Το ηχητικό της συνομιλίας του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή και του πρώην υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, προκαλεί αντιπαράθεση σήμερα και στη συνεδρίαση της oλομέλειας κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για τις μικροχρηματοδοτήσεις.
Λίγες ώρες μετά τις νέες αποκαλύψεις, ότι ο Σ. Μιωνής έχει ακόμη 9 ηχητικά ντοκουμέντα στη διάθεσή του αλλά και την προκαταρκτική εξέταση που διατάχθηκε για το ηχητικό από τη συνομιλία του Νίκου Παππά με τον επιχειρηματία που διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών από την Προανακριτική της Βουλής, οι τόνοι στην ολομέλεια ανέβηκαν.
Αρχικά, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, επιτέθηκε διμέτωπα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «ο ένας καταγγέλλει τον άλλον, αλλά κανένας δεν έχει μπει στην φυλακή. ΝΔ και ΚΙΝΑΛ τα έχουν βάλει με τον ΣΥΡΙΖΑ και έρχεστε τώρα εσείς και παρουσιάζετε τον Μιωνή ως είδωλο καθάρσεως! Έρχεται ο κ. Παππάς και μιλά για αγορές, για μαγαζιά κλπ. Όλα αυτά όμως παρουσιάζουν μια εικόνα σήψης. Είναι δυνατόν να χρησιμοποιεί κάποιος τον πολιτικό θάνατο κάποιου άλλου για να ανέλθει; Τι είναι αυτά; Αυτά τα έκανε ο Εσκομπάρ με τους πολιτικούς αντιπάλους του και τώρα κάνετε κι εσείς τα ίδια. Η ΝΔ μιλά για τον Μιωνή και τον Παππά και ο ΣΥΡΙΖΑ για τον Σαμαρά και τον Παπασταύρου. Μα αυτό δεν είναι πολιτική… Και το σπουδαιότερο είναι πως όταν γίνουν εκλογές έχουμε παραγραφή των αδικημάτων…».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός ανέφερε πως από την συνομιλία αυτή προκύπτουν πολύ σοβαρά πράγματα για την προσπάθεια «να ελέγξει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τους θεσμούς, να αλώσει τα κρίσιμα θεσμικά αντίβαρα, να χειραγωγήσει τη Δικαιοσύνη» . Μίλησε για «θεσμικό κατήφορο της προηγούμενης περιόδου. Έναν κατήφορο που περιείχε ‘μαγαζιά’ και ‘παραμάγαζα’, ‘κέρδη’, πιέσεις για καταθέσεις, ώστε να ασκηθούν διώξεις σε συζύγους πολιτικών αντιπάλων» και πρόσθεσε: «Αυτά είναι φαινόμενα σήψης και παρακμής. Βέβαια αυτό είναι το στίγμα και η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν σας αρκούσε η διακυβέρνηση του τόπου, θέλατε να καταλάβετε και τους ‘αρμούς της εξουσίας’. Το DNA του κόμματός σας συνοψίζεται στο περίφημο ‘ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν’. Κυβερνήσατε – είπε ο Σπήλιος Λιβανός – διχαστικά, απολυταρχικά, επιχειρώντας να ελέγξετε κάθε θεσμό, και κυρίως τη Δικαιοσύνη». Κάλεσε δε, τον ΣΥΡΙΖΑ, «έστω και τώρα, τη δωδεκάτη ώρα, να καταδικάσει ρητά τα ντιλαρίσματα μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου και τα καφέ. Γιατί η Ελλάδα, δεν είναι ούτε μαγαζί, ούτε μαγαζάκι. Είναι η πατρίδα όλων μας και όλοι οφείλουμε να την υπηρετούμε».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος, ανέβασε τους τόνους λέγοντας πως «δεν μπορώ να αγνοήσω τα όσα συμβαίνουν παράπλευρα σε αίθουσα της Βουλής (της προανακριτικής επιτροπής) και τα όσα συζητάει ο ελληνικός λαός αυτές τις ώρες» και πρόσθεσε εμφαντικά: «Είναι δυνατόν υπουργός να παροτρύνει έναν αθώο άνθρωπο, να πει σ’ έναν άλλο αθώο άνθρωπο που αθωώθηκε και από δικαστήρια να χτυπήσει με ψέματα έναν τρίτο αθώο άνθρωπο που τύχαινε να είναι η γυναίκα του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σήμερα πρωθυπουργού; Είναι δυνατό να συμβαίνει σε δημοκρατία αυτό, σε κράτος-μέλος της Ευρωζώνης; Είναι δυνατόν υπουργός να λέει για συνάδελφό του ότι βγάζει λεφτά; Είναι δυνατό να λέει ότι έχει ‘μαγαζί’, που όσο δεν συγκρούεται με το ευρύτερο ‘μαγαζί’ – που μετά μας αποκάλυψε ότι εννοούσε του ΣΥΡΙΖΑ – είναι εντάξει τα πράγματα, αλλά όταν συγκρουστεί με το κυρίως ‘μαγαζί’, το μικρό ‘μαγαζί’ πρέπει να υποχωρήσει; Είναι δυνατόν υπουργός να λέει για μία εισαγγελέα ότι την έχει για τα θελήματα, ότι θα τη φωνάξει να της πει τι να κάνει και να του πει τι κάνει για να τη νουθετήσει γι’ αυτό που πρέπει να κάνει η εκτελεστική εξουσία στη δικαστική;».
Ο Ανδρέας Λοβέρδος υπογράμμισε πως «όποιος δεν αγωνιά για το μέλλον αυτής της χώρας απ’ αυτά, είναι εκτός πλαισίου Εθνικής Αντιπροσωπείας. Είναι πολύ σοβαρά θέματα θεσμικοπολιτικού χαρακτήρα, που κανένας σοβαρός άνθρωπος δεν πρέπει να κάνει ότι δεν τα βλέπει και δεν τα ακούει. Έχουμε καιρό και έχουμε και ειδικές θεσμικές διαδικασίες για να τα συζητήσουμε αυτά».
Το θέμα, σχολιάστηκε με παρενθετικές αναφορές και από βουλευτές που έλαβαν τον λόγο για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.
Ο βουλευτής της ΝΔ, Μανούσος Βολουδάκης, σχολίασε λέγοντας πως «αυτά τα οποία έχουμε ακούσει τις τελευταίες μέρες, επιβάλλουν σε όποιον έρχεται σε αυτό το βήμα να παίρνει και θέση. Γιατί το παρακράτος που είδαμε να λειτούργησε στο παρελθόν και προσπάθησε να χτίσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έχει πολλά πρωτοφανή στοιχεία για την πατρίδα μας» και πρόσθεσε ότι «το κατηγορητήριο πρέπει να διευρυνθεί, ώστε να συμπεριλάβει όσα πρόσωπα και αδικήματα, ενδεχομένως, έχουμε δει αυτές τις ημέρες να αποκαλύπτονται για εκείνο το ζοφερό διάστημα». Θέση που ανέφερε και ο βουλευτής της ΝΔ Στέφανος Γκίκας.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη, απάντησε στις αναφορές αυτές και ειδικά στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της πλειοψηφίας, λέγοντας πως «ακούγοντάς σας να ξιφουλκείτε κατά του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορώ και εγώ να μην παρατηρήσω ότι το να κάνει η Νέα Δημοκρατία κήρυγμα στον ΣΥΡΙΖΑ και να κουνάει το δάχτυλο της για τα περί δήθεν διαφθοράς είναι σαν να κάνει διάλεξη ο Οσάμα Μπιν Λάντεν για την αξία της ανθρώπινης ζωής. Το κόμμα σας, η Νέα Δημοκρατία, είναι συνυφασμένο με τη διαφθορά διαχρονικά. Εσείς, θα έλεγα, ότι είστε μία σύγχρονη πολιτική λαίλαπα, η οποία κάθε φορά που έρχεται στην πολιτική ζωή, λεηλατεί, στην κυριολεξία, το δημόσιο χρήμα μαζί με τους φίλους σας, εκ των οποίων οι μισοί τρέχουν να σας σώσουν και οι άλλοι μισοί να καλύψουν τις πομπές σας. Συνιστά, πραγματικά, απύθμενο πολιτικό θράσος και προκαλεί και μεγάλη θυμηδία, επιτρέψτε μου να πω, το κόμμα των σκανδάλων, της διαφθοράς και της κακοδιαχείρισης, των offshore και του μαύρου πολιτικού χρήματος να εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ για διαφθορά. Έλεος, πραγματικά!» , είπε.
Πηγή: iefimerida.gr