Τετάρτη, 2 Απριλίου, 2025
12.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

«Θηλιά στον λαιμό» του Δήμου Γόρτυνας η λειψυδρία και το ενεργειακό κόστος

Πρέπει να διαβάσετε

Η λειψυδρία έχει προκαλέσει ήδη σημαντικές επιπτώσεις στον Δήμο Γόρτυνας και κυρίως στον πρωτογενή τομέα, όπου οι παραγωγοί «εκπέμπουν SOS», με την δημοτική αρχή να αναζητά τις βέλτιστες λύσεις, προκειμένου το καλοκαίρι, να μην υπάρχει… πόλεμος για το νερό.

Μιλώντας στο Μεσημεριανό Magazino της Τηλεόρασης CRETA και τη Μίρκα Οικονομοπούλου, ο Δήμαρχος Γόρτυνας Μιχάλης Κοκολάκης, ανέφερε πως η κήρυξη του Δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω λειψυδρίας, δεν έχει φέρει τα προσδοκόμενα αποτελέσματα, αφού σύμφωνα με τον ίδιο δεν έχουν γίνει έργα και παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

«Ενώ έχουμε πετύχει 9 χρηματοδοτήσεις για νέες γεωτρήσεις και αντικαταστάσεις παλαιών, δεν μας βοήθησε αυτή η κατάσταση, την οποία επισήμως το κράτος αναγνωρίζει, ότι το φαινόμενο της λειψυδρίας, εκτός ότι έχει χτυπήσει την πόρτα της Ελλάδας, έχει χτυπήσει δυστυχώς και τον Δήμο Γόρτυνας. Ενώ είμαστε σε έκτακτη ανάγκη, έβγαλε το Υπουργείο Εσωτερικών μια πρόσκληση για ανόρυξη υδρευτικών γεωτρήσεων, η οποία ήταν για όλους τους δήμους της Ελλάδας 150.000 ευρώ. Για τους δήμους που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ τους ζητήσαμε να είναι ένα ποσό επιπλέον, δεν μας έδωσε κάτι επιπλέον δυστυχώς. Εμείς σαν δήμος κάναμε τα χαρτιά μας, ενταχθήκαμε σε αυτά τα 150.000 και είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι θα ανορύξουμε τρεις νέες υδρευτικές γεωτρήσεις το επόμενο διάστημα με αυτή τη χρηματοδότηση. Βάλαμε ένα ποσοστό 15% από ίδια έσοδα γιατί τα χρήματα δεν φτάνανε να κάνουν στις τρεις γεωτρήσεις που θέλαμε».

Την ίδια στιγμή, τον Δήμο Γόρτυνας ταλανίζει και το αυξημένο ενεργειακό κόστος, με το πρόγραμμα «Απόλλων» από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, να μην φέρνει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, σύμφωνα με τον κ. Κοκολάκη, χαρακτηρίζοντάς τα μάλιστα, άδικο.

«Εμείς καταφέραμε το 2020 και εκπονήσαμε δύο μελέτες οι οποίες αφορούσαν την δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων, ενεργειακού συμψηφισμού. Οι μελέτες αδειοδοτήθηκαν από την αρμόδια υπηρεσία του ΔΕΔΔΗΕ, πήραν χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Α. Τρίτσης και είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι μέσα στον Απρίλιο, αυτά τα δύο πάρκα, που είναι το ένα στην περιοχή της Γέργερης και το άλλο στην περιοχή του Λαγανίου, θα είναι σε λειτουργία και συμψηφίζουν ενέργεια με τις 20 πιο ενεργοβόρες γεωτρήσεις και περιμένουμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα προς όφελος των δημοτών, γιατί τα χρήματα που θα εξοικονομήσουμε, θα μείνουν στον κουμπαρά του Δήμου. Εκπονήσαμε μια μελέτη που είχε να κάνει με αλλαγή σε όλα τα αντλιοστάσια των παλιών ενεργοβόρων ηλεκτρικών πινάκων. Μια μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το Αντώνης Τρίτσης και το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η εφαρμογή του. Προσδοκούμε μια μεγάλη ενεργειακή ωφέλεια από αυτό. Όλοι οι δήμοι της Ελλάδας και ο δήμος Γόρτυνας διεκδικούμε να μας δώσουν επιπλέον ενεργειακό χώρο. Το περίφημο πρόγραμμα “Απόλλων”, δυστυχώς για εμάς δε νομίζω ότι θα δώσει μια δικαιοσύνη προς όλους. Δικαιοσύνη θα ήταν να δώσουν στους δήμους οι οποίοι είναι μια προμετωπίδα όσον αφορά στα προβλήματα της κοινωνίας, ενεργειακό χώρο ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες και μέσω των δήμων, να μπορέσουν κάποιοι δημότες που πληρούν κάποια κριτήρια να έχουν δωρεάν ρεύμα. Εγώ βλέπω ότι δεν προχωράει το πρόγραμμα “Απόλλων” και φοβάμαι ότι θα χαθεί στην πορεία. Είναι άδικο για τον Δήμο Γόρτυνας που έχει δύο φωτοβολταϊκά και είναι αυτοπαραγωγός ενέργειας, που δεν έχει το ίδιο ποσοστό μειωμένου τιμολογίου που είπαν ότι θα είναι στο 50%, να έχουμε 30%, είναι πολύ άδικο και μας τιμωρούν σαν δήμο επειδή είμαστε αυτοπαραγωγοί ενέργειας».

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα