Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
18.3 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Tι λέει το Βερολίνο για το τουρκικό γεωτρύπανο

Πρέπει να διαβάσετε

«Η γερμανική κυβέρνηση έχει ενημερωθεί για τον απόπλου του τουρκικού γεωτρύπανου Αμπντουλ Xαμίντ Χαν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Αυτό ανέφερε σήμερα το μεσημέρι ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Χεμπεστράιτ, απαντώντας σε ερώτηση της Deutsche Welle αναφορικά με την στάση της γερμανικής κυβέρνησης απέναντι στο θέμα, λαμβάνοντας υπόψιν τους φόβους Ελλάδας και Κύπρου, καθώς επίσης δημοσιεύματα και αναλύσεις ειδικών στη Γερμανία σχετικά με το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή, όπως και το καλοκαίρι του 2022.

Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε σε σχετικές δηλώσεις του Τούρκου υπ. Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ. «Τόσο η τουρκική κυβέρνηση όσο και ο υπ. Ενέργειας της Τουρκίας εξήγησαν ότι το πεδίο της ερευνητικής αποστολής (για εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου) υπάγεται στα όρια της τουρκικής θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Δεν υπάρχουν προς το παρόν ενδείξεις ότι το τουρκικό πλοίο κινείται εκτός των τουρκικών χωρικών υδάτων» ανέφερε ο Στέφεν Χεμπεστράιτ τονίζοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν βλέπει για την ώρα «λόγο ανησυχίας».

Όσο για τα «θέματα, για τα οποία υπάρχει διαμάχη (μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας), ει δυνατόν θα πρέπει να συζητηθούν μεταξύ αυτών των δύο χωρών», πρόσθεσε.

Νέα γερμανική πολιτική έναντι του Ερντογάν;

Σε δεύτερη ερώτηση της DW προς τη γερμανική κυβέρνηση, κατά πόσο ισχύουν οι εκτιμήσεις αναλυτών τελευταία ως προς μια αλλαγή στάσης στη γερμανική πολιτική και διπλωματία έναντι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε: «Δεν βλέπω κάποια αλλαγή», παραπέποντας σε «εποικοδομητικές» επαφές μεταξύ των δύο χωρών.

Γεγονός είναι πάντως ότι μετά το ταξίδι της Γερμανίδας υπ. Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ σε Αθήνα, Κωνσταντινούπουλη και Άγκυρα και τη ρητή τοποθέτησή της υπέρ της Ελλάδας και συγκεκριμένα της «αδιαμφισβήτητης ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου», ο γερμανικός Τύπος έκανε λόγο για ενδεχόμενη αλλαγή ή έστω σκλήρυνση της στάσης της Γερμανίας έναντι της Τουρκίας.

Εκτενείς ήταν μάλιστα τότε οι αναλύσεις για το χωρίς περιστροφές «στιλ εξωτερικής πολιτικής της Αναλένα Μπέρμποκ», με τη SZ να την χαρακτηρίζει για παράδειγμα «μη διπλωματική διπλωμάτη», ενώ η Welt είχε κάνει λόγο για «αυτονόητη δήλωση» με τίποτα το «σκανδαλώδες», σημειώνοντας ότι «η λογική είναι με το μέρος της Μπέρμποκ».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα