Η Άγρια Ζωή στον πλανήτη επηρεάζεται δραματικά από την ανθρώπινη δραστηριότητα και η 3η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής για να μας υπενθυμίζει πως είναι καθήκον μας να προστατεύουμε την πανίδα και τη χλωρίδα, τη βιοποικιλότητα της Γης.
Με τον όρο «άγρια ζωή» εννοούμε όσα είδη φυτών και ζώων δεν έχουν εξημερωθεί και ενσωματωθεί στο ανθρώπινο περιβάλλον.
Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι έχουν καταγραφεί περίπου 30.000 είδη ζώων, μεταξύ των οποίων συναντάμε το 64% του αριθμού των προστατευόμενων πτηνών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το 43% των θηλαστικών και το 41% των ερπετών.
Μεγάλο μέρος των πληθυσμών αυτών είναι ενδημικό της Ελλάδας και πιο συγκεκριμένα, έχουν καταγραφεί 3.956 ενδημικά είδη της ξηράς και των εσωτερικών υδάτων, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 17,1% του ευρωπαϊκού πλούτου. Υπάρχουν επίσης ορισμένες ομάδες ζώων, όπως τα χερσαία ισόποδα και τα ορθόπτερα, με ενδημισμό υψηλότερο του 30% (64% και 32% αντίστοιχα).
Λόγω της γεωγραφικής της θέσης, η Ελλάδα διαθέτει πλούσια τοπογραφία και γεωιστορία, που συμβάλλει στην ύπαρξει πάρα πολλών φυτικών οργανισμών, παρά το μικρό της μέγεθος. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 6.720 είδη και υποείδη αγγειοφύτων απαντώνται στη χώρα μας. Με ένα ποσοστό ενδημισμού περίπου 22% σε είδη και υποείδη, η Ελλάδα διαθέτει πολλά αποκλειστικά δικά της φυτά, που αναμένουν τη σειρά τους για επιστημονική αξιολόγηση και πιθανή εφαρμοσμένη αξιοποίηση.