Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία για τις αυτοκτονίες στην Κρήτη.
Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, η Διευθύντρια της Ψυχιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ Μαρία Μπάστα, ανέφερε πως πρόκειται για ένα ζήτημα που απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια τους επιστήμονες. «Όπως έχουμε διαπιστώσει, η ομάδα του ΠΑΓΝΗ, από μια έρευνα που έγινε για την καταμέτρηση των αυτοκτονιών από το 1999 και συνεχίζεται ακόμη και τώρα, σε συνεργασία με το Ιατροδικαστικό Τμήμα, έχει διαπιστωθεί ότι η Κρήτη είναι πρωταθλήτρια στην Ελλάδα, όσον αφορά το δείκτη αυτοκτονιών, με αριθμό διπλάσιο απ’ ότι το μέσο δείκτη αυτοκτονιών με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ».
Αυτό, σύμφωνα με την κα. Μπάστα, είναι κάτι που συνέβαινε την τελευταία 25ετία και φαίνεται να συνεχίζεται σταθερά, με αριθμούς που μπορεί να έχουν μια διακύμανση από έτος σε έτος, ωστόσο η μέση τιμή, παραμένει ίδια.
«Πιθανόν, να υπάρχει μια γενετική προδιάθεση, ίσως έχει σχέση και με άλλους παράγοντες όπως η κουλτούρα, η παρορμητικότητα ενώ πολύ πιθανό να παίζει ρόλο σε αυτό και η χρήση ουσιών και όπλων» τόνισε η κα. Μπάστα.
Πρόσθεσε δε, πως εδώ και αρκετά χρόνια έχει ζητηθεί να δημιουργηθεί στην Κρήτη ένα Κέντρο Μελετής Αυτοκτονιών, καθώς το φαινόμενο «είναι αρκετά έντονο στο νησί».
Μάλιστα, η κα. Μπάστα εξήγησε ότι σε πολλές περιπτώσεις άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη ή φίλοι και συγγενείς αυτών, διστάζουν να απευθυνθούν σε ψυχίατρο και να δεχθούν βοήθεια γιατί «φοβούνται το στίγμα». «Αυτό φαίνεται εντονότερα σε άτομα νεαρότερης ηλικίας αλλά και στους άνδρες».
Κλείνοντας, η κα. Μπάστα ανέφερε πως τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η Ψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ, προέρχονται από το εργαστήριο Ιατροδικαστικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Κρήτης και αφορούν «πραγματικές αυτοκτονίες». «Στα δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ μπορεί να υπάρχει μια υποτίμηση του φαινομένου διότι σε κάποιες περιπτώσεις οι θάνατοι οι αιφνίδιοι δεν δηλώνονται ως αυτοκτονίες αλλά ως ατυχήματα, για να αποφευχθεί το στίγμα».