι Γάλλοι θέλουν ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Αντιδράσεις από ΗΠΑ και Ισραήλ

Την κίνηση αυτή αποδοκίμασαν τόσο το Ισραήλ, όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες με τον Ισραηλινό πρόεδρο Μπενιαμίν Νετανιάχου να ισχυρίζεται ότι «μια τέτοια κίνηση επιβραβεύει την τρομοκρατία και ενέχει τον κίνδυνο δημιουργίας ακόμη ενός εντολοδόχου του Ιράν, όπως ακριβώς έγινε η Γάζα».

«Αψήφιστη» χαρακτηρίζει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο την απόφαση της Γαλλίας να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης, από την πλευρά του, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί «πισωγύρισμα για την ειρήνη», την ώρα που ο πολιορκημένος θύλακας έχει ισοπεδωθεί από τα πυρά του Ισραήλ.

Παρόλο που η αναγνώριση από τη Γαλλία αναμενόταν εδώ και αρκετούς μήνες, δεν αναμενόταν να συμβεί έτσι, όπως σημειώνει το CNNi σε ανάλυσή του.

Όπως εξηγεί το αμερικανικό μέσο, αυτή η κίνηση έρχεται τη στιγμή που οι ηγέτες από τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία αναμένεται την Παρασκευή (25/7) να ζητήσουν επείγουσα δράση για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.

Η απόφαση του Μακρόν θεωρείται τολμηρή, καθώς μετά από μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών όπως η Ιρλανδία, η Νορβηγία και η Ισπανία, που έλαβαν αντίστοιχη πρωτοβουλία, ανοίγει τον δρόμο να ακολουθήσουν το παράδειγμά της οι μεγάλες διεθνείς δυνάμεις.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ χαιρέτισε την απόφαση της Γαλλίας να ενωθεί με τη δική του και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και να αναγνωρίσει κράτος της Παλαιστίνης, τονίζοντας πως το διάβημα αυτό θα βοηθήσει να «προστατευτεί» η λύση των δυο κρατών.

«Είμαι βέβαιος ότι δεν θα είμαστε οι μόνοι που θα αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη τον Σεπτέμβριο», δήλωσε στο CNNi ανώτερος αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας την Πέμπτη (25/7) μετά την ανακοίνωση του Μακρόν.

Τα βλέμματα πιθανότατα στρέφονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και ενδεχομένως τη Γερμανία. Η προοπτική των Ηνωμένων Πολιτειών, του στενότερου συμμάχου του Ισραήλ, ακόμη και χωρίς την προεδρία Τραμπ, φαίνεται αδύνατη.

Ωστόσο, σύμφωνα με το CNNi, η γαλλική απόφαση πιθανότατα δεν θα αλλάξει πολλά.

Ακόμα και αν η διεθνής αναγνώριση μπορούσε να επιφέρει συγκεκριμένες αλλαγές για την Γάζα, ο χρονικός ορίζοντας του Σεπτεμβρίου είναι πολύ μακριά και πολύ αργά για τους Παλαιστίνιους που λιμοκτονούν από τον αποκλεισμό που δέχονται από το Ισραήλ.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο επικεφαλής της UNRWA, της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, Φιλίπ Λαζαρινί, την Πέμπτη (25/7), οι άνθρωποι στη Γάζα έμοιαζαν με «ζωντανούς νεκρούς» καθώς ο λιμός μαστίζει τον πολιορκημένο θύλακα. Πάνω από 900.000 παιδιά λιμοκτονούν, και 70.000 από αυτά να εμφανίζουν ήδη σημάδια υποσιτισμού.

Η μεμονωμένη ανακοίνωση της Γαλλίας υποδηλώνει επίσης μια ένδειξη απελπισίας από την πλευρά του Μακρόν.

Είναι ένας άνθρωπος που του αρέσει ένας συνασπισμός στην παγκόσμια σκηνή – η αριθμητική ισχύς είναι συνήθως μια νικηφόρα στρατηγική.

Πριν από ένα μήνα, φαινόταν ότι το σκηνικό ήταν έτοιμο για την αναγνώριση της Παλαιστίνης από τη Γαλλία – μια σύνοδος κορυφής που θα συνδιοργανωνόταν με τη Σαουδική Αραβία είχε προγραμματιστεί στο Ριάντ από τις 17 έως τις 20 Ιουνίου. Αλλά όταν ξέσπασε ανοιχτή σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν στις 13 Ιουνίου, το σχέδιο αυτό ναυάγησε.

Η προσδοκία μεταξύ των ειδικών ήταν ότι η Γαλλία και η Σαουδική Αραβία θα κινητοποιούσαν άλλους συμμάχους σε μια κοινή αναγνώριση – ένα ισχυρό μήνυμα προς την Ιερουσαλήμ και την Ουάσινγκτον σχετικά με τη σημασία της λύσης των δύο κρατών και της ειρήνης.

Ο Μακρόν μπορεί να έχει κερδίσει τον Σεπτέμβριο, αν οι σύμμαχοι συμφωνήσουν στην αναγνώριση της Γαλλίας, αλλά αυτό δεν θα γίνει χωρίς να διακινδυνεύσει το διπλωματικό κεφάλαιο της Γαλλίας και να πείσει πιο απρόθυμους εταίρους.

Διπλωματικές πιέσεις σε άλλες χώρες

«Η ιδέα είναι να ασκηθεί πίεση σε άλλες χώρες» δήλωσε ο ανώτερος Γάλλος αξιωματούχος στο CNNi.

Τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν εμφανιστεί απρόθυμα να ενεργήσουν επίσημα για μια λύση δύο κρατών και να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος. Η στρατηγική συμμαχία με το Ισραήλ, η αποστροφή για την ισλαμιστική δια κυβέρνηση στη Γάζα και τις αδυναμίες της Παλαιστινιακής Αρχής της Δυτικής Όχθης, και ένα φαινομενικά αποδεκτό status quo δεκαετιών, οδήγησαν σε συγκρατημένη οργή για τους ισραηλινούς οικισμούς και τις επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων, με μικρή μεταβολή στη διεθνή δράση.

Εντός της Γαλλίας που από καιρό έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για να πιέσει το Ισραήλ, η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους δεν είναι μια αμφιλεγόμενη κίνηση.

Ήδη από το 2014, το γαλλικό κοινοβούλιο κάλεσε την κυβέρνηση να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη, μια έκκληση που η κυβέρνηση υποστήριξε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σε μια ανεπιτυχή ψηφοφορία για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους έως το 2017.

Η Γαλλία υποστηρίζει εδώ και καιρό μια λύση δύο κρατών με βάση τα σύνορα του 1967, αν και πηγές ανέφεραν ότι η γαλλική αναγνώριση δεν θα καθορίσει τα σύνορα.

Η γαλλική κυβέρνηση με αυτή την κίνηση ελπίζει σε ένα φαινόμενο ντόμινο αναγνώρισης σε ολόκληρη τη Δύση.

Πηγήcnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα