Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
15.9 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Τι είναι η κεταμίνη που βρέθηκε στον οργανισμό της Τζωρτζίνας – Οι κίνδυνοι

Πρέπει να διαβάσετε

Η ουσία κεταμίνη βρέθηκε στην 9χρονη Τζωρτζίνα και φαίνεται ότι είναι το εύρημα «κλειδί» που οδήγησε τις αρχές, στην σύλληψη της μητέρας με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, η καθηγήτρια Φαρμακολογίας στο Τμήμα Ιατρικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και Διευθύντρια του Ινστιτούτου Επιστημών Ζωής του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου του ΕΛΜΕΠΑ Κατερίνα Αλεξίου – Χατζάκη, σημείωσε πως η κεταμίνη χρησιμοποιείται σε χειρουργεία ζώων, σε κλινική πράξη και σε ανθρώπους για αυτό που ονομάζουμε διαχωριστική αναισθησία. «Επίσης τα τελευταία χρόνια, δοκιμάζεται ως αντικαταθλιπτικό και υπάρχουν μελέτες που και τώρα εξελίσσονται που εξετάζουν την αποτελεσματικότητα της, σαν τρίτη γραμμής αντικαταθλιπτικό φάρμακο σε ασθενείς, με κατάθλιψη, που δεν ανταποκρίνονται καλά στις υπάρχουσες θεραπείες. Αυτό που δεν έχει ειπωθεί αρκετά είναι ότι η κεταμίνη αποτελεί μια ουσία κατάχρησης, αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν οδοί όχι επίσημοι και νόμιμοι για να βρει κανείς αυτή την ουσία στην αγορά».

Πρόσθεσε δε, πως η κεταμίνη χορηγείται για αυτές τις μελέτες μέσα στο νοσοκομείο, ενδοφλέβια κάτω από τη στενή παρακολούθηση των ιατρών είτε των ψυχιάτρων είτε των αναισθησιολόγων, όμως κυκλοφορεί σαν σκόνη και σαν υγρό. «Σαν ουσία κατάχρησης, αρκετά διαδεδομένη σαν παραισθησιογόνο και εικάζω ότι μέσω παράνομων οδών, κάποιος μπορεί να την προμηθευτεί εύκολα».

Όπως ανέφερε η κα. Αλεξίου-Χατζάκη, η κεταμίνη προκαλεί διάφορες δράσεις στο αναπνευστικό σύστημα στην καρδιακή λειτουργία, στην αρτηριακή πίεση και κυρίως ψυχομιμητικές δράσεις, παραισθήσεις, ζάλη, ναυτία και συμπτώματα. «Το παιδί είχε μια υποκείμενη παθολογία οπότε και αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη, βέβαια η θανατηφόρα δόση φαίνεται ότι ήταν κάτι πολύ πρόσφατο».

Σύμφωνα με την ίδια, η δόση που έλαβε η μικρή Τζωρτζίνα πρέπει να ήταν πολύ μεγάλη, καθώς υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι σε παιδιά που καταλάθος έχουν πάρει κεταμίνη σε δεκαπλάσιες δοσολογίες από αυτές που χρησιμοποιούνται κλινικά, δεν πέθαναν. Αντιθέτως είχαν κάποια συμπτώματα αλλά δεν πέθαναν, «μιλάμε για μια δόση που πρέπει να ήταν πολύ μεγάλη».

Η κα. Αλεξίου-Χατζάκη επεσήμανε πως η κεταμίνη μπορεί να ληφθεί από ούρα, αίμα ή τρίχες, καθώς υπάρχουν τοξικολογικές εξετάσεις που γίνονται και στην τρίχα. «Στα ούρα μπορεί να ανιχνευθεί αρκετές ημέρες και μετά την χορήγηση μέχρι και 15 ημέρες, στο αίμα είναι πολύ πιο βραχύ το διάστημα που είναι δυνατή η ανίχνευση ενώ στην τρίχα ακόμη και μήνες μετά, μπορεί να βρεθούν ίχνη της ουσίας. Υπάρχουν αποθηκευμένα δείγματα από τα άλλα παιδιά από όσο άκουσα, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ανιχνευθεί αυτή η ουσία και να δώσουν νέα στοιχεία».

Κλείνοντας, όπως ανέφερε η κα. Αλεξίου-Χατζάκη, αυτό που έχει τελική σημασία είναι η συγκέντρωση που θα έχει στο αίμα η ουσία όταν ληφθεί. «Από το στόμα φτάνει μικρότερη ποσότητα από αυτή που δίνουμε στο αίμα, ακόμη και από το στόμα όμως μπορούν να δοθούν τεράστιες ποσότητες που μέρος τους να είναι αρκετό, για να οδηγήσει στο θάνατο ένα μικρό παιδί».

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα