Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, 2025
16.6 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

«Θωράκιση» από ιούς και λοιμώξεις με τη «σφραγίδα» του ΙΤΕ

Πρέπει να διαβάσετε

Καινοτόμα έρευνα του ΙΤΕ έρχεται να δώσει απαντήσεις για τη «θωράκιση» υποδομών και εγκαταστάσεων απέναντι σε βακτήρια, ιούς και λοιμώξεις σε μία παγκόσμια συγκυρία που τέτοιου τύπου ζητήματα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας αλλά και του ενδιαφέροντος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Πρόκειται για την παραγωγή καινοτόμων φωτοκαταλυτικών υλικών που έχουν την ιδιότητα, με την βοήθεια ορατού φωτός, να αποδομούν αέριους ρύπους, να καταπολεμούν βακτήρια και να καταστρέφουν ιούς, βελτιώνοντας με τον τρόπο αυτό σημαντικά την ποιότητα του εισπνεόμενου αέρα.

«Δουλεύουμε το συγκεκριμένο project περισσότερο από 10 χρόνια. Ουσιαστικά παράγουμε ένα υλικό που λειτουργεί σαν καταλύτης και καθαρίζει την ατμόσφαιρα σε εσωτερικούς χώρους», δήλωσε στην εκπομπή De Facto της Tηλεόρασης CRETA ο ερευνητής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας Γιώργος Κυριακίδης.

Το πρωτοποριακό αυτό υλικό χρησιμοποιείται για την κάλυψη επιφανειών συμβάλλοντας στον καθαρισμό και την απολύμανση κλειστών χώρων και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις νοσοκομείων, σχολείων, ξενοδοχείων και υπηρεσιών. Η δράση τους είναι μακροχρόνια και αποτελεσματική στην καταπολέμηση ασθενειών που σχετίζονται με το αναπνευστικό σύστημα, όπως το άσθμα και η βρογχίτιδα ενώ εξαιρετικά αποτελεσματική έχει αποδειχθεί η δράση τους στην καταπολέμηση ενδο-νοσοκομειακών λοιμώξεων.

«Τα πρωτοποριακά αυτά υλικά είναι απολύτως ασφαλή για τον άνθρωπο και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε εσωτερικούς χώρους, σε αντίθεση με τις ήδη υπάρχουσες τεχνολογίες, οι οποίες βασίζονται σε υλικά που ενεργοποιούνται με την υπεριώδη ακτινοβολία, και επομένως είναι κατάλληλα μόνο για εξωτερικούς χώρους» σημείωσε ο επικεφαλής της έρευνας και διευθυντής της νέας εταιρίας Τεχνοβλαστός που θα αξιοποιήσει για το ΙΤΕ την κατοχυρωμένη πρωτοποριακή τεχνολογία που αναπτύχθηκε στο Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του ΙΤΕ.

Η νεοσύστατη αυτή spin off εταιρία με την επωνυμία «PCN Materials ΙΚΕ», είναι η πρώτη στο ΙΤΕ που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων μέσω της εταιρίας διαχείρισης κεφαλαίων Υψηλού Επιχειρηματικού Κινδύνου.

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό που μετά από μακροχρόνιες ερευνητικές προσπάθειες υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για την ίδρυση στην Κρήτη μιας αμιγώς καινοτόμου Ελληνικής εταιρίας, με έντονο προσανατολισμό στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την καταπολέμηση λοιμώξεων, σε περίοδο μάλιστα που τα θέματα αυτά βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας», πρόσθεσε ο κ.Κυριακίδης.

Σωτήρης Μεταξάς

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα