Στις 29 Ιουνίου ανοίγουν οι παιδικές κατασκηνώσεις στη χώρα, με αρκετούς γονείς να έχουν ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για να φιλοξενηθούν τα παιδιά τους.
Ωστόσο οι υπεύθυνοι των κατασκηνώσεων εμφανίζονται προβληματισμένοι, αφού ακόμη δεν έχει εκδοθεί το υγειονομικό πρωτόκολλο για τη λειτουργία τους.
Μιλώντας στο Creta24, μία εκ των ιδιοκτητών των Κατασκηνώσεων Ζωγραφάκη Village Park, η κα Λίτσα Ζωγραφάκη ανέφερε πως το υπουργείο ακόμα δεν έχει δώσει διευκρινίσεις για το πλαίσιο λειτουργίας αλλά και τα παιδιά που θα μπορούν να φιλοξενηθούν ανάλογα πάντα με την χωρητικότητα της κάθε κατασκήνωσης.
Σύμφωνα με την ίδια, η Πανελλήνια Ένωση Λειτουργών Παιδικών Κατασκηνώσεων έχει επικοινωνήσει αρκετές φορές με το Υπουργείο Εργασίας ζητώντας άμεσα την έκδοση ενός υγειονομικού πρωτοκόλλου το οποίο «να μπορεί να διαφυλάξει τον κατασκηνωτικό θεσμό».
«Σίγουρα πρέπει να μπουν οι υγειονομικές ασφαλιστικές δικλείδες που θα προστατεύουν παιδιά και προσωπικό, ωστόσο δεν πρέπει να επέμβουμε στο νόημα της κατασκήνωσης. Τα παιδιά έρχονται στις κατασκηνώσεις για να περάσουν καλά, δεν πρέπει να τους απαγορεύσουμε την ανθρώπινη επαφή με τους φίλους τους», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Ζωγραφάκη και συμπλήρωσε: «Τί κατασκήνωση θα είναι αυτή που θα απαγορεύει τις αγκαλιές, τις αθλοπαιδιές, τις συναθροίσεις ,τις βραδιές στα αμφιθέατρα. Πως γίνεται να μην μας επιτρέπεται να πάρουμε αγκαλιά ένα παιδί που κλαίει;»
Η κα Ζωγραφάκη ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι κάτω από ένα ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο υγειονομικό πλαίσιο οι κατασκηνώσεις μπορούν να λειτουργήσουν με απόλυτη ασφάλεια. Όπως τόνισε «οι κατασκηνώσεις είναι ένας κλειστός κι ελεγχόμενος -και από υγειονομικής πλευράς-χώρος. Ένας χώρος όπου τα παιδιά, τα οποία προφανώς είναι υγιή όταν οι γονείς τα φέρνουν στην κατασκήνωση, έρχονται σε επαφή με τα ίδια άτομα καθημερινά και φυσικά όχι με άτομα εκτός κατασκήνωσης».
Εξάλλου και η Πανελλήνια Ένωση Λειτουργών κατασκηνώσεων με επιστολή της στην Υφυπουργό Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου έχει ζητήσει ένα ρεαλιστικό υγειονομικό πρωτόκολλο για τις κατασκηνώσεις που να επιτρέπει την συνέχιση της λειτουργίας τους, ενώ μόλις σήμερα υπήρξε ενημέρωση από το υπουργείο πως οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν μέχρι την ερχόμενη Τρίτη.
Στην επιστολή της μάλιστα η ΠΕΛΚ δηλώνει διατεθειμένη να εφαρμόσει στις κατασκηνώσεις αυστηρά πρωτόκολλα στη λογική «κλειστών δομών», με περιορισμούς στις διαδικασίες προμηθειών και εφοδιασμού σε εβδομαδιαία βάση, με κατάργηση των επισκεπτηρίων και των ανοιχτών εκδηλώσεων, με οργάνωση της καθημερινής ζωής της κατασκήνωσης σε κλειστές ομάδες, με ιατρικό έλεγχο (μοριακά τεστ PCR) που θα προηγείται και θα επαναλαμβάνεται κατά την έναρξη της περιόδου κλπ.
Ωστόσο οι υπεύθυνοι των κατασκηνώσεων τονίζουν πως είναι αδύνατο να λειτουργήσουν με εξοντωτικούς περιορισμούς στην πληρότητα των δομών καθώς αυτό θα τους οδηγήσει σε οικονομική καταστροφή και πλήρες αδιέξοδο, καθώς πολλές κατασκηνώσεις θα είναι αδύνατο να ανοίξουν.
Μάλιστα η κα Ζωγραφάκη τόνισε πως ήδη οι περισσότερες κατασκηνώσεις έχουν ξεκινήσει τις προετοιμασίες για να υποδεχτούν τα παιδιά, ωστόσο «είναι πολύ σημαντικό να διευκρινιστεί το πόσα παιδιά θα φιλοξενήσει η κάθε κατασκήνωση καθώς ήδη τρέχουν διαγωνισμοί από ταμεία από τα οποία φιλοξενούμε παιδιά, και μας ζητούνται εγγυητικές. Δεν μπορούμε να πάρουμε μέρος στο διαγωνισμό αν δεν γνωρίζουμε πόσα παιδιά θα φιλοξενήσουμε».
«Πρέπει πρώτα να μας πουν υπό ποιες προϋποθέσεις θα λειτουργήσουμε, έπειτα να πάρουμε απόφαση για το αν μπορούμε κάτω από αυτό το πλαίσιο να ανοίξουμε και στη συνέχεια να λάβουμε μέρος στους διαγωνισμούς», κατέληξε η κα Ζωγραφάκη.