Απειλούνται από την ανθρώπινη δραστηριότητα και την αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων, με αποτέλεσμα να είναι ευάλωτοι σε ασθένειες που θέτουν σε κίνδυνο τους ίδιους και το εύθραυστο θαλάσσιο οικοσύστημα.
Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι της Καραϊβικής Ολλανδίας ανησυχούν τους επιστήμονες, καθώς μοβ κηλίδες εμφανίζονται στα αλκυονάρια, όπως οι «θαλάσσιες βεντάλιες», με πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία τους.
Όπως αναφέρει η Συμμαχία για τη Φύση της Καραϊβικής Ολλανδίας (DCNA) με τα στίγματα αυτά εκδηλώνεται το Σύνδρομο Πολυεστιακών Μοβ Σημείων (MFPS), το οποίο προκαλείται από παράσιτα που βλάπτουν οργανισμούς όπως το είδος Gorgonia ventalina, με τις βλάβες να παρουσιάζονται με μοβ απόχρωση.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τους περιβαλλοντολόγους της οργάνωσης μικροσκοπικά κωπήποδα, μία ομάδα μικρών καρκινοειδών, σκάβουν το σώμα του κοραλλιού δημιουργώντας φωλιές όπου ζουν και αναπτύσσονται επιδρώντας αρνητικά στον ιστό του οργανισμού.
Μέχρι πρότινος τα ακριβή αίτια του συνδρόμου δεν ήταν γνωστά, επομένως ήταν δύσκολη η προστασία και η διατήρηση των σημαντικών θαλάσσιων οικοτόπων. Ωστόσο διεθνής μελέτη οδήγησε τους ειδικούς στη ρίζα του προβλήματος: Τα κωπήποδα.
Οι ερευνητές συγκέντρωσαν δείγματα το διάστημα 2015-2019 από διαφορετικά σημεία στην Καραϊβική και εντόπισαν τα παράσιτα των κωπηπόδων στα οποία απέδωσαν την ασθένεια.
Συγκεκριμένα, οι μικροοργανισμοί ανήκουν στο γένος Sphaerippe, υπάρχουν διάφορα είδη που εντοπίζονται σε διαφορετικές περιοχές της Καραϊβικής και είναι δυσδιάκριτα, απαιτώντας μοριακά εργαλεία για την αναγνώρισή τους.
Γιατί η ανακάλυψή τους έχει σημασία; Γιατί με αυτόν τον τρόπο οι επιστήμονες μπορούν να εξηγήσουν την εξάπλωση της νόσου και να επιχειρήσουν τον μετριασμό της.
Επιπλέον, οι «θαλάσσιες βεντάλιες», τονίζουν οι θαλάσσιοι βιολόγοι της DCNA είναι ζωτικής σημασίας για τη βιοποικιλότητα των κοραλλιογενών υφάλων και η υποβάθμισή τους θα μπορούσε να έχει αλυσιδωτές συνέπειες για ολόκληρο το θαλάσσιο οικοσύστημα.
Η προστασία τους από ασθένειες όπως το MFPS είναι σημαντική, όχι μόνο για την υγεία των κοραλλιογενών υφάλων στην Καραϊβική Ολλανδία, αλλά και για τη διατήρηση της θαλάσσιας ζωής τη στιγμή που η κλιματική αλλαγή δείχνει τα δόντια της.