Θετικά ήταν τα μηνύματα που έλαβε η υφυπουργός Pεριβάλλοντος και Eνέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον αντιπρόεδρο της ExxonMobil αρμόδιο για το Global Exploration John Ardill. Ουσιαστικά στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε το θετικό κλίμα και η πρόθεση της αμερικανικής εταιρείας να προχωρήσει τις έρευνες στην Κρήτη στο επόμενο βήμα, δηλαδή στη διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης.
Χαρακτηριστική του κλίματος ήταν η χθεσινή ανάρτηση της κ. Σδούκου στο LinkedIn, μετά τη συνάντηση στην οποία συμμετείχε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ Αριστοφάνης Στεφάτος. Η κ. Σδούκου τόνισε ότι η εμπιστοσύνη της ExxonMobil στo δυνητικό δυναμικό φυσικού αερίου της Ελλάδας αποτελεί σημαντική αιτία για αισιοδοξία για εμάς.
Υπενθυμίζεται ότι η κ. Σδούκου στις 9 Φεβρουαρίου συνάντησε τον τον Rochdi Younsi, Αντιπρόεδρο της Διεύθυνσης Διεθνών Κυβερνητικών Υποθέσεων της ExxonMonbil στα γραφεία της εταιρίας στην Ουάσιγκτον. Και σε εκείνη τη συνάντηση συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα του σχεδιασμού για την ωρίμανση των διαδικασιών που θα οδηγήσουν στην τελική επενδυτική απόφαση της ExxonMobil για την έναρξη των γεωτρήσεων στην Κρήτη.
Το επόμενο βήμα θα είναι να υπάρξει επίσημη ενημέρωση της ελληνικής κυβέρνησης και της ΕΔΕΥΕΠ για τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών που διενεργήθηκαν στα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, προκειμένου να δοθεί στη συνέχεια το πράσινο φως για να προχωρήσουν οι έρευνες. Αυτό αναμένεται να γίνει εντός του Μαρτίου, όταν και θα φανεί εάν και εφόσον η ελληνική κυβέρνηση θα εγκρίνει πιθανό αίτημα της ExxonMobil για διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης.
Ενδεικτικές πάντως των προθέσεων της ελληνικής πλευράς ήταν οι δηλώσεις της κ. Σδούκου στο πλαίσιο της έκθεσης EGYPES2024 στο Κάιρο. Όπως είπε “Παρόλο που οι στόχοι ενεργειακής μετάβασης που έχουμε θέσει είναι φιλόδοξοι και θέλουμε να τους πετύχουμε το συντομότερο δυνατό, είναι γεγονός ότι δεν μπορούμε να κινηθούμε πιο γρήγορα από ότι επιτρέπει η τεχνολογική πρόοδος. Κατ’ επέκταση, η Ελλάδα αναγνωρίζει το ρόλο του φυσικού αερίου ως μεταβατικό καύσιμο και φιλοδοξεί να γίνει κόμβος παράλληλα στον πράσινο ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο”.
Σε κάθε περίπτωση, ιδίως μετά το τραύμα της ενεργειακής κρίσης, δεν θα πρέπει να υποτιμάται η σημασία του φυσικού αερίου ως καύσιμο-γέφυρα. Η υφυπουργός τόνισε σχετικά ότι η Ε.Ε. υποτίμησε για αρκετά χρόνια αυτό το ρόλο του αερίου και εν τέλει υπέστη τις συνέπειες όταν έγινε η ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία.
“Χρειαζόμαστε μια ισορροπημένη προσέγγιση που μεγιστοποιεί τόσο τις μελλοντικές, όσο και τις σημερινές ενεργειακές πηγές. Ο πιθανός μας ρόλος ως παραγωγός φυσικού αερίου είναι καθοριστικής σημασίας για να δώσουμε τέλος στην εξάρτηση από εισαγωγές και το αυξημένο κόστος που συνεπάγονται”, σχολίασε η κυρία Σδούκου.
Πότε θα ξέρουμε
Το επόμενο μεγάλο ερώτημα βεβαίως είναι πότε θα γνωρίζουμε εάν πράγματι επιβεβαιώνονται οι αισιόδοξες εκτιμήσεις για την ύπαρξη αξιόλογων κοιτασμάτων στην Κρήτη.
Σύμφωνα και με τον οδικό χάρτη των ερευνών στην Ελλάδα που εξέδωσε η ΕΔΕΥΕΠ, τρία είναι τα ορόσημα για την ανάπτυξη των δυνητικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου της χώρας μας.
Το πρώτο που έχει ολοκληρωθεί είναι η εκτέλεση των σεισμικών ερευνών που διαρκεί περίπου 1 έως 2 χρόνια.
Το δεύτερο είναι η εκτέλεση διερευνητικών γεωτρήσεων που διαρκεί επίσης 2 χρόνια.
Το τρίτο είναι η έναρξη της εγχώριας παραγωγής και η δημιουργία εσόδων, που διαρκεί 2 έως 3 χρόνια.
Δηλαδή, στην καλύτερη περίπτωση, για να ξεκινήσει η εγχώρια παραγωγή και να υπάρξουν έσοδα για το ελληνικό δημόσιο θα απαιτηθούν τουλάχιστον 5 χρόνια. Και αυτό προϋποθέτει βεβαίως ότι όλες οι διαδικασίες θα κινηθούν απρόσκοπτα, χωρίς εμπόδια, προσφυγές ή άλλου είδους καθυστερήσεις.