Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Πρώτη Θέση, η Γ.Γ. του Δήμου Ηρακλείου Ευγενία Στυλιανού, ανέφερε πως τα αποτελέσματα εστάλησαν και τις επόμενες ημέρες θα τα παραλάβει, ο καθηγητής Παναγιώτης Νεκτάριος προκειμένου να συζητηθούν στην επόμενη συνεδρίαση της Διεπιστημονικής Επιτροπής.
«Στο Ηράκλειο, έχουμε κληθεί να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση που υπάρχει τα τελευταία 80 χρόνια» τόνισε από την πλευρά του, ο καθηγητής Γεωπονίας και κοσμήτορας στο ΕΛΜΕΠΑ Παναγιώτης Νεκτάριος, αναφορικά με τα επικίνδυνα δέντρα που υπάρχουν στην πόλη.
Όπως τόνισε ο κ. Νεκτάριος, πρέπει να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που υπάρχουν εδώ και δεκαετίες στο Ηράκλειο. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να υπάρχει η κατάλληλη εμπειρία και γνώση, για να μπορεί να αναγνωριστεί είτε μακροσκοπικά οπτικά, η ασφάλεια των δέντρων είτε να χρησιμοποιηθούν σύγχρονες τεχνικές, όπως η ενόργανη ανάλυση.
«Επειδή μιλάμε με τον κανόνα των πιθανοτήτων, και το Ηράκλειο έχει πάνω από 12 – 13 χιλ. δέντρα εκ των οποίων αρκετά θεωρούνται επίφοβα, θεωρώ ότι έχουμε μια επαρκή εικόνα γιατί και η Υπηρεσία Πρασίνου, σε καθημερινή βάση αξιολογεί τα δέντρα και την ασφάλεια τους. Όμως τα δέντρα είναι παράξενοι οργανισμοί, οι οποίοι για δισεκατομμύρια χρόνια έχουν εξελιχθεί. Έχουν την ικανότητα να αποκρύπτουν τα μειονεκτήματα τους και χρειάζεται εμπειρία στην αναγνώριση τους αλλά και επικούρηση από εξειδικευμένο εξοπλισμό. Έχουμε βρεθεί σε μια συνεννόηση για να αποκτήσουμε εξοπλισμό» τόνισε ο κ. Νεκτάριος.
Τόνισε δε, πως τον συγκεκριμένο εξοπλισμό, ο ίδιος τον είχε ζητήσει από το ΕΛΜΕΠΑ, 8 μήνες πριν συμβεί το τραγικό περιστατικό στην Λ. Δημοκρατίας, όπου ο 51χρονος Παναγιώτης Μητρέλος, έχασε τη ζωή του από την πτώση ενός δέντρου. «Όμως υπάρχουν κάποιες διαδικασίες προϋπολογισμού και ο εξοπλισμός δεν μας έχει έρθει».
Ο κ. Νεκτάριος, εξήγησε πως επειδή τα δέντρα είναι πάρα πολλά, πραγματοποιείται μια διαδοχική διαδικασία κατά την οποία, πρέπει να κατηγοριοποιηθούν ανάλογα με την επικινδυνότητα τους. «Υπάρχουν διάφορα στάνταρντ και προδιαγραφές που μπορούμε να ακολουθήσουμε. Εμείς έχουμε επιλέξει της Διεθνούς Εταιρίας Δενδροκόμων και τα ακολουθούμε για την μορφολογική εξέταση των δέντρων. Έχουμε ένα πρώτο ξεσκαρτάρισμα, η διαδικασία είναι γρήγορη όμως είναι επισφαλής. Άρα από αυτά που έχουμε εμείς βαθμολογήσει ως δυνητικά επικίνδυνα, περνάμε στο επόμενο βήμα που είναι η ενόργανη ανάλυση».
Κλείνοντας την τοποθέτηση του, ο κ. Νεκτάριος, ξεκαθάρισε πως υπάρχουν συγκεκριμένες κατευθυντήριες οδηγίες, που καθορίζουν αν είναι ή όχι ένα δέντρο επισφαλές και αυτό εξαρτάται από πολλαπλούς παράγοντες.