Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
15 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Τι να το κάνει το διδακτορικό η γενιά των Voucher;

Πρέπει να διαβάσετε

Σπύρος Αλεξάκης
Σπύρος Αλεξάκης
Αρθρογράφος
Ο Σπύρος Αλεξάκης είναι αρθρογράφος

Δε θα προσλάμβανε εργαζόμενους με διδακτορικό ο κ.Αλέξης Πατέλης,σύμβουλος του κ.Μητσοτάκη,πρωθυπουργού της Ελλάδας,”γιατί είναι τεμπέληδες”.
Δήλωση που τις προηγούμενες ημέρες έπαιξε πολύ στα Media,social και συμβατικά.
Μέχρι που έφτασε ο ίδιος ο κ.Πατέλης να ζητήσει συγγνώμη και να ανασκευάσει.

Πόσο προκλητική όμως είναι η δήλωση αυτή στην πραγματικότητα και χωρίς να πάρουμε υπόψη μας το ποιος είναι αυτός που την έκανε.
Προφανώς το “τεμπέλης” το σβήνουμε.Κρατάμε όμως το “ρεζουμέ” της δήλωσης.
Ότι ένας νέος με σπουδές επιπέδου διδακτορικού δε σημαίνει ότι μπορεί να βρει εύκολα δουλειά στη σημερινή Ελλάδα.

Οι εργασίες όπως έχουμε γράψει σε παλιότερο άρθρο μας εδώ στο site,μπορούν να χωριστούν σε τέσσερις κατηγορίες:
Τις εργασίες με πρεστίζ και καλές απολαβές,τις εργασίες με πρεστίζ αλλά χωρίς υψηλές απολαβές,τις εργασίες χωρίς πρεστίζ αλλά με υψηλές απολαβές και τις εργασίες που δε δίνουν ούτε πρεστίζ,ούτε υψηλές απολαβές.

Ανάλογα τώρα με το είδος της οικονομίας της κάθε περιοχής,μεταβάλλονται και τα ποσοστά των διαφόρων αυτών τύπων εργασίας.
Σε ανεπτυγμένες χώρες ή περιοχές,με ισχυρή αγορά,οι “καλές” θέσεις εργασίας είναι περισσότερες από ότι στις περιοχές του χάρτη όπου η οικονομία βρίσκεται σε “basic” επίπεδα.
Αναλόγως κινείται και η εκπαίδευση φυσικά.
Όσο πιο πλούσια είναι μια κοινωνία,τόσο περισσότεροι είναι και οι μορφωμένοι πολίτες της.
Αφενός γιατί η εκπαίδευση κοστίζει,αφετέρου γιατί χρειάζονται περισσότεροι εξειδικευμένοι και μορφωμένοι εργαζόμενοι απ’ότι προφανώς σε κοινωνίες με χαμηλότερου επιπέδου οικονομία.


[Video που περιγράφει την… προ-ΕΟΚ εποχή]

Τι να το κάνεις το διδακτορικό στη σημερινή Ελλάδα;

Δε λέμε ότι η χώρα μας βρίσκεται στο “basic” επίπεδο οικονομικά και κοινωνικά,
προφανώς και όχι,το σίγουρο είναι όμως ότι δεν βρίσκεται και σε ένα τέτοιο επίπεδο που της χρειάζεται τόσο υπερ-εξειδικευμένο εργατικό προσωπικό.
Τουλάχιστον για τις περισσότερες θέσεις εργασίας που προσφέρονται στη χώρα μας αυτή την στιγμή,από την Κρίση και μετά,όπου στην ουσία και επέστρεψε στα προ-ΕΟΚ επίπεδα.

Η χώρα μας μετά την είσοδο της στην τότε ΕΟΚ,αναβαθμίστηκε ποιοτικά.Αυτή η αναβάθμιση στην πραγματικότητα ακυρώθηκε μετά την Κρίση.
Η ελληνική κοινωνία υποβιβάστηκε για να το πούμε με αθλητικούς όρους.Έπεσε κατηγορία.
Απο-αστικοποιήθηκε,όχι όμως με την έννοια ότι ο κόσμος έφυγε από τις πόλεις και πήγε στα χωριά,τουλάχιστον όχι στο ποσοστό που θα περίμενε κανείς.Απλά συρρικνώθηκε η αστική της τάξη.
Όλο αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μειωθούν οι θέσεις εργασίας,οι αμοιβές και οι καλές δουλειές,ειδικά εκείνες με εξειδικευμένες σπουδές,να εξανεμιστούν.
Δεν είναι τυχαίο ότι μαζικά οι υπερ-εξειδικευμένοι νέοι μας πήραν τον δρόμο της ξενιτιάς για κοινωνίες που τους έχουν ανάγκη.

Γιατί στην πτωχευμένη μας χώρα δυστυχώς πια περισσεύουν.
Έτσι κι αλλιώς με συμβασιούχους του 8μηνου θα πορευτεί από δω και πέρα ο Δημόσιος Τομέας,ενώ οι μεγάλες πολυεθνικές που πια ελέγχουν τον ιδιωτικό τομέα,πόσα υψηλόβαθμα στελέχη να έχουν ανάγκη;Και πόσα από αυτά θα είναι από την Ελλάδα;

Στην τελική πόσες σπουδές αξίζει να κάνεις για να αμείβεσαι με …τριψήφιο νούμερο ευρώ;

 

Άλλα Πρόσφατα