Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025
11.6 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Θυρεοειδής: Ανησυχία για χορηγούμενη αγωγή που μπορεί να αποδυναμώσει τα οστά

Πρέπει να διαβάσετε

Μια νεότερη μελέτη υποδεικνύει ότι μια φαρμακευτική αγωγή για τον θυρεοειδή θα μπορούσε να σχετίζεται με ένα κοινό πρόβλημα της τρίτης ηλικίας και σχετίζεται με την υγεία των οστών. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, μια συνθετική ορμόνη που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του υποθυρεοειδισμού με την ονομασία λεβοθυροξίνη (Levothyroxine), θα μπορούσε να επηρεάσει την οστική απώλεια.

Για τη μελέτη, η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τη Δρα. Elena Ghotbi, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins θέλησε να διερευνήσει αν η λήψη της ορμόνης και τα επίπεδα των ορμονών του θυρεοειδούς στο υψηλότερο σημείο του φυσιολογικού εύρους θα μπορούσαν να προκαλούν περισσότερη οστική απώλεια με τον καιρό σε ηλικιωμένους με φυσιολογική λειτουργία θυρεοειδούς. Όπως επισημαίνει η ίδια, «τα δεδομένα δείχνουν ότι ένα σημαντικό ποσοστό των συνταγών θυρεοειδικών ορμονών μπορεί να χορηγείται σε ηλικιωμένους ενήλικες χωρίς υποθυρεοειδισμό».

Τα δεδομένα προήλθαν από μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Βαλτιμόρη, η οποία αφορούσε ηλικιωμένους ενήλικες με φυσιολογικά επίπεδα ορμονών θυρεοειδούς. Στη μελέτη συμμετείχαν 49 γυναίκες και 32 άνδρες που λάμβαναν λεβοθυροξίνη, καθώς και 364 άτομα που δεν έπαιρναν το φάρμακο. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για διάστημα 6,3 ετών κατά μέσο όρο, με το μισό δείγμα να παρακολουθείται για περισσότερο και το υπόλοιπο για λιγότερο χρονικό διάστημα.

Αφού συνεκτιμήθηκαν παράγοντες όπως το ύψος, το βάρος, η φυλή, το ιστορικό αλκοόλ και καπνίσματος και η χρήση άλλων φαρμάκων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έπαιρναν λεβοθυροξίνη είχαν μεγαλύτερη απώλεια ολικής οστικής μάζας και οστικής πυκνότητας.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι ακόμη και όταν ακολουθούνται οι τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές, η χρήση λεβοθυροξίνης φαίνεται να συνδέεται με μεγαλύτερη οστική απώλεια σε ηλικιωμένους ενήλικες», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ. Shadpour Demehri, καθηγητής ακτινολογίας στο Johns Hopkins. Η συν-αρμόδια συγγραφέας της μελέτης Δρ. Jennifer Mammen, επίκουρη καθηγήτρια ενδοκρινολογίας στο Johns Hopkins, προέτρεψε τους ενήλικες που λαμβάνουν λεβοθυροξίνη να συζητούν τη θεραπεία τους με τον γιατρό τους και να κάνουν τακτικές εξετάσεις θυρεοειδικής λειτουργίας.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν σε συνάντηση της Ακτινολογικής Εταιρείας της Αμερικής στο Σικάγο.

Πηγήygeiamou.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα